Styděl bych se, vysvětlil bombový vyděrač vlastní udání. Dostal šest let

  10:10aktualizováno  14:50
Olomoucký krajský soud za jediný den projednal případ muže, který před 13 lety hrozil v kraji bombovými útoky a požadoval deset milionů korun. Ty mu dokonce podle jeho pokynů policie shodila z vrtulníku ve snaze ho dopadnout při vyzvednutí peněz. Jednu funkční bombu totiž nechal u železničního mostu.

„Obžalovaný je vinen, spáchal pokus o vydírání a ten je stejně trestný jako dokonaný trestný čin. Je bezpochyby prokázáno, že obžalovaný byl pachatelem a nemáme pochybnosti, že se vše stalo tak, jak popisuje obžaloba,“ uvedl při vynášení rozsudku soudce Aleš Vašků, který obžalovaného Ondřeje Staňka poslal na šest let do věznice s dozorem.

Muži, který při čtení verdiktu nehnul brvou, soudce přiznal jako polehčující okolnost nízký věk v době spáchání činu a pak také fakt, že se sám přiznal a pomáhal vyšetřovatelům.

Vašků připustil, že bez Staňkova přiznání by se případ již nikdy odhalit nepodařilo. Odměnil to tím, že Staňka poslal do o stupeň mírnější věznice, než by obvykle měl. Tedy do věznice s dozorem.

U přiznání však soudce upozornil na důvody, které k němu vedly. „Není doznání jako doznání. Psycholog jednoznačně hovořil v tom směru, že u obžalovaného byla shledána porucha osobnosti s výraznými narcistními rysy,“ vyzdvihl soudce.

„Nejsme schopni rozlišit, do jaké míry hrají roli výčitky svědomí, a touha ukázat se a demonstrovat sám sobě a také okolí svoji výjimečnost. Zlomený člověk, jehož na srdci tíží břemeno viny a musí o tom někomu říct, aby s tím neumřel, vypadá jinak. Působí to na mě i tak, že si to trochu užíváte,“ obrátil se nakonec Vašků přímo na Staňka.

Za přitěžující okolnost byl označen především fakt, že vyděrač vše pečlivě předem naplánoval - opatřil si návod a součástky na výrobu bomby, vybral místo pro její umístění a pečlivě napsal dopis tak, aby nezanechal žádnou stopu.

„Skrze tuto pečlivou přípravu a snahu udělat maximum pro to, aby to bylo úspěšné, šlo o vysoce společensky nebezpečný čin. Nešlo tady o pachatele, který někomu vyhrožoval s nožem v ruce,“ zdůraznil Vašků, jehož rozsudek zatím není pravomocný. Staněk i státní zástupce si vzali lhůtu na zvážení odvolání.

Vyděrač si nechal vrtulníkem shodit 25 balíčků s penězi

Nyní třicetiletý Staněk, který se v listopadu 2014 po dlouhých letech sám udal krátce před vypršením promlčecí lhůty, měl na jaře 2003 krátce po osmnáctých narozeninách.

Bombový vyděrač u soudu

„Obžalovaný dne 2. března 2003 v Olomouci poslal prostřednictvím České pošty dopis okresnímu ředitelství policie, v němž požadoval vydání částky 10 milionů korun. Ta mu měla být shozena 20. března z nízko letícího vrtulníku s tím, že pokud se tak nestane, nechá na několika místech Olomouckého kraje s hustým výskytem obyvatelstva vybuchnout několik bomb,“ uvedl žalobce.

Policii přesvědčil muž o reálnosti svých výhrůžek bombou, kterou nechal u jednoho z olomouckých železničních mostů. Spustil tak rozsáhlé manévry. Policie dokonce přistoupila na to, že mu peníze skutečně shodila. Šlo o 25 balíků po 400 tisících korunách shozených na různých místech Olomouckého Zlínského a Pardubického kraje.

Policisté tak měli ztížené hlídání všech balíků a vyděrač větší šanci si některý z nich skutečně odnést. Podle informací MF DNES se proto na hlídání peněz podílela i armáda.

Materiály na výbušninu byly z drogerie, trubka ze značky

Před soudem Staněk, který zahájil svou výpověď pozdravem všech přítomných, označil svůj čin za chybu.

„Jsem přesvědčen, že jsem se snažil získat finance jako předmět pro to, co by mě izolovalo od určitých stresových faktorů v mém osobním životě. Detaily bych ale nechal na znalcích psychologie a psychiatrie. Postupně jsem dospěl k názoru, že bych se měl přiznat. Po celý zbytek života bych se musel stydět. Kdybych se nepřiznal, blokovalo by mě to v osobních záležitostech,“ uvedl.

Blíže popsal i bombu na železničním mostu, jejíž hlavní náplní bylo podle žalobce 430 gramů výbušniny.

„Materiál byl dostupný běžně v drogerii, postupoval jsem podle návodu, který jsem našel na internetu. Trubka byla z dopravní značky,“ popsal. Součástí bomby byl i elektrický obvod, který měl posloužit jako časovač. I tyto součástky sehnal Staněk v běžných obchodech.

„Zkonstruoval jsem to sám. I na základě zkušeností s elektronikou, které jsem měl ze studií. Nástražný výbušný systém sloužil ale pouze pro demonstraci,“ uvedl Staněk s tím, že elektrický obvod v bombě nebyl zcela funkční. Tento fakt zmínil při čtení obžaloby i státní zástupce.

Mladík nenechal policii ve vyděračském dopise žádné stopy

Muž, který v době zločinu bydlel v Šumperku, napsal vyděračský dopis obyčejnou tužkou přes šablonu pro technické psaní. Přiblížil i místo, kde ho psal, a to, že vše velmi pečlivě uklidil a zbavil stop. Použil dezinfekční prostředky, na hlavě měl čepici z brigády v potravinářství a na rukou pryžové chirurgické rukavice z lékárny, na které si navíc nasadil další textilní rukavice.

Obálku s dopisem vložil do igelitu a přímo z něj ji pak vložil do schránky u olomouckého hlavního nádraží. Jedno z míst pro shoz peněz bylo blízko jeho bydliště aby viděl, zda vrtulník balíky skutečně shazuje.

„V ten den jsem nešel do školy, zůstal jsem doma. Nepamatuji si přesně čas, ale nad místem, které jsem určil, se objevil policejní vrtulník. Byl to myslím Bell 412. Chvílí zakroužil a pak odletěl. V tom okamžiku mi došlo, že to, co jsem udělal, je špatné. A tak jsem se rozhodl v tomto jednání nepokračovat,“ řekl.

Pro peníze si nakonec nešel i proto, že o střežení balíků věděl. K této informaci se dostal přes spolužáky, v jejichž rodinách pracoval někdo u policie. Jako hlavní motiv nepokračovat ve vydírání ale uvedl strach.

„Místa pro shoz peněz byla určena náhodně. Jediným faktorem bylo, aby tam nebyly žádné obytné budovy. Vždy to bylo v nějakém odlehlém terénu. Určení těch míst probíhalo z map Klubu českých turistů. Vycházejí z vojenských map, takže určení souřadnic není pomocí pravítka nijak těžké,“ vysvětlil přípravu zločinu obžalovaný.

Přiznání stihl těsně před promlčením, u soudu se omluvil

A přiblížil také to, proč se rozhodl po jedenácti letech sám přihlásit policii jen krátce před vypršením promlčecí lhůty. Motivem byly dle něj změny v jeho životě.

„Našel jsem si první vážný vztah, který posléze vedl až k manželství. Musel jsem se čelem postavit svým chybám z minulosti. Na svoji osobu jsem podal oznámení na policii,“ uvedl s tím, že si nastudoval i to, jaká je promlčecí lhůta.

„Jeden z faktorů byl, že kdybych to nestihl v promlčecí lhůtě, neměl bych už příležitost se tomu postavit,“ dodal. Oznámení policii poslal 27. listopadu 2014, trestní stíhání bylo zahájeno v únoru 2015. Termín promlčecí lhůty byl po dvanácti letech, tedy v březnu 2015.

„Na závěr bych rád dodal, že bych chtěl soudního líčení využít k tomu, abych se omluvil všem, kterých se mé jednání v roce 2003 dotklo. Jsem připraven nést za to zodpovědnost,“ dodal muž, kterému za vydírání hrozilo pět až dvanáct let vězení.

Znalci: Muž se přiznal kvůli svědomí i narcismu

Před soud poté předstoupili soudní znalci. Podle Bohumila Navrátila je Staněk z psychiatrického hlediska v pořádku. Psycholog Pavel Kolda obžalovaného popsal jako osobu s nadlimitní inteligencí.

„Jeho schopnost chápat a zpracovávat postoje či hodnotit situace je velmi kvalitní. Výjimečnost tohoto vyšetření spočívala i v tom, že se jednalo o vysoce kultivovaný projev tehdy pana obviněného. S tendencí budit velmi dobrý dojem,“ popsal Kolda.

U Staňka se však podle něj objevují sklony k nadhodnocování sebe sama. Také se podle psychologa nabízí úvaha o narcistní struktuře, nejde však o hrubou masivní poruchu, která by narušovala jeho schopnost adaptovat se na sociální prostředí.

Soudce zajímalo, zda psycholog dokáže určit, proč se Staněk přiznal. Jednoznačnou odpověď mu ale znalec dát nemohl. Staňka označil za přemýšlivého člověka, který důsledky svého jednání domýšlí.

Podle Koldy je dosti pravděpodobné, že u obžalovaného došlo ke střetu mezi výčitkami svědomí a také pohnutkou k tomu, aby veřejně dokázal, čeho byl v minulosti schopen. Obecně lidé podle něj se sklony k narcismu usilují o obdiv i tehdy, když jim to může uškodit.

Autoři: ,
  • Nejčtenější

Špatně parkujete, stojí na falešné pokutě. Rozdává je zřejmě vlastník pozemku

12. března 2024  4:52

Výzvu k zaplacení pokuty pět set korun našlo nedávno několik řidičů za stěrači aut při parkování v...

Taxikář odmítl svézt ženu s dítětem, neměl autosedačku. Dva muži ho napadli

18. března 2024  13:28

Incident mezi taxikářem a dvěma muži vyšetřují policisté v Lipníku nad Bečvou. Řidiče muži napadli...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Jestli někdo používá estébácké metody, je to podle Babiše ministr Lipavský

14. března 2024  9:38,  aktualizováno  16:05

Předseda ANO Andrej Babiš odmítl, že by měl nějaké složky s materiály, které by měly kompromitovat...

Liberec - Olomouc 4:1. Domácí dovršili obrat série a postupují do čtvrtfinále

12. března 2024  17:45,  aktualizováno  21:55

Prokletí domácích zápasů prolomeno. Bílí Tygři dokázali v pátém utkání jako první vyhrát na...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Olomouc jako moravský Salcburk? Američané předloží nabídku, věří Beneš

18. března 2024  9:59

Z voleje odpovídal Jakub Beneš, předseda majoritního akcionáře fotbalové Olomouce. Je prodej...

VIDEO: Střílej po mně! Kameraman natočil téměř celý útok v centru Prahy

Premium Ve čtvrtek zemřelo rukou střelce Davida K. 14 obětí, 25 lidí je zraněných, z toho deset lidí těžce. Jedním z prvních na...

Máma ji dala do pasťáku, je na pervitinu a šlape. Elišku čekají Vánoce na ulici

Premium Noční Smíchov. Na zádech růžový batoh, v ruce svítící balónek, vánoční LED svíčky na baterky kolem krku. Vypadá na...

Test světlých lahvových ležáků: I dobré pivo zestárne v obchodě mnohem rychleji

Premium Ležáky z hypermarketů zklamaly. Jestli si chcete pochutnat, běžte do hospody. Sudová piva totiž dopadla před časem...

Jarní prázdniny v Jeseníkách nebolely jen lyžaře, zranili se i lidé při úklidu

18. března 2024  15:35

O pár stovek pacientů více ošetřila chirurgická ambulance Nemocnice AGEL Jeseník od února do...

Dovolené už neplánuji. Olomoucký Navrátil o sezoně, vyřazení i osobním progresu

18. března 2024  14:59

Před začátkem extraligové sezony se čekalo, že hokejovou Olomouc potáhnou jiní. Zvučná jména na...

Taxikář odmítl svézt ženu s dítětem, neměl autosedačku. Dva muži ho napadli

18. března 2024  13:28

Incident mezi taxikářem a dvěma muži vyšetřují policisté v Lipníku nad Bečvou. Řidiče muži napadli...

Před 119 lety vrátili na Hané první oční transplantací na světě pacientovi zrak

18. března 2024  11:25

Olomoucká Fakultní nemocnice si připomíná historický okamžik. V roce 1905 tam lékař Eduard Konrád...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Nutný výchovný pohlavek, souhlasí Bouček i Havlová s přerušením projevu na Lvu

Moderátor Libor Bouček ostře zareagoval na kauzu ohledně délky proslovu režisérky Darji Kaščejevové na předávání cen...

Švábi, vši a nevychované děti. Výměna manželek skončila už po pěti dnech

Nová Výměna manželek trvala jen pět dní, přesto přinesla spoustu vyhrocených situací. Martina ze Znojma se pokoušela...

Vyzkoušeli jsme podvod z Aliexpressu. Může vás přijít draho, i po letech

Nakoupili jsme na Aliexpressu a pěkně se spálili. Jednu USB paměť, dvě externí SSD a jeden externí HDD. Ve třech...

Chtěli, abych se vyspala s Baldwinem kvůli jeho výkonu, říká Sharon Stone

Herečka Sharon Stone (66) jmenovala producenta, který jí řekl, aby se vyspala s hercem Williamem Baldwinem (61). Měla...

Konec nadvlády programátorů. Pozic ubývá, na jednu se hlásí stále víc lidí

Premium Ochota firem splnit uchazečům skoro jakýkoli požadavek a velmi nízká konkurence. Tak by se ještě nedávno dala definovat...