Cyklistka šlapala po dálnici do Polska. Jedu podle navigace, hájila se

  • 50
Na dálnici mezi Frýdkem-Místkem a Českým Těšínem zastavili policisté polskou cyklistku. Když po ní chtěli vysvětlení, hájila se, že jede podle navigace a ani neví, že na dálnici najela.

Incident se stal ve čtvrtek před desátou hodinou dopoledne. Informaci, že po dálnici D48 jede cyklista, dostala hlídka dálničního oddělení od projíždějících řidičů.

„Policisté hned vyrazili tuto informaci ověřit a opravdu v katastru obce Nošovice jela v odstavném pruhu žena na kole. Policisté ji zastavili,“ uvedla policejní mluvčí Daniela Vlčková.

Žena uvedla, že se vrací z Frýdku-Místku domů do Polska. „O tom, že se ocitla na dálnici, prý vůbec nevěděla a odkazovala se na navigaci, která ji tam navedla,“ přiblížila policejní mluvčí.

Za přestupek dostala cyklistka pokutu, její výši policie nesdělila. Hlídka následně ženu doprovodila nejen kvůli její bezpečnosti k nejbližšímu sjezdu z autostrády. Tam jí pak policisté poradili trasu do Polska mimo dálnici.

Policejní mluvčí zdůraznila, že podle zákona o provozu na pozemních komunikacích je na dálnici povolen jen provoz motorových vozidel a jízdních souprav, jejichž rychlost dosahuje minimálně osmdesáti kilometrů v hodině.

„Z toho vyplývá, že cyklisté a chodci tam mají vstup a vjezd zakázán. Jde především o jejich bezpečnost. Pohybovat se v místech, kde vozidla dosahují rychlosti až 130 kilometrů v hodině, je hazard se životem,“ zakončila Vlčková.

Cyklistka jela po dálnici D48 z Frýdku-Místku směrem na Český Těšín.

Cyklistka jela po dálnici D48 z Frýdku-Místku směrem na Český Těšín.

Mapy poskytuje © SHOCart a přispěvatelé OpenStreetMap. Společnost SHOCart je tradiční vydavatel turistických a cykloturistických map a atlasů. Více na www.shocart.cz