- Napište nám
- Kontakty
- Reklama
- VOP
- Osobní údaje
- Nastavení soukromí
- Cookies
- AV služby
- Kariéra
- Předplatné MF DNES
Hop héj, cibuláři jedou Příběhy o statečných ženách teď frčí ....
Zemědělství, tak jak jej děláme od 50 let minulého století můžeme provozovat možná ještě pár desítek let. Potom to skončí. Nebude na čem pěstovat. Bereme z půdy víc, než jí dáváme. Průmyslová hnojiva nestačí. Půdě prospěšné plodiny nikdo nepěstuje, nechat pole rok odpočinout nikdo neudělá - proč? Protože peníze. Chemie zabije to, co v té hlíně ještě zůstalo. Potom ty nové "trendy" zemědělců, jako třeba obdělávat půdu do 15 cm. Hlubokou orbu už také nikdo nedělá - je to moc nákladné. Do toho sucho, vítr, přívalové deště. Centimetr ornice se tvoří cca 100 let, my už spotřebovali 50 až 70 procent. A je nám to šumák, však my už to dožijeme. Řešení je, ale znamenalo by to velké změny v našich životech - do toho nikdo nepůjde.
A můžeš mi říct, jaké plodiny pěstuješ ve svém podniku?
Štíhlá a má bílý zuby, to bohužel stačí k tomu, myslet si, že je hrozně fajn. To je prostě ten první dojem. A neříkám, že nehraje roli.
Hraje. Zkuste si vyměnit fotku...
Něco málo o pěstování zeleniny vím. Pesticidů do ovoce a zeleniny už dneska mnoho povoleno není. Škůdci se likvidují převážně různými roztoči slunéčky a podobnou havětí. Postřik výjimečně, jen když se někteří škůdci opravdu přemnoží a to se stane jednou za několik let. Na plevele taky v zelenině mnoho použít nejde. Jedině plísně a houbové choroby se stříkají trochu víc.
A co postřik Rondupem na urychlení dozrávání plodin? Ten se používá jak často?
Nadpis: „Trend bio škodí“ ...a ve článku se dočtu, že je proti dovozu zeleniny přes půl Evropy a o tom, že by bio škodilo, tam není ani čárka.
Není od věci nad textem i přemýšlet. Text "Trend bio škodí.." není to samé jako "Bio škodí...".
Autorce článku bych doporučil pracovat opatrně s takovými tvrzeními jako:
".....nastoupila do funkce ředitelky družstva a zároveň se stala předsedkyní představenstva. Jako historicky první žena v ČR na podobné pozici."
Například v zemědělském družstvu Chyšky (okres Písek) působila v letech 1981 -1991 jako předsedkyně (a předtím jako agronomka) Ing. Pavla Kolářová, viz veřejný rejstřík. Z hlediska tehdy obvyklé organizační struktury jde o pozici identickou. A pokud se týká České republiky, ta zde (ve smyslu zákona 143/1968 Sb.) existovala od 1.1.1969 :-)
A v roce 1981 už existovala ČR - tedy samostatná Česká republika ?
Zajímavé že produkty "bio" propagují nejvíce dámy, které tak nějak ignorují "bio" vývoj svého těla a plácají na sebe kdejakou chemii a podstupují umělé zásahy .
A pak "zachovalý zjev" vydávají za důsledek bio stravy....
Kde nekdo neco takoveho tvrdi? Nebo si vymyslis?
Móda "bio" pomine okamžitě s nějakou potravinovou krizí.
Třeba ne, lidi začnou víc pěstovat domácí plodiny, které jsou bio už svojí podstatou. Málokdo si bude doma stříkat zahrádku nějakým svinstvem, když za domem má hromadu hnoje.
Trochu off topic . . . máme na zahradě 8 jabloní, jednu z nich jsem v roce 2017 zkusil, aby měla absolutně bio jablka Tzn. nikdy žádný postřik . . . zatímco z ostatních stromů jsem sklízel plné přepravky krásných a výborných plodů, z toho "bio" dozrálo nepoškozených cca 20 jablek (vše ostatní červivé nebo shnilé) Tak jak
Proto je to bio taky několikanásobně dražší, protože výnosnost je mnohem nižší než běžná produkce. A zrovna běžná jablka v obchodní síti jsou po stránce postřiků slušný chemický koktejl. Obzvláště se vyhýbám těm polským.