Mentoři pomáhali s vařením ve školní jídelně ZŠ a MŠ Krásné Pole. Na pokrmu si pochutnalo nejen 320 dětí, žáků a zaměstnanců školy ale i 80 cizích strávníků, stravujících se v rámci doplňkové činnosti školy. | foto: Magistrát města Ostravy

Děti ochutnaly i ražniči s peperonatou. Špičkoví šéfkuchaři vaří ve školkách

  • 0
Projekt Fajne školní bistro, v němž úspěšní kuchaři připravují pokrmy pro děti, se ze škol rozšířil i do jídelen ostravských školek. Tento týden se například vařečky v mateřské a základní škole v Ostravě-Krásném Poli chopil Petr Bláha, který pracoval také v několika špičkových francouzských restauracích.

Společně s kuchaři radí v jídelnách i nutriční terapeuti či hygienici. „Prozatím mentoři navštívili sedm mateřských škol a do dalších sedmnácti ještě letos vyjedou,“ uvedla náměstkyně primátora Andrea Hoffmannová.

Dětem v Krásném Poli připravily kuchařky pod vedením Petra Bláhy bramboračku se zelím a uzenou paprikou. Na jídelníčku bylo také ražniči na plechu s rýží a peperonatou, což je zeleninová příloha z oblasti jižní Itálie podávaná k bílému masu, rybám a sýrům.

Ve školce se podávala bramboračka se zelím a uzenou paprikou, ražniči na plechu s peperonátou a rýže.

„Je fajn, že mentoři nepředávají zkušenosti formou přednášky nebo nezáživného školení, ale sami se aktivně do vaření zapojují, takže kuchařky mohou vidět a okamžitě si v praxi vyzkoušet různé vychytávky,“ zhodnotila vedoucí školní jídelny Kateřina Pešátová.

„Při odjezdu nám tady nechali zajímavý recept na rybu a určitě ho co nejdřív zařadíme,“ doplnila. Vedle vaření mentoři při návštěvě sledují i úroveň hygieny jídelny a zajímá je, z jakých potravin kuchařky vaří a jak dalece jsou jídla nutričně vyvážená.

Školní obědy zdarma mohou pokračovat, na druhý půlrok dá hejtmanství 20 milionů

„V posledních letech se u nás na hygieně setkáváme se stížnostmi na složení stravy v dětských jídelnách. Jakýkoliv projekt, který vede k pestřejšímu a zdravějšímu jídelníčku, proto vítáme,“ řekla vedoucí oddělení hygieny dětí a mladistvých Krajské hygienické stanice Ostrava Remešová.

Školním jídelnám nabízí magistrát i další aktivity. „Na 5. prosince chystáme workshop, kde si lidé mohou vyměnit zkušenosti z konaných mentoringů,“ popsala Hoffmannová. Zajímavé tipy a jednoduché recepty z Fajneho školního bistra chce Ostrava vydat formou i digitální kuchařky.

24. srpna 2017