Na Novojičínsku vznikla moderní křížová cesta. Zastavení jsou z oceli

  • 11
Oblíbené výletiště Hubleska mezi Bílovcem a Bílovem na Novojičínsku dostalo duchovní rozměr. Farář Lumír Tkáč tam na Velký pátek požehnal patnácti zastavením nové křížové cesty, v kraji první od roku 2000.

„Představuje smíření a nový pokoj pro naši oblast. Snad toto výjimečné místo přinese užitek a dobro těm, kteří jím budou procházet,“ přeje si duchovní.

Iniciátorem křížové cesty se před necelými třemi roky stal bílovecký starosta Pavel Mrva. Připomněl, že podobná stavba se na Bílovecku neotevírala nejméně půl století. „Ať se cesta stane symbolem zklidnění a naděje v současné hektické době,“ doufá.

Podoba křížové cesty odpovídá době vzniku. Bílovečtí architekti Tereza Hozová s Davidem Grabcem zvolili jako hlavní materiál siluet zobrazujících cestu Ježíše Krista k ukřižování speciální ocel zvanou corten.

„Pokud se vám zhruba za půl roku bude zdát, že zastavení jsou více rezavá, tak to je účelem. Corten na povrchu vytvoří rezavou patinu, která současně působí jako ochranná vrstva,“ upozornila architektka s tím, že rez ke křížové cestě patří. „Ač nová, tak působí, jako kdyby tady stála dlouhá léta. Navíc Ježíšova cesta rozhodně nebyla nijak nablýskaná,“ vysvětlila.

Zájem o otevření duchovního místa byl veliký

Starosta upozornil, že postupem času se křesťanská zastavení pořízená za 700 tisíc korun mohou ještě doplňovat.

Autoři při ztvárnění siluet vycházeli z tradičních maleb Ježíšových posledních hodin a zjednodušeně je převedli do prostorového vyjádření. Zobrazení pak doplňuje dřevěný kříž.

Na otevření křížové cesty byly zvědavy asi tři stovky lidí. Sedmdesátiletá Eva Krejčí běhávala po Hublesce už jako malá holka a často tam zamíří i nyní. „Je to sice moderna, ale hodí se sem. Po smrti syna chodím do kostela a na křížovou cestu jsem se těšila. A dočkala se. Myslím, že člověka uklidňuje,“ vnímala bílovecká rodačka.

Červená značka ukazuje začátek křížové cesty, modrá její konec.

Červená značka ukazuje začátek křížové cesty, modrá její konec.

Mapy poskytuje © SHOCart a přispěvatelé OpenStreetMap. Společnost SHOCart je tradiční vydavatel turistických a cykloturistických map a atlasů. Více na www.shocart.cz