- Napište nám
- Kontakty
- Reklama
- VOP
- Osobní údaje
- Nastavení soukromí
- Cookies
- AV služby
- Kariéra
- Předplatné MF DNES
Vysoká hladina špatného cholesterolu je způsobena především nedostatkem fosfolipidů. V tomto případě pomáhá lecithin. Proto také vajíčka, přestože obsahují hodně cholesterolu nezvyšují špatný cholesterol, protože v žloutku je rovněž vysoký obsah lecithinu. Nevarujte lidi před máslem; máslo je přirozený lehce stravitelný tuk na rozdíl od jeho náhražky, margarinu, který se připravuje chemicky z rostlinných olejů jejich ztužováním (proces ruší dvojné vazby mastných kyselin pomocí plynného vodíku za přítomnosti katalyzátorů); přidávají se tam přidávat umělé příchutě a vůně a také vitaminy (éčka), aby se to trochu vyrovnalo máslu. Od doby, co EU zakázala pančování másla margarinem už se žádný tuk, který by obsahoval jen trochu margarinu nesmí jmenovat máslo (na př. AB máslo je nyní jenom AB směsný pokrmový tuk). Ty povídačky, že smažením se do těla dostane více chlesterolu než dušením jsou nesmyslné, protože nezáleží na způsobu úpravy, ale na surovinách; cholesterol se smažením nevytvoří.
tvuj prispevek zni verohodne - ty tomu rozumis?