Stav bytu v 11. poschodí panelového domu v Bohumíně, kde v sobotu 8. srpna při...

Stav bytu v 11. poschodí panelového domu v Bohumíně, kde v sobotu 8. srpna při požáru zemřelo 11 lidí. | foto: Petr Sznapka, ČTK

Pohled do vypáleného bytu v Bohumíně ukazuje sílu plamenů i prožitou hrůzu

  • 210
Všechny pokoje zuhelnatělé. Lze si opravdu jen velmi hrubě představit, jaké peklo prožívalo patnáct lidí na rodinné oslavě v bytě v 11. poschodí panelového domu v Bohumíně na Karvinsku, když v sobotu 8. srpna úmyslně založil jejich příbuzný požár. Jedenáct z nich nepřežilo.

Obviněný 45letý Zdeněk K. natankoval benzin na pumpě do kanystrů a vydal se k domu v Nerudově ulici, přičemž věděl, že se tam koná oslava kulatin. Jeho kvůli sporům nepozvali. Tak se opil a rozhodl se pro šílený čin. „Muž tvrdí, že chtěl rodinu jen postrašit, nechtěl nikoho zabít,“ uvedl státní zástupce Michal Król.

Po zapálení benzinu se plameny bytem šířily velmi rychle, podle krajského šéfa hasičů Vladimíra Vlčka bylo až zarážející, jak rychle oheň pohltil všechny pokoje. Vyšetřovatelé nejspíše také zjišťují i příčiny dvou asi výbuchů, které se z bytu podle svědků i jednoho videa ozvaly. Šest lidí včetně tří dětí uhořelo, dalších pět zoufale vyskočilo z okna, když už začínali hořet. 

Zachránili se čtyři lidé, tři muži a jedna žena, kteří v době vypuknutí požáru buď kouřili na balkonu, nebo zrovna byli v koupelně. Všichni přelezli z balkonu ve výšce více než třicet metrů nad zemí na balkon k sousedovi.

Tři jsou ještě v ostravské fakultní nemocnici s popáleninami, žena zůstává ve velmi vážném stavu.

Do domu se mezitím začínají vracet nájemníci, protože se městu coby vlastníku podařilo obnovit dodávku elektřiny a studené i teplé vody. Současně však nabídlo šesti rodinám jiný městský byt, protože se poté, co lidé viděli všechnu hrůzu, odmítají vrátit (podrobněji zde).

Rada města Bohumína také v podvečer schválila, že lidem z domu, protože je městský, odpustí jeden měsíční nájem.

„Jde o peníze za srpen v celkové výši 227 tisíc korun pro všechny bytové jednotky bez ohledu na to, zda byly poškozeny či nikoli. Nájemníci prožili trauma, museli být evakuováni, nefungovala jim elektřina ani plyn,“ uvedl místostarosta Bohumína Igor Bruzl (ČSSD).

Muž, který byt podle policie zapálil, byl obviněn z vraždy a obecného ohrožení, hrozí mu výjimečný trest patnáct až třicet let vězení, vyloučeno není ani doživotí. Okresní soud v Karviné ho vzal do vazby a nyní je údajně ve vazební nemocnici pankrácké věznice. Policie současně prověřuje incident, při kterém zhruba měsíc a půl před požárem manželce, která ho opustila, a synovi, s nímž měl spory, hrozil plynovou pistolí