Poradna České onkologické společnosti ČLS JEP

Poradna ukončena

Ilustrační snímek

Na otázky odpovídá

Skalpel, lékař, ilustrační foto

V boji s rakovinou je nejdůležitější prevence a včasný záchyt onemocnění. Na vaše dotazy odpovídali členové výboru České onkologické společnosti. Poradna je již uzvařena, další dotazy nepokládejte.

Nejvíce se ptáte

Rakovina plic
Dobrý den, prosím o sdělení prognózy onemocnění mého tatínka - 74 let, zjištěn nemalobuněčný epidermoidní ca pravé plíce v S2 s pravostr. hil. a med. lymfadenopatie, nástěnné tromby v hrudní aortě dle CT. Specifikace TNM T2N2M0 st. IIIA. Dle sdělení ošetřujícího lékaře neoperovatelné, objednán na ozařování. Děkuji.
Marcela
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Na tuto otázku jsem již odpověděl.
Rakovina plic
Dobrý den, prosím o sdělení prognózy onemocnění mého tatínka - 74 let, zjištěn nemalobuněčný epidermoidní ca pravé plíce v S2 s pravostr. hil. a med. lymfadenopatie, nástěnné tromby v hrudní aortě dle CT. Specifikace TNM T2N2M0 st. IIIA. Dle sdělení ošetřujícího lékaře neoperovatelné, objednán na ozařování. Děkuji.
Marcela
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Tatínek se bohužel nemůže vyléčit a i přes onkologickou léčbu bude jeho život trvat bohužel jen měsíce, spíše než roky. Omlouvám se za špatnou zprávu.
Rakovina plic
Dobrý den pane profesore. Jsem měsíc po operaci, při které mi odstranili karcinom pravého horního plicního laloku C34.1. Závěr z histol. vyšetření: Převážně nízce diferencovaný adenokarcinom pravé plíce vel. 2,4x2,3x1,5 cm bez metastáz do celkem 25 vyšetřených lymfatických uzlin. C34.1, M8140/3 G3 pT1 pN0 pMX Stadium I A dle AJCC - 6. vydání. Diagnostický závěr: Bronchogenní akrcinom pravého, horního, plicního laloku, histol. adenokarcinom. Dále jen kontroly v amb. plicního odd. Mohu tuto záležitost považovat za vyřízenou? Jak dlouho se mám obávat recidivy?
Petr O
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Pokud budete mít trochu štěstí, měl byste být v pořádku. Ale onkologický pacient se považuje za vyléčeného, až když je 5 let bez známek nádoru. Tak vám držím palce, aby to vyšlo.
Rakovina plic
Dobrý den. Teprve nedávno jsem zjistil, že můj otec má rakovinu plic. Lékař mi sdělil, že je neoperovatelná a že již metastázovala do ledvin a jater. Otec dochází na chemoterapie. V rozrušení jsem se ptal lékaře, jak to s ním vypadá a lékař mi odpověděl, že to nevypadá vůbec dobře a že mu zbývá necelý rok. Je nějaká možnost, aby se léčil někde jinde a zda by šlo tuto nemoc zpomalit? Zatím se cítí dobře, tak nevím na čem jsem. Rád bych dostal nějaký kontakt na lékaře, který má s tímto velké zkušenosti, nebo se chci zeptat, jestli neexistuje nějaký výzkum, do kterého by mohl být zařazen. Děkuji
Honza
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Otec se bohužel nemůže uzdravit a jeho život bude trvat nejspíše jen několik měsíců. Není pravděpodobné, že by se to změnou pracoviště či lékaře mohlo nějak zásadně změnit. Konzultace je samozřejmě možná, nejlépe v některém pneumoonkologickém centru co nejblíže vašeho bydliště.
Rakovina plic
Dobrý den, manžel má diagnozu spinocellulární karcinom dolního laloku pravé plíce-inoperabilní T2N2MX,KI 70%, nyní po CT určen sekundární zhoubný novotvar jater a nadledviny, sekundární anemie. Stále na antibioticích, většinu dne spí, večer zvýšené teploty, aplikován Transtec 70, slíbená stále odkládaná chemoterapie pro vysoké CRP kolem 100. Velké bolesti levé kyčle (po scintigrafii nahromadění kontrastní látky v oblasti L kyčle a 6.a7.obratle-pro potvrzení metastáz zde by měl absolvovat rtg).Prosím, jaká je prognoza? Co nás čeká? Děkuji za odpověď, vím že nepříznivou, ale potřebuji se připravit. Michaela
Michaela
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Manžel se bohužl nemůže vyléčit a jeho život bude trvat spíše měsíce než roky, i kdyby onkologická léčba byla možná. Omlouvám se za špatnou zprávu.
Rakovina plic
Vážená p.profesore, manžel :st.p.mediastinoskopie a v jedné době dolní bilobektomie 1.dx s lymfadenektomií typu samplingu,pozitivní 1xlobární uzlina,výkon radikální 30.6.2008.cT1N2M st IIIA PS O , p T1N1MO st IIA. CHT 4 cykly,ukon.10/08 bez komplikací,trvá remise onem. Nyní ale CT/PET: bronskopie.nic co by svědčilo pro nádor.CT: bez ložiskových změn v paren.obou plic.Pleur.výpotek není přítomem. PT/ hypermetabolismus glujozy ve zvětšených lymf.uzlinách v mediastinu a pr.plic.hilu,dále v lym.uzlivě vlevo laterokraniálně na krku. nález svědčí pro viabilní neoplazii.Ložisko hypermetabolizmu glukozy ani struk.léze svědčící pro přítomnost viabilní neoplazie jinde ve vyšet.rozsahu nenacházím. Prosím Vás, to znamená, že se manželovi rakovina rozšiřuje dál? Co, prosím ,může být dále. ¨Jaká je možná další léčba a jak je úspěšná. Mockrát Vám děkuji, za trpělivost a za Váš čas, který věnujete našim dotazům.
Olga K
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Vypadá to, že nádor se šíří dál. Vyléčení bohužel není zřejmě možné, ale onkologická léčba (chemoterapie, případně léčba biologická) mu může život o něco prodloužit. Omlouvám se za špatnou zprávu.
Rakovina plic
Prosím,má žena má Pancoastův tu vlevo, s parézou LHK,nyní dokončuje chemoradioterapii, co bude dál, bude pokračovat v chemoterapii nebo bude pauza?.....děkuji
petr p.
Skalpel, lékař, ilustrační foto
To záleží ne celkovém stavu, možná bude pokračovat radioterapii (ozařováním).
Rakovina plic
Dobrý den, pane Doktore, u mého otce diagnostikovali karcinom plic. Jde o bronchogenni karcinom pravého horního laloku velikosti 3cm, adenoskvamosní T2N2MO IIIa , diagnoza C34.1 bez metastáz.. Údajně operatibilní, ale nastoupil 1cyklus neoadjuvantní chemoterapie. Zajímalo by mě jaka je, dle diagnozy šance na vyléčení případne délku přežití. Podle ošetřujícího lékaře dost vysoká ,ale nevím zda to nebylo řečeno jen pro uklidnění pacienta. Dále bych se rád zeptal zda by na tento typ diagnozy byla vhodná nová metoda léčby karcinomů nově vyvinutá v nemocnici Motol. Děkuji za odpověd
Petr
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Pokud se vše zdaří, nádor se po neoadjuvantní chemoterapii zmenší a půjde celý vyoperovat, je naděje i na vyléčení. Takže držím palce a uvidíme. O nové léčba karcinomů vyvinuté v Motole nic nevím, nejde o nějaké nedorozumění?
Rakovina plic
dobrý den vážený pane profesore, v prosinci lonského roku bylo zjištěno bratrovi karcinom plic. Podstoupil chemoterapii, ale po 3 sériích byla přerušena z důsledku špatné krve. Nastalo ozařování. Průběh normální. ale po 3 týdnech se mu udělala na klíční kosti boule velikosti vajíčka. Probíhá další chemoterapie. Prosím o vysvětlení proč se boule objevila a jaká je prognoza na uzdravení děkuji Jana
jana
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Boule znamená asi další růst nádoru. Obecně se dá říci, že bratr se bohužel nemůže uzdravit a onkologická léčba mu má život o něco prodloužit. Omlouvám se za nepříliš dobré zprávy.
Rakovina plic
Dobrý den, pane profesore.Psal jsem Vám již několikrát ohledně tatínka(60 let),TU zjištěn před 9 měsíci. BCA pravé plíce,spinocellulární,v.s.meta do levé nadledvinky,T3N2M1,st.IV.Chemoterapie ukončena v 4/09.Táta byl před dvěma měsici po předchozí chemoterapii hosp. pro retrostenotickou pneumonii pr.plíce s Joresovou kavernou,léčen ATB. T.Č.immobilní/přetrvává od posl.hospitalizace/v domácí péči,cítí se dobře,přibral 6 kg,občas bolesti na prsou a hemoptýza.Před týdnem na kontrole mi pan doktor již nedoporučoval žádnou léčbu pouze symptomatickou.Chtěl bych ale ještě vyzkoušet Biologickou léčbu(Tarcevu) jen kdyby mu to prodloužilo o trochu život.Nevím jestli to má ještě smysl, abych mu ještě více neublížil.Bojím se, aby se mu absces plic nevrátil zpět.Myslíte že to má ještě smysl v tomto stavu?Naposledy(před abscesem plic)jste mi to doporučoval.Děkuji za odpověď.S pozdravem František T.
František T.
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Je to otázka, neznám podrobnosti, je fakt, že každá další onkologická léčba riziko infekcí a tedy i abscesu o něco zvětšuje. Spíše bych se přikláněl k symptomatické léčbě.
Rakovina plic
Dobrý den pane Doktore. Včera mi dědečka 74let, odvezli na plicní v Olomouci v kritickém, životu nebezpečném stavu. Dnes jsem se ptala sloužícího lékaře co a jak a řekl mi: má na 99%rakovinu plic, která je přesně ve středu plic a proto nebyla vidět na rentgenu, byla schovaná za kostí, prý mu tlačí na horní dutou žílu a proto měl otoky hlavy a bolest v remenou(které má stále), také míval posledního půl roku zvýšenou teplotu , dusil se, hodně kašlal. Hned včera mu nasadili ozařování a dnes byl o poznání lepší(nebyl tak nateklý) zatím nemají moc vyšetření jen RTG + CT z nemocnice v Přerově. Také mi řekli, že operace není možná a že ještě nevědí kam až by mohla rakovina sahat.Chtěla bych se zeptat, jak moc je vážné pokud mu to tlačí i na horní dutou žílu a jak moc mu ozařování(vnější) pomůže? Více informací bohužel nemám, ale mám přislíbeno, že víc mi řeknou ve středu. Děkuji moc a přeji pěkný víkend. Zuzka
Zuzka
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Je to bohužel velice vážné. Onkologická léčba, tedy ozařování či případná chemoterapie, mu mohou dočasně pomoci a prodloužit mu o něco život, vyléčení ale není možné. Omlouvám se za špatnou zprávu.
Rakovina plic
Dobrý den ,pane docente chtela jsem se zeptat ohledně mé mamky.Na preventivním vyšetřeni jí zjistili nádor na plicích ktery je zhoubný.V pondělí má nastup na operaci.Chtěla jsem se vas zeptat co přesne znamenaji zkratky v její diagnoze a jaké má vyhlidky na vyléčení.Dg. C 341epidermoidní Ca pravého horního plicního laloku S2 s pravostrannou hilovou lymfadenopatií T2N1MO,St //.b,KS 100,dg.cytologicky z aspirace b2 při BFSK emfyzematozní bully 2 cm subpleurálně bil.adenomy šž dle usg 6/09 Terapie-SINE RHC Děkuji moc za odpoved Jana
jana
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Jde o rakovinu plic. Pokud se podaří celý nádor vyoperovat, má maminka naději na uzdravení. Pokud se to nepodaří, může ji další onkologická léčba život o něco prodloužit.
Rakovina plic
Mému otci 70 let byla v loni zjištěna rakovina plic. Podstoupil chemo a v říjnu mu byla odebrána levá plíce. Po kontrole mu byla doporučena další chemo, protože ozařování by bylo neefektivní. Lékař nám sdělil, že nádor byl i s plící vyoperán, ale pro jistotu by udělali chemo,a by nebyla zasažena tuková tkán v okolí srdce.Nyní jsme měli jít na poslední chemo a v těle se objevil zánět, na který bere antibiotika. V pondělí máme jít na rentgen. Otec moc nejí, ale na váze za dobu léčení přibral na 96 kg. Zdá se mi v obličejí oteklý. Má problémy s nohama a i při pár krocích je unavený. To vše mu bere chuť do života. Jak mu zpříjemnit zbytek života, má cenu ho trápit chemo?
Míla
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Když už tu chemoterapoii skoro celou absolvoval, bylo by asi škoda, aby nešel na poslední dávku. Jinak je těžké se k tomu vyjádřit, když neznám podrobnosti. Měl by o vidět i internista, aby posoudil proč má otoky.
Rakovina plic
Dobrý den. Vážený pane docente. Manželovi v prosinci diagnostikovali malobuněčný karcinom plic. Prodělal chemoterapii a po 3 dávkách byla ukončena z důvodu ztráty červených krvinek a velké únavě. Nyní 3 týdny po radioterapii. Ale už druhý den zvrací je mu na spaní a je podrážděný. Prosím odpovězte mi jestli je to pozdní reakce na ozařování. A prosím jaká je prognoza do budoucnosti mockrát děkuji. Markéta
Markéta
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Může to být reakce na ozařování. Manžel se nemůže bohužel vyléčit, ale onkologické léčba by mu měla život prodloužit.
Rakovina plic
Dobrý den pane profesore, mému tatínkovi je 68let v dubnu tohoto roku mu našli nález na plicích o vel.5-6cm(spinoca), zazačátku doktoři vůbec netušili co to je, první dvě bronchoskupie byly negativní na rakovinu, až třetí bronchskopie z 18.5. prokázala T2N0M0 (st IB, KI oper.ventilačního hlediska stp.bronchitidě a infektu DCD).Velikost nádoru se během těchto tří měsíců nijak nezměnila. Příští týden nastupuje 1.cykluschemopaklitaxel-+karboplatin AUC6. Všechna předešlá vyšetření i hospitalizace jsem vždy konzultovala s jeho oš.lekaři jen včera jsem s ním nemohla (neměla jsem hlídání pro své malé dítě), tak já i můj otec z toho tentokrát nejsme 2x chytří. Můžete mi prosím říct Váš názor na tuto diagnózu a jestli má otec nějakou šanci se vyléčit? A je možné, že první dvě bronchoskopie byly negativní?Děkuji Zuzana B.
Zuzana B.
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Pokud není možné rakovinu plic celou vyoperovat, pacient se nevyléčí. U tatínka to zřejmě není možné vhledem k chronické ventilační poruše nebo vzhledem k umístění nádoru, z vašeho psaní to není zcela jasné, možná je to jinak, zeptejte se na to ošetřujícího lékaře. Chemoterapie, radioterapie nebo biologická léčba mu mohou život o něco prodloužit, spíše o dlouhé měsíce než o roky. Negativní bronchoskopie je poměrně častý problém, je obtížné ve složitém systému bronchů nádor nalézt a ještě vzít vzorek na vyšetření. Omlouvám se za špatné zprávy.
Rakovina plic
Dobrý den p. profesore,mému bratrovi stanovili diagnozu: tumor pulmonum l.dx, paramedistinálně Histologie: spinocelulární karcinom T2N2M1 (LU kolem hlavy pankreatu) St. p. 6xCBDCA St. p. radioteerapii plic + metastázy v oblasti slinivky CHOP II. st. St- p- CMP s pravostranným postižením , Arteriální hypertenze. Prosím sdělte mi jaké má šance na přežití. Děkuji
Zdeňka
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Bohužel se bratr nemůže uzdravit a jeho život bude trvat nejspíše jen nějaký měsíc. Omlouvám se za špatnou zprávu.
Rakovina plic
dobry den,mamka ma rakovinu plic dignoza c34.1 a C77.1. t2n2m0,chtela jsem se zeptat co presne ty diagnozi znamenaj a jestli jsou nekde metastaze a jaka je priblizna delka zivota?Muze tu byt treba jeste 3 roky?dekuji za odpoved
prochazkova i.
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Jde o rakovinu plic, která postihla i okolní uzliny, bez vzdálených metastáz. Vyléčení zřejmě není možné, onkologická léčba by jí život měla prodloužit, ale ty 3 roky nejsou moc pravděpodobné.
Rakovina plic
Dobrý den pane doktore, měla bych dotaz. Naší babičce byl zjištěn na pravé plíci malobuněčný karcinom. Odstranění tohoto nádoru nebylo možné kvůli srdeční chorobě. Byla jí nasazena peronální léčba chemoterapie, avšak po prvním cyklu došlo k prudkému zhoršení zdravotního stavu dle zprávy - těžká febrilní neutropenie a mukositida. Po vyléčení jí propustili domů s tím, že se ten nádor nedá jinak léčit. Dg. BCa I dx.klin.st.IIIA?IV?, T3N1M0-1? dle UZ meta do jater. Myslíte si, že už opravdu není žádná léčba ? A jak moc je to vážné. Moc těm zkratkám nerozumíme. Děkuji Vám za odpověď.
Michala
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Jde zřejmě o nemalobuněčnou rakovinu plic, ne malobuněčnou. Babička se vyléčit nemůže, ošetřující onkolog může ještě zvážit biologicko léčbu, ale ani ta by jí život nezachránila, snad jen o nějaký měsíc prodloužila.
Rakovina plic
Dobrý den pane doktore,prosím poraďte. Tatínek je po operaci nádoru na plíci,kdy mu ve finále byla odstraněna celá pravá plíce (operace byla dle vyjádření lékaře úspěšná).Na doporučení operujícícho lékaře měl ještě podstoupit 3 chemoterapie,aby se zabránilo tomu,že bude rakovinou napadena i druhá plíce. 2. a 3.chemo zvládal hůře, bylo mu zle a hodně zhubl. Stále jsme doufali, že po třetí chemo získáme zdravotní zprávu a budeme vědět,jaký je stav,co je třeba ještě event. podstoupit a jaká bude další léčba. Dnes (tj. týden po 3.chemo) lékař léčení ukončil ve smyslu, že další návštěva bude až v září. Nevíme nic, nedostali jsme žádnou zprávu,žádné doporučení čeho se vyvarovat atd....nic. Je tohle běžné? Resp. máme se snažit vyžádat si informace? Co je v tento moment z vašeho pohledu o tatínkově stavu nutné vědět a čeho se má případědně v následujíccíh měsících vyvarovat? Jsem z postupu lékaře min. hodně překvapená. Děkuji za vaše vyjádření. dcera Jana Koldinská
Jana
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Tatínk má právo dostat zprávu o zdravotním stavu s doporučením, co dělat dál, tak ať si tu zprávu vyžádá. Určitě je nutné, aby zprávu měl a všechno věděl. Blíže se k tomu neumím vyjádřit.
Rakovina plic
Dobrý den, chtěl bych se zeptat na vhodnost léčby mozkových metastáz prim. malobuněčného karcinomu ozářením LGN. Moje mamka byla před měsícem takto ošetřena v nemocnici na Homolce, přičemž typ prim. nádoru v této době ještě nebyl znám. Někde jsem se dočetl že ošetření gama nožem se používá pouze u nemalobuněčného karcinomu a u malobuněčného v podstatě nemá smysl. Děkuji za odpověď
Jindřich Vaniš
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Je možné ošetření i u malobuněčného karcinomu, ale vzhledem k povaze nádoru je méně úspěšné a je vhodná chemoterapie.
Rakovina plic
Vazeny pane doktora, navazuji na muji predchozi prosbu, kdy jsem se Vas ptala na tatinka a vy jste rikal, ze predchozi dotaz se pravdepodobne ztatil, tak tedy zadam znovu a prosim o vysvetleni. Memu tatinkovi byla asi pred mesicem diagnostikovana rakovina plic. Podotykam, ze nekouri. Na zprave bylo napsano bronchogenni karcinom prave plice, nemalobunecny karcinom, lokalizace T2Y412,T2Y410,T2Y414, onkol diagnozy:M801032( tomu vubec nerozumime), kazdopadne pred 14 dny byl hospitalozovan v nemonici, protoze jeho stav byl mozny opervat, podstoupil vsechna vysetreni(CT, izotoky, sono, RTG atd...), vse v poradku a nikde jinde nebylo nic nalezeno. Pri operaci mu nakonec odebrali celou pravou plici, pote zjisteno, ze v uzlinach metastaze a nyni ma podstupovat chemoterapii na Bulovce v kombinaci s experimentalni lecbou. Nyni je doma a krome hrozneho kaslani se citi dobre. Prosim, je moznost vyleceni? Dekuji MNOHOKRAT za Vasi odpoved.
Zuzana S.
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Vyléčení bohužel možné není, je možné jen prodloužení života. Omlouvám se za špatnou zprávu.
Rakovina plic
Vazeny pane doktore, pred nejakou dobou jsem se Vas ptala na diagnozu meho otce, bohuzel zatim jste mi neodpovedel, protoze chapu, ze dotazu je honde. Nyni situace postoupila, tatinek byl odoperovan( diagnostikovam Nemalobunecny karcinom-bronchogenni karcinom prave plice ). Bylo to diagnostikovano jako rakovina plic. Mam nyni dve otazky, proc stale tatinek kasle? Uz je v domacim leceni a byde mu provadena chemoterapie. Nikde jinde zadny jiny nalez neni. Jaka je pravdepodobnost vyleceni? Dekuji MNOHOKRAT za odpoved. S pozdravem Zuzana Stehlikova
Zuzana S.
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Omlouvám se, odpovídám na všechny dotazy po sobě tak jak přicházejí, nechápu, kam se váš dotaz zatoulal. Základní otázka je stadium nemoci dle TNM, od toho se odvíjí celá prognoza i případná další léčba. Vzhledem ki tomu, že mu bude podávána chmotretapie soudím, že nejde o počáteční stadium choroby. Proč tatínek kašle nemohu na dálku posoudit. Takže případně napiště dotaz znovu s tím, že mě napíšete stadium tatínkovi nemoci dle TNM a já vám pak odpovím přesněji.
Rakovina plic
Dobrý den pane profesore, chtěla bych se zeptat, mému manželovi v prosinci zjistili rakovinu plic- přesně bronchogenní karcinom pravé plíce s meta postižením obou plic a hrudní stěny, T4NxM1, st IVhistologicky nízce diff. adenokarcinom . již má za sebou 6 CH, mám hrozný strach, co bude dál, děkuji moc za radu, kupuji mu Nutridrinky, jelikož málo jí a je stále unavený. děkuji
Jiřina
Skalpel, lékař, ilustrační foto
To je moc smutné, manžel se bohužel nemůže uzdravit a jeho život bude pravděpodobně jen měsíce, ne roky. Nutridrinky jsou v pořádku, když málo jí, ale nemoc samozřejmě nemohou ovlivnit. Případná onkologická léčba by manželovi mohla prodloužit život o nějaký měsíc. Omlouvám se za špatnou zprávu.
Rakovina plic
Dobrý den, pane profesore. Moc prosím o vyjádření k následujícímu: Moji tetě (61 let) v listopadu vyřízli bouli nad klíční kostí původně jako tukovou. Vzápětí však bylo zjištěno, že se jedná o metastázu ( po všech možných vyšetření) plic, mimoto metastázy v kostech a pánvi. Absolvovala 2 CHT po Novém roce, byly ukončeny pro úbytek červených krvinek. Ještě před 14 dny chodila aspoň o berlích, byla pouze pobledlá, dnes po 14 dnech je absolutní ležák, její stav se velice zhoršil. Jaká je podle Vás prognóza při takto prudkém vývoji? Máme počítat nejspíše jen s několika týdny ? Teta trpěla bolestmi kloubů nohou již takových 5 let. Je možné, že trpí rakovinou plic delší dobu a že se již před těmito 5 lety mohlo jednat o metastázy do skeletu bez dalších jiných příznaků? Ještě jsem se chtěla zeptat, podle čeho se člení nádory do stádií, např. III.B, III.A, co znamenají ta písmena? Moc děkuji za odpovědi, nevíme, na co se máme připravit. Přeji Vám hodně úspěchů v neradostném boji
Romanyx
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Jde bohužel o velmi vážný stav a prognoza délky života je nanejvíš nějaký měsíc, nejspíše ale méně. To že by toto onemocnění trvalo již 5 let je téměř vyloučené. Stadia rakoviny plic najdete na www.linkos.cz, ale jde o pokročilé stadium.
Rakovina plic
dobrý den, mé tchýni byla zjištěna rakovina plic zcela náhodou, nádor 2,5cm s drobnými metastazemi. Operace i chemo byly úspěšné. Nyní po půl roce se objevil výsev na pohrudnici. Znovu následuje chemo, poté doporučují biologickou léčbu. Je ve výborné fyzické i psychické kondici, není dušná, nekašle, bez sebemenších problémů. Jaká je její prognóza? Děkuji za odpověď a přeji krásný večer.
iveta
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Bohužel, její prognoza není moc dobrá. Nemůže se uzdravit a její život bude trvat spíše dlouhé měsíce než roky. Omlouvám se za špatnou zprávu.
Rakovina plic
dobry den,pene doktore mamka ma pokrocilou rakovinu plic,je 5 mesicu po ozarovani porad ma teploty a porad zvraci,nedky je normalni a treba druhy den zapomina nepamatuje si ruzne veci,nemuze chodit jen spi a zvraci.Nevite cim to muze byt ze porad ma tepolty a zvraci?Jak dlouhou ma sanci na zivot?dekuji za odpoved
Nelina š.
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Nemohu posoudit jaké jsou příčiny mamčiných obtíží jen z toho co píšete. Ale celkově je to bohužel moc špatné, mamka se nemůže uzdravit a její život bude pravděpodobně trvat jen nějaký měsíc. Omlouvám se za špatnou zprávu.
Rakovina plic
pane Doktore prosím manžel 74 roků byl mu diagnostikován při CT plic a mediastina svědčí pro perif. tu vlevo v obl. S6 s mts do jater a osteolýzou VI žebra vlevo. Bronschoskopicky stenoza Bs1+2 , histol. a cytol. však bez maligm.b.b. Nic ho nebolelo jen pravá čelist a tak byl na scintigrafii skeletu a nalezeny 2 ložiska vysokého metabol. obratu v horní čelisti vpravo . Tyto bolesti ho ubíjí. Prosím je nějaká naděje ? Ještě při SONU jater a plic, byly zjištěny pouze cysty, moc děkuji za odpověď
Alča
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Vypadán to na rakovinu plic, která nejde operovat, s metastázami do jater a kostí. Manžel se bohužel nemůže vyléčit a onkologická léčba mu může život o nějaký měsíc prodloužit. Především je nutná důsledná léčba bolesti, což by měl umět každý dobrý lékař. Omlouvám se za špatné zprávy.
Rakovina plic
Dobrý den, nikde se moc neuvádějí pozdní následky radioterapie mozku (jen neurčité - ztráta koncentrace, výpadky paměti), zřejmě se moc nepočítá s tím že se jich pacient dožije. Ale někdo tu šanci má, jak to pak opravdu je např. po plošném ozařování, nehrozí částečná demence? Otec má být ozařován (2 meta na mozku - primární nádor na plicích) 10 dávkami. Nebylo by lepší ozařování rozdělit na vícekrát, tak to i většinou píší na různých stránkách, s ohledem na vedlejší účinky? Někdy se prý může nádor po radioterapii zmenšit, šel by pak použít, kdyby vše ostatní (velikost, stav pacienta) vyhovovalo, gama núž? Moc děkuji za odpovědi na tyto 3 otázky...
Jan
Skalpel, lékař, ilustrační foto
To jsou velmi speciální otázky a já nejsem radioterapeut. Gama nůž je jen jedno z druhů ozáření, s hodně cíleným zaměřením, dnes už jsou u nás i na jiných pracovištích přístroje, které to dokáží stejně. Trvalé nežádoucí účinky na mozek určitě existují, ale vzhledem k tomu, že toto ozařování se provádí nejčastěji jako paliativní, máte pravdu, že se většina nemocných se těchto nežádoucích účinků nedožije. Musím bohužel konstatovat, že pokud má váš otec metastázy v mozku při primárním nádoru na plicích, jeho život je omezený jen na měsíce a obávat se tedy pozdních následků ozáření není nutné. Omlouvám se za špatnou zprávu.
Rakovina plic
dobry den mamka ma malobuněčny karcinom plic do zpravy to napsaly T4N3M1je to asi hodně špatny že?mamka je po 4chemo a je jí dost špatně nemůže ani pořadně chodit je cela unavena cely dny jen spí.jaka je prognoza?děkuji.myslim že se i hodně trapí ví že už tady dlouho nebude pomalu to vzdava ja jí řikam at se snaží trochu chodit a něco dělat ale ona jen pořad leží.
zdeněk z
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Ano, to je hodně vážné. Maminka se bohužel nemůže vyléčit a léčba může její život o něco prodloužit, těžko říci o kolik měsíců.
Rakovina plic
Dobry den, dnes memu tatinkovi diagnostikovli bronchogenni karcinom prave plice. Nerozumim nekterym pojmu, prosim o vysvetleni. Ve zprave je napsano T2N2MO-III.A, nemalobunecny karcinom, lokalizace T2Y412,T2Y410,T2Y414. Onkol diagnozy M801032. Mnohokrat dekuji za odpoved.
Zuzana Stehlikova
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Je to velmi vážné, jde o pokročilou rakovinu plic.
Rakovina plic
dobry den pane doktore mam dotaz ohledně maminky v lednu jí byl po biopsii diagnostikovan malubuněčny karcinom plic.byla nasazena chemoterapie.chemoterapie snáší dobře nyní po třetí chemo byl udělan rentgen.pan doktor říkal že to snad ani nejsou její plice bylo vidět zlepšení a zmenšeni nadoru.metastaze žadne nebyly nalezeny.ještě jí čekají 3chemoterapie myslite si že by se mohla uzdravit nebo ten nador zastavit?na nějakou dobu,jak dlouho se dá žít nejdřive nam davaly tak rok naději a nyní takove zlepšení.děkuji
paní anežka
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Na tuto otázku jsem již odpověděl.
Rakovina plic
dobry den pane doktore mam dotaz ohledně maminky v lednu jí byl po biopsii diagnostikovan malubuněčny karcinom plic.byla nasazena chemoterapie.chemoterapie snáší dobře nyní po třetí chemo byl udělan rentgen.pan doktor říkal že to snad ani nejsou její plice bylo vidět zlepšení a zmenšeni nadoru.metastaze žadne nebyly nalezeny.ještě jí čekají 3chemoterapie myslite si že by se mohla uzdravit nebo ten nador zastavit?na nějakou dobu,jak dlouho se dá žít nejdřive nam davaly tak rok naději a nyní takove zlepšení.děkuji
paní anežka
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Maminka se bohužel uzdravit nemůže, ale chemoterapie na malobuněčný karcinom plic působí zvláště v prvních obdobích léčby většinou velmi dobře, takže ani u vaší mamiínky to není velké překvapení. Pak se ovšem časem tato nemoc vrátí a další léčba už nebývá tak úspěšná. Viděl jsem nemocné, kteří s touto chorobou žily několik let. Tak držím vaší mamince palce, aby byla v dobrém stavu co nedéle.
Rakovina plic
Pane docente přeji dobrý den.Děkuji vám za čas a usilí strávené odpovědmi zde v poradně.Kamarádce diagn. po zánětu žil a plicní embolii v červnu 2008 nemalob.dlaždicov.ca plic.S tím,že vzhledem k embolii plic není operace vhodná.St.IV T2N3M1.Prodělala chemoterapii metastáza se zmenšila,primární nádor se však znovu zvětšuje-má otok v oblasti ramene,krku.Nechtějí jí dát v okresní nemocnici biologickou léčbu,prý pro ni není vhodná.Může se obrátit někam jinam?/metastáza je v játrech/.Co se nechá ještě udělat?Je jí 49 let.Je mi hrozně při pomyšlení,že jí nedokážu pomoci a jak se musí psychicky cítit.
mia
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Operace nebyla možná především pro značnou pokročilost nádoru v době diagnozy T2N3M1, jak píšete. Zda je biologická léčba vhodná musí posoudit ošetřující onkolog. Můžete stav konzultovat v kterémkoliv Komplexním onkologickém centru (www.linkos.cz stránky pro nemocné, Komplexní onkologická centra). Je ale bohužel jasné, že nemocná se nemůže uzdravit a že její život bude trvat jen měsíce, biologická léčba by to mohla jen o něco málo prodloužit, pokud by byla vhodná. Omlouvám se za špatné zprávy.
Rakovina plic
Dobrý den,pane profesore.Již několikrát jsem Vám psal ohledně mého tatínka dg.C34.0. Ca (spinocelulární)pravé plíce,meta do jater a nadledvinky T4N2M1 stad.IV.Dg.byla zjištěna před 7 měsíci, v září 08.Provedena Brachyterapie,nyni chemo Taxotere,v květnu má jít na bio léčbu(Tarceva)Bohužel se stav po třetím cyklu chemo, asi 5 dnů po podání, začíná zhoršovat.Táta musel být hospitalizován na interně-teploty,velké nechutenství,výrazná slabost,je částečně apatický,plíseň na jazyku,polyneuropatie.Dostal výživu a dávají mu v kapačkách antibiotika.Můj dotaz na Vás- Myslíte si, že je to způsobeno v souvislosti s podáním chemo? Nebo je to už znak progrese nemoci?Na CT jde až 27.4.09.Chtěl bych mu nějak pomoci ale vůbec nevím jak.Existuje ještě nějaký přípravek na podporu chuti k jídlu?Bere již delší dobu Megaplex 160 mg,glukopur.A nebylo by lepší ho nechat převézt z interny třeba na plicní odd?Děkuji za odpovědi. S pozdravem František
František T.
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Myslím, že to souvisí s léčbou i s pokročilou nemocí. Myslím, že už je nemoc hodně pokročilá a že onkologická léčba tatínkovi už moc nepomůže. Nyní je důležité, aby měl tatínek co nejméně obtíží, aby ho ošetřovali lékaři, kteří umějí obtíže tlumit. Je z tohoto pohledu jedno na kterém oddělení leží.
Rakovina plic
Dobrý den,otec má diagnozu:C343 epidermoidní ca horního laloku pravé plíce s meta do jater T2N0M1,stupeň IV.Nyní provedena radiofrekvenční ablace meta v játrech,bude předán na onkologii.Mohl byste mi,prosím,přiblížit,co otce čeká a jaká je dle vás prognóza?za odpověď předem děkuji p.s.prosím vysvětlit C343.děkuji
petra ch.
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Otec se bohužel nemůže vyléčit, onkologická léčba by mu měla život co nejvíce prodloužit. C343 je právě ta diagnoza, kterou popisujete. Podrobnosti o léčbě proberte s onkologem, který se o otce bude starat.
Rakovina plic
Vážený pane profesore, prosím o Váš názor na metodu léčby mojí přítelkyně Jiřiny, která žije dlouhé roky v USA. Onemocněla nyní nádorem v levém laloku plic, potíže má už dlouhou dobu a protože nemá zdravotní pojištění, až teď se dostala k řádnému vyšetření. Píše, že MRI mozku je čisté a patologický nález z mediostenoscopy je: 4R dissection - 8 lymph nodes - negative, Level 3 dissection - 4 lymph nodes - negative, 4L dissection - 2 lymph nodes - positive, 10 L dissection - 3 lymph nodes - negative, Level 7 dissection - 5 lymph nodes - negative. Lékař jí nabízí agresivní chemoterapii plus radiaci zároveň 5x týdně po 6 týdnů. Má přítelkyně zjišťuje, jakou léčbu by nabízela jaká pracoviště, protože uvažuje o léčbě tady v republice. Prosím o Váš názor. Velice děkuji a přeji hodně pracovních úspěchů i osobní pohody! Slyšela jsem jen to nejlepší o Vaší práci, zdravím, Hana Čápová
Hana Čápová
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Vaše přítelkyně má bohužel rakovinu plic ve stadiu, kdy se nemůže vyléčit. Chemoterapie a případná radioterapie by jí mohly život o něco prodloužit, spíše o měsíce než o roky. Bez zdravotního pojištění se to podle mě nedá zaplatit, může ale v USA požádat o vstup do nějaké studie, kde by platit nemusela. Na dálku se těžko radí, zvláště když jste nenapsala druh plicního nádoru ani podrobnější TNM klasifikaci.
Rakovina plic
Dobrý den, prosím Vás chtěla bych se zeptat jakou naději na uzdravení má moje maminka. V březnu ji řekli, že dle vyšetření na CT má maligní uzel na plicích na pravém dolním laloku. Dělali ji i bronchoskopii a asi se to potvrdilo , protože přístí týden jde na operaci.Jinak ona sama se cítí dobře, pouze kašle, ale to říká , že ji na plicích vůbec nebolí, jen ji škrábe v krku a to jí nutí ke kašli. Proto šla i na vyšetření. Předtím ji taky našli uzel na štítné žláze, ale ten prý je benigní dostala prášky, ale za 3 měsíce jí budou brát vzorek. Budete tak laskav a odpovíte mi. Děkuji. Ještě jak probíhá operace. Zatím mamince ještě nikdo pořádně nic neřekl. Prosím odpovězte na adresu adamcoev@seznam.cz, nebo zde. Jestě jednou děkuji. Robová J.
Jana Robová
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Pokud se nádor na plicích podaří celý vyoperovat, je naděje na uzdravení, jistota bohužel není. Operace probíhá při otevřeném hrudníku.
Rakovina plic
dobrý den,už jsem vám psala a dnes jsme o kus dál,ale nevím jestli k lepšímu-centrilobulární emfyzém,bulozní emfyzém.v obou plicních křídlech četné jizevnaté změny související s emfyzémem,dále však zejména v dolních lalocích zesílení interlobulárních sept a linearity-susp.intersticiální plicní fibroza.ložisko v S2 vpravo a drobnou kalcifikací,výrazněji se nesytící po k.s.-spíše benigní etiologie.dilatace pravostranných srdečních oddílů,známky plicní hyperdenze.mediastinální i oboustranná hilová lymfadenopathie.fluidothorax 1.sin.ložiskově zvětšená pravá nadledvina sytící se po podání k.l.i.v.-susp.meta.steatoza jater.ascites PROSÍM VÁS,CO TO ZNAMENÁ?JE TO MOC ŠPATNÉ???DĚKUJI VÁM
velebná
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Nevím, co jste mě psala minule, nemohu se vracet. Pokud tomu dobře rozumím, je podezření na rakovinu plic s metatázami do pravé nedledvinky a do jater. V každém případě je to velmi vážné a nemocný se bohužel nemůže zcela vyléčit. Léčba by mu měla život o něco prodloužit. Omlouvám se za špatné zprávy.
Rakovina plic
Dobry den pane profesore chci se zeptat na maminku 62 let.Diagnozy C79.3 Vicecetna tumorozni loziska charakteru metastaz oboustranne supra i infratentorialne, C34.0 Susp. centralni tumoc plice vpravos mts do oblasti teze strany, postizeni uzlin mediastina nadledviny vlevo,mozku, G51.8 Centralni pareza n VII vlevo,lehka atakticka monopareza LHK, lehky vestibularni syndrom levostranny, K80.2 Cholecysto a choledocholithiaza dle UZ, N20.0 Kalicholithiaza vpravo,vlevo korovo cysty ledvin, Z98.8 St.p. operaci cysty stitne zlazy. Ted hodne moc zacala kaslat a jak jsme byly u onkologa rikal ze jsme se na 98 procent spravne rozhodly ohledne ozarek a chemoterapii ale nejde mi do hlavy proc ji tak boli bricho rika ze to ma z toho kaslani ale nevim ona nas nechce trapit. Muzete mi rict jak dlouho bude s nama a jestli nejde neco pro ni udelat aby byla co nejdele s nama prosim. Dekuji vam za odpoved Radka
Radka
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Jde bohužel o rozšíření nádoru plic prakticky do celého těla, může jí bolet břicho z toho i z kašlání. Délka života bude pravděpodobně v měsících, chemoterapie by jí mohla tuto dobu o nějaký měsíc prodloužit. Omlouvám se za špatné zprávy.
Rakovina plic
dobry den pane doktore,mama ma rozsahlou rakovinu plic T2N2M0,ma porad vysoke teploty cca 40 je unavena a porad spi,chtela jsem se zeptat jestli nevite proc usina v sede?Chvily snama mluvi pak se otocim a najednou spi.V prosinci byla na ozarovani a od te doby sni nic nedelaj je doma a na vysetreni ma jit az v cervnu.Co by jste poradil vy?Jak dlouho ma sanci na zivot?dekuji za odpoved.
frantiska
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Na tuto otázku jsem již odpověděl.
Rakovina plic
dobry den pane doktore,mama ma rozsahlou rakovinu plic T2N2M0,ma porad vysoke teploty cca 40 je unavena a porad spi,chtela jsem se zeptat jestli nevite proc usina v sede?Chvily snama mluvi pak se otocim a najednou spi.V prosinci byla na ozarovani a od te doby sni nic nedelaj je doma a na vysetreni ma jit az v cervnu.Co by jste poradil vy?Jak dlouho ma sanci na zivot?dekuji za odpoved.
frantiska
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Maminka se bohužel nemůže vyléčit, onkologická léčba by jí mohla život snad o něco prodloužit, ale jednalo by se jen o měsíce. Teploty mohou být například od zápalu plic a měl by jí co nejdříve vidět zkušený lékař. Určitě jde o celkově velmi závažný stav.
Rakovina plic
Dobrej moje maminka ma rakovinu plic,rakovinu kycly,a metastazie mozku ma v hlave 4 nadory zhoubne jedan ma az 4cm. v mozku prosim vas jak tady jeste dlouho bude nemuze moc chodit dekuji vam moc
tonicka
Skalpel, lékař, ilustrační foto
To je bohužel moc špatné, délka života bude spíše v týdnech než v měsících.
Rakovina plic
Dobrý den, manželovi je 61let v roce 2000 měl Hodchkina lymfom,IIIB st. po 6cyklech CHT a st.p. aktinoterapie nyní v remisi.Po 8 letech 5/08 bronchogenní karcinom horního laloku pravé plíce,malobuněčný, s meta do jater a levé nadledviny.Měl CHT I.linie Cisplatina+Etoposid,st.p. 1 Cyklu II.linie CHT Topotecanem-pro progresi jaterních meta zatím 3x pro dýchací potíže je hospitalizován.Nyní na spirometrii dýchání 50/50 středně těžká obstrukce plic. Při podávání kyslíku s inhalacemi je zlepšení, ale v klidu se manžel náhle zadýchá.Ct mozku bez nálezu meta,CT hrudníku nález má v regresi a ložiskový proces jater charakteru meta v progresi. Možná bude i ozařování po skončení CHT. Jakou má prosím šanci na zastavení meta,zlepšení dýchání- třeba dýchací cvičení.Manžel bojuje, protože hubl dostal prášky na chuť k jídlu a opravdu přibral za měsíc cca 2kg. ASi úplné vyléčení není možné,ale lze to zastavit jako v roce 2000. Jaká je šance,-nevadí mu pes v domku?Děkuji za odpověď Jana
Jana D.
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Obávám se, že to není moc dobré, jde o jinou nemoc než měl v roce 2000, ta byla dobře léčitelná a případně vyléčitelná. Nyní jde o metastázy malobuněčnéhé karcinomu plic, které mohou někdy dobře reagovat na chemoterapii a někdy také ne. Dýchací cvičení mu moc nepomohou. Myslím, že pes v domku mu nevadí. Takže prognoza je velmi nejistá. Omlouvám se za špatnou zprávu.
Rakovina plic
Dobrý den pane doktore, otec (63) před 2 lety prodělal radioterapii a chemoterapii nádoru na plicích, teď v tomto místě postiradiační fibróza, tumorózní ložisko nelze rozlišit. Nyní objeveny 2 metastázy na mozku, jsou operovatelné (3-3,5 cm). Velký problém je ovšem že otec trpí CHOPN ( celk. anestezie je pro něho velké riziko), část lékařů je pro operaci, část vzhledem k tomuto problému k jinému řešení (navržena frakcionová radioterapie). Jaký na to máte prosím názor, má cenu risknout operaci, nebo raději volit ozařování, či jinou metodu? Děkuji za odpověď
Honza
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Vzhledem k metastázám v mozku je prognoza bohužel obecně dost špatná. Vzhledem k tomu, že operace metastáz stejně nemůže vést k uzdravení nemocného a je riziková, spíše bych se přikláněl k radioterapii.
Rakovina plic
P.PROFESORE PROSÍM VÁS MUŽETE MI PŘELOŽIT TENTO ODSTAVEC ...............Stav po 2,cyklu chemoterapie Paclitaxel plus Cisplatina dne .22.9.2008 st.po.paliativním ozáření na oblast plic vlevo TRD 40 GY od 11.11.2008 do 18.12.2008 jinak je to diagnosa C 341 a T2N2MO ST.IIII.B moc vám děkuji je to diagnosa mé babičky .
lukáš
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Jde o rakovinu plic, která zřejmě nešla operovat, babička se tedy bohužel nemůže uzdravit. Ozáření a chemoterapie by jí měly život o něco prodloužit.
Rakovina plic
p.doktore prosím vás tatínek má rozsáhlou rakovinu plic má psanou dia.T2N2MO st.IIII.B a má hrozné bolesti hlavy motá se zapomíná zvrací a ted má i vysoké horečky cca 40 stupnu myslíte že má metastázy v hlavě jakou má šanci.děkuji moc za odpověd
panda
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Bohužel šanci na uzdravení nemá a snad se podaří mu život o něco prodloužit, nejspíše jen o měsíce. Měl by mít důslednou léčbu bolesti, kterou by měl umět každý dobrý lékař. Proč má vysoké horečky nevím, zřejmě jde o nějkou infekci, možná zápal plic.
Rakovina plic
Dobrý den, lze přehlédnout pokročilou rakovinu plic při běžném rtg snímku?Otec byl v lednu na rtg plic a výsledek byl bez patol.změn a v březnu se již jednalo o rozsáhlý nález a kdyby se necítil unavený asi bychom to nevěděli dosud.Jaká je doba přežití u těchto stavů?Děkuji za odpověď
Jaroslava
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Ano, je to možné, a navíc se nález může velmi rychle vyvíjet. Pokud jde o pokročilou rakovinu plic, je doba přežití spíše v měsících než v letech. Omlouvám se za špatnou zprávu.
Rakovina plic
Vazeny pane doktore, obracim se na Vas jiz podruhe, jde o meho tatinka (vek 59let, SCLC leve plice T4NxM0, kl st III, LD, PS1). Moc bych ještě chtela poprosit o Vas nazor na nove moznosti lecby. Jsem presvedcena, ze ma tatinek vybornou lekarskou peci, ktera je na evropske urovni, ale moc radi bychom udelali jeste neco vic pokud by to zvysilo sance na uzdraveni (ev. vyznamne prodl. zivota). Docetla jsem se o ruznych novych metodach, ktere se ruzne zkousi - napr. elektroterapie pry zaznamenava vyborne vysledky, slysela jsem pozitivni ohlasy i na thermoterapii, ale pise se i o rade dalsich podpurnych terapiich Imunoterapie, Insulinova terapie, hormonalni terapie,....ma podle Vas nektera z těchto metod sanci zaznamenat uspech (kokretne v nasem pripade) a v které fazi lecby je vhodna? Také se mi nepodarilo najit zadne soucasne projekty experimentalni mediciny na malobunecny karcinom plic ani vhodnou biologickou lecbu. Prosim budu velice rada za jakekoliv voditko. Moc dekuji za odpoved
LenkaP
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Ne, bohužel vám nic z toho co píšete nemohu doporučit. Ani biologická léčba se zatím u SCLC nepoužívá. Pokud je možné u nakterého nádoru použít experimentální postup, je to v případě, že standardní léčba už neúčinkuje a nejde v tom případě o záchranu života ale o snahu o jeho prodloužení.
Rakovina plic
Dobry den pane doktore, muj tatinek ma SCLC leve plice T4NxM0, kl st III, LD, PS1. Jde o tumorozni formaci vlevo za hlavnim kmenem a. pulmonalis, ktera postupuje kaudalne podel vetve pro dolni lalok o velik 4x5,5cm, intimne souvisi s vetvemi a. pulmonalis, utlacuje ji a dorzalne dosahuje rovnou k aorte. Vim, ze sance na uzdraveni jsou male, ale je alespon nejake procento pacientu s podobnou diagnozou, kteri se mohou uzdravit? Po prvni chemoterapii, kterou zvladl bez vetsich problemu, doslo ke zmenseni nadoru o 35% - vim, ze malobunecny nador obecne dobre reaguje na chemo, ale rada bych se zeptala, jestli jde o bezny vysledek zmenseni po prvni chemo nebo jsme na tom o neco lip nez prumerny pacient. Moc dekuji za odpoved.
LenkaP
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Uzdravení je velmi nepravděpodobné, kdyby se to podařilo, bylo by to skoro na úrovni zázraku, ale ty se někdy dějí. Je zcela běžné, že reakce na chemoterapii je zprvu skvělá a časem se citlivost nádoru zmenšuje, zvláště při recidivách. Tak držím palce, aby byl tatínek v pořádku co nejdéle.
Rakovina plic
Dobrý den, prosím o radu.Otci diagnostikovali Epidermoidní carcinom pravého středního plic.laloku s meta do obou plic a četné metastazy v mediastn.LU-T2N2M1.st.IV.-bez možnosti jakékoliv léčby.Zatím nemá dechové ani jiné potíže, ale přijde mi hrozné, že mu nebyla nabídnutá žádná pomoc...,to skutečně nelze nic dělat a jen čekat na smrt? Otci je 72 let. Děkuji Jaroslava
Jaroslava Puntová
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Je pravda, že tento nádor nelze operovat a tak se pacient nemůže vyléčit. Je možné zvážit chemoterapii, ale ani ta u tohoto druhu plicního nádoru moc nepomáhá a zbytečně nemocného zatěžuje vedlejšími účinky, navíc v jeho věku se náší špatně. Je mě to moc líto, ale ta situace je moc špatná. Nemohu vám bohužel poradit.