Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Spory na Univerzitě Palackého pomáhá řešit bývalý kvestor Univerzity Karlovy

  5:21
Napjaté vztahy na Univerzitě Palackého v Olomouci by mohl zklidnit nestranný mediátor zvenčí. Univerzita zahájila spolupráci s odborníkem, který má za úkol najít kompromis ve sporu přírodovědecké fakulty, vysokoškolského ústavu CATRIN a rektora univerzity Martina Procházky.

Univerzita Palackého | foto: Petr Zatloukal, www.lf.upol.cz

Ve sporu hraje důležitou roli vysokoškolský vědecký ústav CATRIN, od jehož počátku se na univerzitě vedly ostré boje.

Velké výhrady má přírodovědecká fakulta, která argumentuje tím, že by kvůli institutu přišla o část vědecké techniky, čímž by byla znemožněna výuka a dokončení závěrečných prací studentů.

Předloni spor vygradoval v rezignaci tehdejšího rektora Jaroslava Millera. Podle návrhu současného rektora univerzity Martina Procházky by se měl majetek převést právě do správy ústavu.

Na začátku října dal rektor výpověď děkanovi přírodovědecké fakulty Martinu Kubalovi, odmítl však, že by to bylo kvůli majetkové tahanici.

A přestože nakonec Procházka stáhl výpověď, která byla například podle právního odboru ministerstva školství v rozporu se zákonem, stále trvá na jeho odvolání z pozice děkana. Přitom pokud bude Kubala odvolán, automaticky s ním padne i celé vedení fakulty.

„Případný provizorní správce bude do volby děkana zajišťovat jen provozní úkony. Pan rektor si tedy musí vybrat, jestli chce jednání, nebo odvolání, obojí nejde,“ míní staronový děkan přírodovědecké fakulty Martin Kubala.

Řešení navrhne člověk zvenčí

Smír mezi stranami konfliktu má pomoci přinést Tomáš Horáček, který dříve působil jako kvestor Univerzity Karlovy v Praze.

„Nový mediátor byl rektorem smluvně pověřen, aby provedl analýzu příčin a důsledků vztahů mezi přírodovědeckou fakultou a CATRIN. Na základě výsledků této analýzy by pak měl navrhnout možná řešení sporu,“ okomentoval mluvčí univerzity Egon Havrlant.

„Prozatím nevím, jaké výstupy můžeme očekávat, neboť nám nikdo neposkytl bližší informace o tom, co by mělo být cílem spolupráce, ale s panem Horáčkem jsme se sešli a schůzku hodnotím jako věcnou, informativní. Intenzivnějším jednáním však brání kroky pana rektora, který mě chce stále odvolat z funkce,“ sdělil Kubala.

Ten odvolání své výpovědi uvítal, připomněl však, že k jejímu stáhnutí rektor Procházka přistoupil až v momentě, kdy Kubala podal žalobu a s fakultním senátem podal návrh na odvolání rektora, který ovšem následně univerzitní senát zamítl.

„Šlo o hrubý zásah do mého osobního i pracovního života, který mi způsobil významnou škodu,“ řekl Kubala.

„Za svým postupem si stojím, mám odpovědnost za své jednání a v žádném případě se této odpovědnosti nezříkám,“ reagoval rektor univerzity Martin Procházka.

Přístroje, vybavení a prostory v hodnotě stovek milionů korun leží sice na půdě přírodovědecké fakulty, jsou však majetkem univerzity. Ta jej tak legálně může předat CATRIN do správy, jenže rektorův návrh několikrát neprošel akademickým senátem. Naposledy to bylo o jediný hlas.

CATRIN je pro rektorův návrh

Nejedná se o prostory fakulty na Envelopě, nýbrž o prostory a laboratoře v areálu Holice, které vznikly během vybudování výzkumných center. „Už stávající nejistý stav má nepříznivý dopad na naše pedagogické aktivity,“ posteskl si Kubala.

A zatímco ředitel výzkumného ústavu Pavel Banáš vidí rektorův návrh jako kompromisní řešení, děkan Kubala ho vnímá jako devastující.

„Doposud mi nikdo nebyl schopen sdělit konkrétní důvody pro tuto proklamaci zástupců fakulty, který studijní program by například mohl být omezen a v čem by toto omezení spočívalo. Jsem si jistý, že bychom byli schopni případné komplikace bez problému odstranit,“ myslí si Banáš.

„Kompromisní návrh zahrnoval nabídku, že naši studenti mohou přinést své vzorky a kolegové z CATRIN jim je změří, což jde přímo proti konceptu vzdělávání,“ oponuje Kubala.

„Dovedete si třeba představit, že na lékařské fakultě budou chirurgy učit tak, že budou moci pacienta přivézt ke dveřím operačního sálu, tam pacienta převezme lékař, který provede operaci a poté pacienta zase u dveří předá studentovi? Co se takový student naučí pro praxi? A proč si někdo myslí, že obdobně můžeme vychovávat chemiky,“ ptá se Kubala.

Přístup do laboratoří má být zachován

Podle vedení CATRIN jejich návrh zahrnoval zachování současného stavu. „Tak, aby všichni zaměstnanci UP bez ohledu na jejich příslušnost k PřF či CATRIN měli zachován přístup do svých kanceláří, laboratoří a k přístrojům,“ upřesnil Banáš, jenž chce dle svých slov majetek převést do správy CATRIN, aby ústav mohl volně zajišťovat servis i údržbu.

Na přístrojích, o něž se vedou spory a jejichž hodnota přesahuje sto milionů korun, podle Banáše výuka nikdy neprobíhala.

„Laboratoře byly vytvořeny výhradně kvůli výzkumu. Studenti se do něj však mohou zapojit ve svých závěrečných pracích,“ uvedl Banáš a dodal, že by ústav bez přístrojů nemohl fungovat.

Děkan Kubala namítá, že jeho fakultě nevysvětlil, jak by měla nadále garantovat svoji činnost, kdyby jí bez náhrady odebrali 30 procent majetku a několik tisíc metrů čtverečních laboratoří.

Ke konci loňského roku se ve výzkumných aktivitách CATRIN angažovalo téměř šest desítek studentů. „Kompromisní návrh by i pro nás byl omezující, omezení jsme chápali jako vstřícný krok směrem k fakultě a možnému urovnání vzájemných vztahů,“ pravil Banáš.

Vřava na univerzitě tak nekončí a spor začíná připomínat sněhovou kouli. „Žádná jednání moc neprobíhala, situace jen dále neuvěřitelným způsobem eskalovala,“ popsal Kubala.

Další jednání se uskuteční po Novém roce. Kromě majetkového sporu mezi fakultou a ústavem se bude řešit i možné odvolání rektora.

  • Nejčtenější

Skiareál z evropských dotací za 126 milionů lyžaře netáhl, je roky zavřený

2. května 2024

Dotace z Evropské unie se staly nedílnou součástí většiny velkých projektů v Olomouckém kraji....

Spor o platy graduje, řidiči se chystají soudit. Chtějí senzaci, tvrdí dopravce

30. dubna 2024

Premium Počet řidičů autobusů z Olomouckého kraje, kteří jsou odhodlaní domáhat se u soudu části mezd,...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Olomouc se po 25 letech chystá převzít zpět od Francouzů správu pitné vody

3. května 2024  4:55

Vodohospodářskou společnost VHS Olomouc začne už brzy vést nový ředitel, jehož hlavním úkolem bude...

D35 u Litovle blokovala nehoda, ze zdemolovaného vozu se vysypal náklad

2. května 2024  10:45,  aktualizováno  16:36

Cestu po dálnici D35 ve směru z Olomouce na Mohelnici komplikovala více než sedm hodin nehoda...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Vojenský újezd Libavá byl opět na jeden den otevřený turistům, ukázal i tank

1. května 2024  5:56,  aktualizováno  16:12

Unikátní příležitost podívat se do jinak veřejnosti uzavřeného vojenského výcvikového prostoru...

Nejstarší a největší park krášlí metropoli Hané už dvě století

6. května 2024  14:25

Když před čtrnácti lety začalo ve Smetanových sadech kácení Rudolfovy aleje, byla to pro Olomouc...

Divočáci v lese hledali potravu, ze země vyhrabali nevybuchlou munici

6. května 2024  11:14

Neobvyklé nálezce měla munice z druhé světové války, která desítky let zůstávala pod zemí v lese u...

Sami jsme se uvařili, ví po porážce v Hradci olomoucký trenér Saňák

6. května 2024  10:01

Sigmáci, takhle se o Evropu nehraje. Fotbalisté Olomouce začali nadstavbovou část Fortuna:Ligy o...

Hokejisty Prostějova posílí zkušený útočník Pilař z Hradce Králové

6. května 2024  9:54

Zajímavou posilu do útočných řad získali hokejisté Prostějova. Prvoligový mančaft posílí...

V 59 letech zemřela herečka Simona Postlerová, ještě v sobotu zkoušela

Zemřela divadelní a filmová herečka Simona Postlerová, bylo jí 59 let. Zprávu o úmrtí potvrdil nadační fond Dvojka...

Dara Rolins je po další plastice. Kritiku fanoušků nechápe, cítí se svěží

Zpěvačka Dara Rolins (51) se na čas stáhla z veřejného života. V tom období prodělala „estetický zákrok“ a na sociální...

Titěrné sukně i míčky na podpatcích. Zendaya vzkřísila trend tenniscore

S nadsázkou bychom mohli říct, že největší tenisovou událostí tohoto roku je premiéra snímku Rivalové. Aspoň co se módy...

Je to šílený, hodnotily firmy práci řemeslníků, kteří opravili střechu

Po zimě se často ukážou mnohé „vady na kráse“ domu, střechy nevyjímaje. Někdy nezbývá nic jiného než kompletní výměna....

Ukradené auto s AirTagem si našel, ale od policie dostal vynadáno

Vyjít ráno před dům a nenajít tam svůj vůz je noční můrou každého majitele. Do takové nezáviděníhodné situace se dostal...