Musíme dodržovat postupy. Stotisícovou pokutu pro pilota z Hřenska řeší ministři

  • 307
S hasiči nacvičuje Jiří Vlk zásahy s hasicím bambivakem, a tak když sledoval nezvladatelný požár v Hřensku, rozhodl se svými zkušenostmi přispět k jeho uhašení. To ještě netušil, že o několik týdnů později místo medaile za svůj čin „vyfasuje“ stotisícovou pokutu. Ministři dopravy a vnitra přesto připustili, že by se celá záležitost dala vzhledem k okolnostem „vyřešit“.

Protože byl požár v Hřensku v počátcích nezvladatelný, vyzývali hasiči k pomoci veřejnost. Jedním z dobrovolníků byl i Vlk, který nabídl, že s vrtulníkem pomůže. Za svůj čin nechtěl peníze, nýbrž se domluvil, že dostane palivo. To nakonec ale nedostal, navíc ho po pár dnech za jeho čin ještě někdo nahlásil.

Hasil svým vrtulníkem požár v Hřensku. Doletěl si pro pokutu 100 tisíc

„Chlapi, kteří tam byli se mnou, veleli zásahům a hasili, dostávali na Hradě medaile. Zaslouženě. A mě se známí ptali, co na to říkám, protože jsem v říjnu dostal za totéž pokutu od Úřadu pro civilní letectví,“ popisuje svůj příběh dvaapadesátiletý muž.

Mluvčí Úřadu pro civilní letectví Vítězslav Hezký postupy kolegů brání, nešlo podle něj postupovat jinak. „Úřad zahájil přestupkové řízení, neboť pilot v rozporu s pravidly provedl sérii osmi letů při zásahu v Hřensku. Jedná se o provoz s nutným zvláštním výcvikem, nejedná se tedy o pouhé byrokratické překážky,“ tvrdí Hezký.

Zásahy byly potřebné

Ministr dopravy Martin Kupka je s celou záležitostí srozuměný a podle svých slov si od příslušného úřadu vyžádal nezbytné informace, aby mohl řešit následující postup. „Nepochybně nebudeme postupovat jenom formálně, pokládám za důležité zhodnotit i míru potřebnosti zákroku,“ sdělil novinářům.

Uvedl, že v takto kritických situacích, jakým požár v Hřensku byl, je důležité respektovat základní předpisy leteckého provozu. Přesto by Vlkovi za jeho práci raději poděkoval, než jej nechal sankciovat. „Věřím, že najdeme řešení, které bude rozumné a zohlední míru potřebnosti zásahu,“ doplnil.

Fotogalerie požáru v Českém Švýcarsku

Na Kupkova slova navázal i šéf vnitra Vít Rakušan. Mimo jiné zmínil, že za svého „kolegu“, který nacvičuje hašení s bambivakem v Moravskoslezském kraji, se postavili i hasiči.

„Daný pán byl schopný reagovat velmi rychle, v Hřensku se objevil brzy a byl jedním z prvních, kdo na místě byl s technikou. V tomto smyslu mu patří poděkování. Ale jak říkal pan ministr, základní elementární postupy musí být dodržovány,“ nechal se slyšet Rakušan s tím, že souhlasí s vládním kolegou, aby se našlo mírnější řešení celého správního řízení.

Policie už ví, kde a ­kdy vypukl požár u Hřenska. Pomohly přelétající družice

Rozsáhlý požár se hasičům podařilo uhasit až po devatenácti dnech, a kromě českých požárníků na místě zasahovali i Němci, Poláci či Italové. Na místě se vystřídalo celkem šest tisíc hasičů a 400 kusů techniky, výraznou pomocí byli o dobrovolníci.

Kromě obce Hřensko museli záchranáři evakuovat i lidi z části Mezné a Mezní Louky, návrat do obcí byl posléze pouze na povolenky pro místní.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video