Výstava nabídne vzácné orchideje i liány, které chytí krysu

  • 0
Navštívit prales a obdivovat nádherné orchideje mohou lidé v Olomouci. Ve Sbírkových sklenících výstaviště Flora začíná 21. října jedinečná výstava Klenoty pralesa a potrvá do 6. listopadu. K vidění jsou skutečné unikáty. Pro tvůrce byl nesmírně náročný už převoz rostlin.

„Rostliny jsme museli důkladně zabalit. Pokud by je ofouklo, květy by opadaly. Každá rostlina je zabalená zvlášť,“ sdělila spolupořadatelka výstavy Markéta Aubrechtová.

Na výstavě začali organizátoři pracovat už před několika měsíci. „Domlouvali jsme se s pěstiteli, jaké rostliny si od nich budeme moci koupit. Náročné to bylo také v tom, že orchideje jsou atraktivní tehdy, když kvetou. A dopředu nevíte, která z nich pokvete,“ doplnila.

Za klenoty pralesa považuje Aubrechtová především orchideje, kterých bude k vidění několik stovek z různých koutů světa.

„A s obrovskou pestrostí, ať už s velkými, nebo malými květy. Velká část jich pochází z jihovýchodní Asie nebo Jižní a Střední Ameriky, opravdu ze všech koutů tropického deštného lesa,“ doplnila.

Návštěvníci budou moct obdivovat i nejednu unikátní orchidej, například modrokvětou Vandu.

Výstava nabídne i vzácnou modrou orchidej

„Čistě modrá barva je v přírodě velkou vzácností. Jedná se také o rostlinu, která roste bez substrátu, tedy pouze ze vzdušné vlhkosti, rosí se kořenový systém. Umí růst zavěšená na stromě, aniž by potřebovala zeminu,“ doplnila Aubrechtová. Modrá orchidej pochází z Asie.

Necelých 27 tisíc druhů orchidejí roste po celém světě kromě nejsušších pouští a oblastí trvale pokrytých sněhem a ledem. S výjimkou Antarktidy je najdeme na všech světadílech i za severním polárním kruhem.

Na výstavě návštěvníci uvidí i další tropické rostliny, například bromélie a tilandsie. Rovněž nepotřebují substrát a rostou na kmenech stromů. Pocházejí především z Mexika.

„Jsou velmi variabilní, od zelených až k těm, které mají na sobě stříbrné šupinky. Těmi se chrání před sluníčkem,“ objasnila Aubrechtová.

Návštěvníci se mohou těšit na masožravky

Ke klenotům pralesa patří i masožravé rostliny. Chybět nebudou skoro metr vysoké třicetileté masožravky špirlice.

„Máme tu i masožravé liány, což jsou několikametrové láčkovky, které dělají obrovské pasti. Jsou schopné chytnout i krysy,“ řekla Aubrechtová. Další vzácná masožravka bude z Venezuelských stolových hor.

Masožravé rostliny fascinují čtyřletou dceru Jana Číže z Prostějova. Výstavu si proto nenechají ujít.

„Dcera se neskutečně těší, že uvidí masožravky na vlastní oči. Když jí pouštím videa, je jimi fascinovaná,“ řekl Číž. „Manželka zase hlásila, že domů neodjedeme s prázdnou, ráda by nezvyklou orchidej.“

Některé vzácné rostliny si bude možné na výstavě i koupit, například masožravé rostliny z rodu Heliamphora, které potřebují k životu hodně světla, ale i nízkou teplotu a vysokou vlhkost. Pocházejí ze stolových hor v Jižní Americe.

Výstava je otevřená denně od 9 do 18 hodin. Vstupné stojí 100 korun.