Společně s kuchaři radí v jídelnách i nutriční terapeuti či hygienici. „Prozatím mentoři navštívili sedm mateřských škol a do dalších sedmnácti ještě letos vyjedou,“ uvedla náměstkyně primátora Andrea Hoffmannová.
Dětem v Krásném Poli připravily kuchařky pod vedením Petra Bláhy bramboračku se zelím a uzenou paprikou. Na jídelníčku bylo také ražniči na plechu s rýží a peperonatou, což je zeleninová příloha z oblasti jižní Itálie podávaná k bílému masu, rybám a sýrům.
„Je fajn, že mentoři nepředávají zkušenosti formou přednášky nebo nezáživného školení, ale sami se aktivně do vaření zapojují, takže kuchařky mohou vidět a okamžitě si v praxi vyzkoušet různé vychytávky,“ zhodnotila vedoucí školní jídelny Kateřina Pešátová.
„Při odjezdu nám tady nechali zajímavý recept na rybu a určitě ho co nejdřív zařadíme,“ doplnila. Vedle vaření mentoři při návštěvě sledují i úroveň hygieny jídelny a zajímá je, z jakých potravin kuchařky vaří a jak dalece jsou jídla nutričně vyvážená.
Školní obědy zdarma mohou pokračovat, na druhý půlrok dá hejtmanství 20 milionů |
„V posledních letech se u nás na hygieně setkáváme se stížnostmi na složení stravy v dětských jídelnách. Jakýkoliv projekt, který vede k pestřejšímu a zdravějšímu jídelníčku, proto vítáme,“ řekla vedoucí oddělení hygieny dětí a mladistvých Krajské hygienické stanice Ostrava Remešová.
Školním jídelnám nabízí magistrát i další aktivity. „Na 5. prosince chystáme workshop, kde si lidé mohou vyměnit zkušenosti z konaných mentoringů,“ popsala Hoffmannová. Zajímavé tipy a jednoduché recepty z Fajneho školního bistra chce Ostrava vydat formou i digitální kuchařky.
24. srpna 2017 |