Pohled do jedné z hal šternberské zbrojovky Excalibur Army, která se...

Pohled do jedné z hal šternberské zbrojovky Excalibur Army, která se specializuje na vývoj, výrobu a modernizaci těžké vojenské techniky. | foto: Luděk Peřina, ČTK

Šternberská zbrojovka nabere další stovky lidí, řeší se ale hluk ze střeleb

  • 11
Zatímco velká část české i světové ekonomiky pociťuje negativní dopady války na Ukrajině, zbrojní průmysl je na tom opačně. Potvrzuje to i zbrojovka Excalibur Army, která sídlí ve Šternberku na Olomoucku a zaměřuje se hlavně na vývoj a výrobu těžké vojenské techniky. Podnik bude stavět novou halu za půl miliardy, chce navíc zaměstnat další stovky lidí.

Firma, která v současnosti zaměstnává zhruba šest set pracovníků, sice v posledních dvou letech nabrala dvě stovky lidí, přesto se chystá hledat další.

„Budeme potřebovat i v dalších letech navyšovat počty o nižší stovky zaměstnanců, což v Olomouckém kraji nebude lehké. Ale o práci u nás je zájem,“ řekl Andrej Čírtek, mluvčí holdingu Czechoslovak Group, do něhož patří i Excalibur Army.

Poptávka po produktech obranného průmyslu podle něj prudce rostla již před vypuknutím války.

„Už tehdy byly kapacity Excalibur Army vytížené. Ale i kdyby konflikt skončil zítra, ještě řadu let budou nejen evropské armády doplňovat zásoby techniky i munice, které byly použity na Ukrajině, a budou posilovat své armády, aby byly funkční a akceschopné,“ dodal mluvčí a odhadl perspektivu růstu na příštích deset let.

Ve šternberském podniku pracují mimo jiné desítky Ukrajinců. „Při práci u nás mají ještě další motivaci, neboť se podílí na výrobě techniky, jež slouží k obraně jejich země,“ podotkl Čírtek.

S vytíženými kapacitami souvisí potřeba firmy postavit novou halu. „Jde o investici za pět set milionů korun, plánujeme také instalaci nových technologií v hodnotě sto padesát milionů,“ nastínil mluvčí.

„Filozofie areálu při vzniku v 50. letech spočívala ve více roztroušených budovách z důvodu větší bezpečnosti při případném napadení. Logisticky je to nevýhoda, budeme tak směřovat k více centralizované výrobě,“ dodal.

Město firmu podporuje, vadí jen hluk ze střeleb

Vedení třináctitisícového města zprávy o náborech vítá. „Je to jeden z největších místních zaměstnavatelů. Záleží nám na tom, aby tady výroba vojenské techniky zůstala a podnik se dál rozvíjel,“ řekl starosta Stanislav Orság.

Zároveň nicméně zmínil, že s firmou jedná o snížení hlučnosti cvičné střelby v její střelnici.

„Podnik potřebuje houfnice a další vojenskou techniku, kterou prodává, vyzkoušet. Konají se tu tak třeba dvakrát týdně či jednou za čtrnáct dní cvičné střelby. Jde třeba o jeden výstřel, ale je poměrně hlasitý. Dohodli jsme se proto se společností, že nám oznamuje termíny zkušebních střeleb,“ přiblížil Orság.

Radnice pak data zveřejňuje na sociálních sítích. „Máme i seznam lidí, jimž to posíláme na vědomí přímo, jelikož se jim třeba plašila či utíkala domácí zvířata. Aby se mohli připravit. Z dlouhodobého hlediska firma řeší náhradní scénář zkušebních střeleb,“ podotkl starosta.

Zbrojovka vyvíjí vyprošťovací vůz i houfnice

Excalibur Army měla předloni obrat 2,5 miliardy korun. Nyní očekává, že se její tržby meziročně několikanásobně zvýší, a to i díky modernizacím tanků T-72. Ty pochází z různých armád, většinou východních členů NATO. Ve výzbroji je měla třeba NDR, Maďarsko, Československo nebo Polsko.

Kromě toho firma nyní rovněž vyvíjí vyprošťovací a odsunový automobil Treva-30. Pod označením Dana M2 pak modernizuje původní československou samohybnou houfnici a pokračuje i ve vývoji houfnic Morana. Z řady vlastních nových houfnic nabízí Ditu.

„Dita i Morana mají ráži 155 milimetrů, což je standard NATO. Dana ještě používá ráži bývalého východního bloku 152 milimetrů. I to je důležité, neboť Ukrajinci mají k dispozici značné množství této munice a právě ta je v tomto konfliktu nejdůležitější produkt,“ podotkl Čírtek.

Význam šternberského podniku vyzdvihl při své pondělní návštěvě premiér Petr Fiala. Vojenská pomoc z komerčních dodávek tvoří dnes podle něj velkou většinu české podpory Ukrajině. Během loňského roku bylo ze Šternberku na Ukrajinu odesláno zhruba sto padesát kusů vojenské techniky, šlo o tanky, dělostřelecké systémy, raketomety a bojová vozidla pěchoty.

9. ledna 2023