Ve 2. kole senátních voleb se v obvodu Olomouc utkají (v horní řadě) Marek...

Ve 2. kole senátních voleb se v obvodu Olomouc utkají (v horní řadě) Marek Ošťádal (STAN) s Janem Zahradníčkem (ANO), v obvodu Přerov pak Jitka Seitlová (KDU-ČSL) s Petrem Vránou (ANO). | foto: koláž iDNES.cz

O Senát se v Olomouckém kraji utkají kandidáti ANO s matadorkou a nováčkem

  • 0
Vítězstvími, která nedávají jistotu do druhého kola, skončilo v obou obvodech v Olomouckém kraji první kolo voleb do Senátu. Postupují obhajující senátorka Jitka Seitlová (KDU-ČSL) a nováček na celostátní úrovni Marek Ošťádal (STAN), proti nim budou stát kandidáti ANO Jan Zahradníček a Petr Vrána.

Obvod číslo 66 zahrnující část Olomoucka a Šumperska, kde k urnám přišlo 36,2 procenta voličů, nabídl souboj starostů. Ze sedmi kandidátů šéfují městům či vesnicím hned čtyři a také obsadili první čtyři místa.

Vítězem se nakonec stal starosta Nákla a člen oblíbené regionální kapely Stracené ráj Marek Ošťádal (STAN), který získal 26,6 procenta hlasů. 

„Do prvního kola jsem šel bez větších očekávání, tím víc jsem příjemně překvapen, protože konkurenti byli velmi silní. Před druhým kolem žádné plány nemám. Vše vyhodnotím se svým týmem a pak uvidíme, na co se zaměřit,“ okomentoval výsledek Ošťádal.

Soupeřem mu bude starosta Medlova a náměstek hejtmana Jan Zahradníček z ANO, který zaostal o čtyři procenta a naopak udržel stejně velký náskok před třetím starostou Zábřehu Františkem Johnem z KDU-ČSL následovaným starostou Uničova Radkem Vincourem z ODS.

Volební výsledky pro obvod Olomouc

„Postupu do druhého kola si velmi vážím. Ve druhém bude potřeba přesvědčit voliče těch kandidátů, kteří neuspěli, aby šli opět k volbám, a dostat od nich hlasy. To bude klíčové,“ řekl Zahradníček.

Postěžoval si nicméně na nečistě vedenou kampaň. „Před prvním kolem mě nemile překvapilo, že se někdo snížil k tomu přelepovat moje volební plakáty. Doufám, že teď už nic takového nehrozí,“ uvedl.

Politická matadorka usiluje o čtvrtý senátorský mandát

V přerovském obvodu číslo 63 přišlo volit 34,9 procenta voličů a potvrdila zde roli favoritky obhajující Jitka Seitlová (KDU-ČSL), která má šanci stát se senátorkou už počtvrté. Zvítězila se ziskem 26,8 procenta hlasů.

„Jsem mile překvapena, protože jsem čelila převaze deseti mužů, z nichž řada jsou výrazné osobnosti. V kampani před prvním kolem mě nemile překvapily nevybíravé útoky vůči mé osobě, hlavně v elektronických médiích. Jsem ráda, že mi voliči věří a moc jim děkuji,“ hodnotila Seitlová.

Volební výsledky pro obvod Přerov

„Kampaň před prvním kolem byla z mé strany ještě víc kontaktní než v jiných pro mě úspěšných volbách. Poctivě jsem navštívila všechny obce a místní části. Před druhým kolem vyrazím znovu do terénu,“ dodala.

První porážku v senátních volbách se jí pokusí uštědřit Petr Vrána z ANO, dosavadní náměstek hejtmana, který se kvůli kandidatuře vzdal mandátu poslance. Ten zaostal o více než šest procent a naopak měl téměř osmiprocentní náskok oproti třetímu místu, na kterém skončil Tomáš Kocourek z ODS.

„Výsledek v prvním kole mě těší a zavazuje. Před druhým kolem se chci po analýze zaměřit na místa, kde byly výsledky slabší, a tam se snažit přesvědčit další voliče, aby mi dali hlas,“ nastínil Vrána svou strategii.

,