Záchranáři v sobotu večer vyjížděli k cyklistovi bez známek života do Beskyd...

Záchranáři v sobotu večer vyjížděli k cyklistovi bez známek života do Beskyd (18. dubna 2020). | foto: Zdravotnická záchranná služba Moravskoslezského kraje

Cyklistu našli na beskydské cestě bez známek života, letěl pro něj vrtulník

  • 26
Cyklistu bez známek života v sobotu večer nalezl jiný cyklista v Beskydech. Okamžitě mu poskytl první pomoc a zavolal záchranáře. Na místo vyrazili jak záchranáři, tak horská služba a vrtulník letecké záchranné služby, který muže v kritickém stavu transportoval do nemocnice.

„Nález cyklisty bez známek života v oblasti Filipky, nedaleko obce Návsí, byl pracovníkům krajského zdravotnického operačního střediska nahlášen před tři čtvrtě na sedm. Na pomoc vyjela nebližší posádka z Jablunkova, vzlétl vrtulník a záchranáři požádali o součinnost také Horskou službu Beskydy,“ popsal krajský mluvčí záchranné služby Lukáš Humpl.

Ležícího cyklistu bez známek života nalezl na lesní cestě jiný cyklista. Muž s poškozenou přilbou ležel poblíž kola. Druhý cyklista zahájil nepřímou srdeční masáž.

Po příjezdu záchranáři pozemní posádky a následně letečtí záchranáři navázali na první pomoc. „Za pomoci přístrojové techniky a léků se jim podařilo obnovit srdeční činnost pacienta. Po chvíli však opět došlo k selhání oběhu a v resuscitaci bylo nutno pokračovat. Nakonec záchranáři dokázali znovu obnovit krevní oběh postiženého a připravili jej k transportu do zdravotnického zařízení,“ uvedl Humpl.

Muže v kritickém stavu přepravil vrtulník na urgentní příjem Fakultní nemocnice Ostrava.

Mapy poskytuje © SHOCart a přispěvatelé OpenStreetMap. Společnost SHOCart je tradiční vydavatel turistických a cykloturistických map a atlasů. Více na www.shocart.cz