Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Města zkouší lákat zubaře na ordinaci i peníze, Přerov cílí také na studenty

  14:56
Najít v Olomouckém kraji stomatologa, který přijímá nové pacienty, je mnohdy nadlidský úkol. Hlavně v odlehlejších oblastech, kde je počet zubařů velmi omezený. Ani v Olomouci, kde je jich nejvíc, to ale nemusí být jednoduché. Třeba v Přerově přistoupili k tomu, že dají stomatologovi, který si zde otevře ordinaci, až 300 tisíc korun.

ilustrační snímek | foto: Depositphotos

„Dobrý den, nevíte prosím někdo o zubaři, který bere nové pacienty? Dospělé i děti? Lokalita Hranice, Přerov, Valašské Meziříčí, Bystřice pod Hostýnem, Olomouc, Odry, Fulnek, Nový Jičín a široké okolí?“ ptá se na sociální síti paní Anna, která bydlí nedaleko Přerova.

Není jediná, která se po novém stomatologovi shání. Problém najít ho mají hlavně lidé v menších městech. Ve větších je zubních lékařů více, protože mnozí absolventi se po ukončení studia nevracejí do domovských oblastí a zůstávají tam, kde studovali, nebo hledají uplatnění v jiných, větších městech.

Data ukazují, že tento trend přetrvává dlouhodobě. Třeba v roce 2013 pracovalo podle údajů České stomatologické komory ve dvou nejlidnatějších okresech, Olomoucku a Přerovsku, celkem 318 zubařů – včetně ortodontistů a dalších specialistů. Na Jesenicku a Šumpersku jich bylo dohromady 95. Ke konci loňského roku byl nepoměr ještě větší – 422 oproti 111 stomatologům.

V přepočtu na obyvatele tak nyní na Olomoucku a Přerovsku připadá na jednoho zubního lékaře zhruba 850 lidí, zatímco ve dvou severních okresech je číslo o více než polovinu vyšší – přibližně 1 370.

„Potíže také nastávají lokálně vždy tam, kde ukončí některý zubní lékař svou činnost a nedojde hned k jeho náhradě novým. To vždy vyvolá určitou paniku mezi pacienty a velkou mediální pozornost,“ doplnil předseda Oblastní stomatologické komory Olomouc Ondřej Procházka.

V Uničově lze mít ihned pronajatou ordinaci

Nutnost zajistit nástupce stomatologů, kteří se v nejsevernějším okrese regionu dle mluvčí jesenické radnice Lucie Musialové mnohdy blíží hranici pro odchod do důchodu, si uvědomuje i vedení města.

„Spolupracujeme především se zdravotními pojišťovnami, jež jsou povinny pacientům zajistit lékaře, a samozřejmě s poskytovateli zdravotní péče. Probíhá také diskuse o možnostech města, jak motivovat mladé lékaře k otevření praxe,“ shrnula Musialová s tím, že radnice se bude inspirovat u jiných měst.

Například v jedenáctitisícovém Uničově je v současnosti podle mluvčího tamní radnice Marka Juráně bez zubaře několik stovek obyvatel.

„Máme tu šest zubních ordinací, z nichž jedna je z důvodu rodičovské dovolené přechodně uzavřena. Znovu otevřena by měla být během léta,“ nastínil.

Pokud by měl nový stomatolog o působení ve městě zájem, místo má připravené. „V tuto chvíli disponujeme volnou ordinací v zubním středisku, kterou lze v případě zájmu nové lékařky či lékaře okamžitě pronajmout,“ objasnil mluvčí.

Přerov nově nabízí peníze už i studentům

Problém s nedostatkem zubních lékařů si uvědomuje i přerovská radnice. Ze svého rozpočtu dá novému stomatologovi, který si ve městě zřídí ordinaci nebo převezme stávající praxi, až 300 tisíc korun. Nově také nabízí i stipendium.

„Je určené budoucím zubařům v posledních dvou letech studia. Ti mohou získat až 300 tisíc za dva akademické roky, pokud se upíšou k tomu, že po ukončení studia budou působit v Přerově, a to opět buď v nové ordinaci, nebo v převzaté,“ předestřela mluvčí radnice Lenka Chalupová.

Pokud student peníze získá, ve smlouvě se zaváže k tomu, že bude vykonávat praxi v Přerově v délce nejméně dvojnásobku akademických let, po která mu bylo stipendium poskytnuto. Faktem nicméně je, že z pohledu začínajícího zubního lékaře je to spíše symbolická částka. Vybavení ordinace totiž vyjde minimálně na dva miliony korun.

Přerov je zatím jedním z mála měst, která novému stomatologovi peníze nabízejí. Například Prostějov či Uničov takové dotační tituly vypsat neplánují, stejně tak hejtmanství.

„Olomoucký kraj v současné době nepřipravuje nový dotační titul pro zřízení či obsazení ordinací stomatologů a praktických lékařů v terénu. Některé kraje i města a obce tento postup zkoušely, ale nebyl příliš úspěšný,“ sdělil náměstek hejtmana pro zdravotnictví Dalibor Horák.

Za nedostatkem je podle zubařů i delší doba ošetření a větší zájem lidí o péči

Podle něj obecný nedostatek lékařů na pracovním trhu a jejich nízký zájem o praxi na periferiích vyžadují systémové řešení.

„To musí přinést ministerstvo zdravotnictví a zdravotní pojišťovny. Tyto instituce jsou za zajištění místní a časové dostupnosti zdravotní péče zodpovědné,“ podotkl.

„K celkovému relativnímu nedostatku zubních lékařů došlo v regionu stejně jako v celém Česku. Způsoben je jak zvýšenou časovou náročností ošetření moderními postupy, tak celkově zvýšenou poptávkou. Přesto je Olomoucký kraj oblastí, kde nedostatek stomatologů není tak výrazný,“ vyzdvihl Procházka.

Pokud lidé zubaře nemají, měli by se obrátit na zdravotní pojišťovnu, jež má ze zákona povinnost jim lékaře zajišťujícího prevenci obstarat.

Česká stomatologická komora uvádí, že ke konci loňského roku působilo v regionu celkem 587 zubních lékařů a lékařek, v tomto čísle však nejsou zahrnutí ortodontisté či jiní specialisté. Ke konci roku 2021 zde ordinovalo 585 stomatologů, o rok dříve pak 595.

5. listopadu 2021

  • Nejčtenější

Zemřel kardiochirurg Šantavý, špičkový lékař zachránil nespočet životů

25. dubna 2024  16:28

Fakultní nemocnice v Olomouci oznámila, že v pátek 19. dubna náhle zemřel lékař a někdejší...

Seniorka při vystupování spadla pod tramvaj a zemřela, policie stíhá řidiče

24. dubna 2024  13:51,  aktualizováno  15:21

Obviněním řidiče tramvaje z usmrcení z nedbalosti skončilo po více než půl roce vyšetřování loňské...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Nebýt alkoholu, většinu času skoro nemáme co dělat, říká lékař z urgentu

25. dubna 2024

Premium Končí zde pacienti po mrtvici, infarktu, se zápalem plic, po otravě krve, závažných úrazech nebo po...

Vyprodáno. Sparta se valí na Olomouc. Unikátní situace, těší se trenér Saňák

27. dubna 2024  11:55

Bude to krásný pohled a skvělá kulisa. Fotbalový svátek. Naposledy Sigma vyprodala Andrův stadion...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Světlomet míval osmnáct součástek, dnes i 380, líčí šéfové mohelnické továrny

27. dubna 2024

Premium Tři desetiletí letos uplynula od chvíle, kdy tehdejší továrna Hella Autotechnik v Mohelnici na...

Čada a Prostějov jako Bonnie a Clyde. Nerozlučné spojení bude pokračovat

1. května 2024  8:57

Před rokem v rozhovoru pro iDNES.cz říkal: „Už nechci trávit Vánoce na hale. Chci moct odjet si na...

Vojenský újezd Libavá je opět na jeden den otevřený turistům, ukáže i tank

1. května 2024  5:56

Unikátní příležitost podívat se do jinak veřejnosti uzavřeného vojenského výcvikového prostoru...

Sigma poprvé usedla nad nabídkou Američanů. Detaily sdělí až po sezoně

30. dubna 2024  22:53

Až do úterního večera jednal spolek SK Olomouc Sigma MŽ o nabídce americké společnosti Blue Crow...

Silnice ošizené v kauze zmanipulovaných zakázek chce kraj nechat přestavět

30. dubna 2024  16:30

Analýzy ošizených krajských silnic v korupční kauze Autostráda zřejmě skončí jejich rozebráním a...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...

Hello Kitty slaví padesátiny. Celý svět si myslí, že je to kočička, jenže není

Kulatý obličej se dvěma trojúhelníkovýma ušima, drobný čumáček, vousky a červená mašle na uchu. Taková je Hello Kitty,...

Muž má recept na dlouhověkost, v jednašedesáti je ve skvělé formě

Dave Pascoe chce dokázat světu, že i v důchodu můžete vypadat jako za mlada a také se tak cítit. Stačí dodržovat pár...

SVJ si bude brát úvěr na opravu balkonů. Musím platit, i když ho nemám?

Výhodou bytu ve vlastnictví je, že ho můžete kdykoli prodat, pronajmout či rekonstruovat, aniž byste potřebovali...

Jsou nebezpeční či přešlechtění. Evropa zakazuje chov oblíbených psích plemen

Premium Máte doma jezevčíka? Francouzského buldočka? A co třeba pitbulla, rotvajlera nebo nějakého velkého ovčáckého psa? Tak...