- Napište nám
- Kontakty
- Reklama
- VOP
- Osobní údaje
- Nastavení soukromí
- Cookies
- AV služby
- Kariéra
- Předplatné MF DNES
Bílkoviny z mléka jde určitě nahradit. Spíše by měli informovat čím a jak nahradit vápník. Mléko nemám ráda, jogurty prý za nic nestojí a bílé nesnáším. Jediné co mléčného můžu jsou sýry.
Bohužel vycházíte z informací lékařské vědy ze 30 let. Dodnes se to sice traduje, ale skutečnost je trochu jiná. Vápník je v mléce vázaný v molekulách kravské bílkoviny, kterou je potřeba rozštěpit a to chce hodně energie. Díky kyselosti mléka si tělo z orgánů a kostí bere zásadité minerály (vápník, sodík, draslík, hořčík), které potřebuje k neutralizaci kyseliny. Existují statistky, které dokazují, že v zemích s nejvyšší konzumací mléka je nejvyšší riziko osteoporózy (odvápnění kostí). Pro tělo je mnohem jednodušší získávat vápník ze zeleniny a nebo z minerálek.
Někde pohledejte, literatury je dneska všude dost. Jestli nechcete číst, tady je zajímavý dokument o západní stravě: https://www.youtube.com/watch?v=igL62OhfCBU
Já se za takovou módu vůbec nezlobím, díky ní jsem po mnoha letech ochutnat jogurt s jistotou, že nebudu nocovat na toaletě
V práci sestavuji firemní akce s celodenním stravováním. Málokdy se najde skupina (i pouhých 10 osob), kde by nebyl nějaký vegan, vegetarián, celiak či bezlaktóza. Jakmile školení trvá déle než 1 den, obvykle jim doporučím si přinést vlastní jídlo. Bývá to očistec.
Tipuji, že ty požadavky nebudou až tak hrozné. Ti lidé budou chtít něco zdravého, úplně by stačilo něco obyčejného, jako se jedlo u nás ještě před 100 lety. Minimum červeného masa, ryby, fazole, jáhly, proso, pšenice výjimečně, nějaké to ovoce, mléko nechte dětem a kočkám. To je takový problém?
Když máte roztroušenou sklerózu, jako já, a dozvíte se, že méně cukru, méně mléka a méně lepku může teoreticky oddálit další ataku, tak to prostě zkusíte, to nemá nic společného s módou. Kdyby to náhodou zabralo, budu rád. Zdravému se pak nedivím, že to taky zkusí. Neříkám vyhodit z jídelníčku, ale cukr, mléčné výrobky (povětšinou tedy sladké) a bílé pečivo nejsou taky zrovna balzám v tom množství, co ho někteří zvládnou sníst. Všeho s mírou.
svůj jídelníček bez bílých jogurtů, tvarohu a sýrů si nedokážu představit
Docela zajímavý dokument o zdravé stravě je "Raději vidličky než nože"
https://www.youtube.com/watch?v=igL62OhfCBU
I to mléko tam probírají. Opravdu není pro každého, ověřeno na vlastní kůži.
Čerstvý rohlík s máslem a hrnkem mlíka. To bych si dal klidně hned.
Jedna krabice bílého polotučného vypita jako dezert k článku. A jde se spát.
Dostala jsem chuť na skleničku studenýho mlíka. Neumím si představit, že bych se dobrovolně připravila o něco tak dobrýho a dobře mi dělajícího. Mléko bývala jediná věc, kterou jsem coby postpubertální pako snesla při kocovině
Nemaji alergii, ale rozum. Jenom sebevrazi pijou mleko a jedi pecivo z psenicne mouky. Presto jim timto dekuji, ze si vyrazne zkrati zivot a mne zbyde vic penez na duchod do 100 let. :-)
Já v poslední době na zkoušku vynechávám klasické pečivo a zařazuji do své stravy bezlepkové výrobky a má to prokazatelně, zdůrazňuju, prokazatelně pozitivní účinky na můj organismus. Tak se tady zdržte posměšků když problematice lepku nerozumíte, je to úplně jiná kategorie než Bio a veganství. Buďme rádi, že v dnešní době je dostatečně široká nabídka výrobků a každý si najde co mu vyhovuje nebo dělá dobře.