Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

V re-use centru prodali i použitý záchod. Použité zboží láká zákazníky

  5:57
Nevyhazovat, raději za drobné částky prodat věci dál. Prostějov věří, že se trend re-use center chytí i tam. V Olomouckém kraji dlouhodobě funguje v Hranicích, v Olomouci je dva roky. Magistrát navíc do budoucna plánuje spojit síly s vedením kraje a podílet se na zřízení většího centra, například v blízkosti krajské třídicí linky.
Re-use zařízení v Hranicích funguje už téměř tři roky, měsíčně do něj zavítá...

Re-use zařízení v Hranicích funguje už téměř tři roky, měsíčně do něj zavítá přibližně osm desítek zákazníků. | foto: Filip Fojtík, MAFRA

Zdravotní berle za deset korun, lyžáky po stokoruně a knihy klidně za odnos. Rozmanité a podle zákazníků i levné zboží nabízejí takzvaná re-use centra. Mají pomoci tomu, aby použitelné věci nekončily na skládkách a naopak dostaly další využití u nových majitelů.

V Olomouckém kraji podobných míst funguje hned několik, nové teď plánuje také Prostějov. Vzniknout má U svaté Anny jako rozšíření sběrného střediska. Město pro něj ale nejdřív musí postavit zázemí.

Za úpravy v areálu sběrného dvora plánuje vedení Prostějova do konce roku utratit přes tři a půl milionu korun. Původně však rozpočet počítal s nižší částkou, výběrové řízení na zhotovitele stavby ale letos v březnu donutilo radní ji navýšit.

„Nejvýhodnější nabídku předložila Prostějovská stavební společnost PROSTAS s nabídkovou cenou 3,7 milionu korun. Aby tedy mohla být celá akce realizována letos, je třeba schválit uvedené rozpočtové opatření,“ oznámil náměstek prostějovského primátora Jiří Rozehnal.

Úprav se dočká velká část stávajícího areálu, vznikne plocha určená pro re-use obchod, zázemí, navíc dělníci postaví i nový plot. Radní už další peníze pro re-use centrum projednali, teď musí rozpočtovou změnu schválit ještě zastupitelé.

Prostějované místo k záchraně věcí uvítají, zatím ale nemají představu, jak bude fungovat.

„Přijde mi to podobné jako bazárky nebo bleší trh. Je to dobrý způsob, jak trochu uprázdnit popelnice u paneláků. To, co lidé občas vyhodí, je celkem nepochopitelné,“ zamýšlí se Prostějovanka Michaela.

Re-use zařízení v Hranicích funguje už téměř tři roky, měsíčně do něj zavítá přibližně osm desítek zákazníků.

„Ale taky by mě zajímalo, jestli bude pořád co prodávat, protože si umím představit, že levné věci vezmou nejmenované skupiny spoluobčanů útokem,“ dodává.

Bez elektrických spotřebičů

O tom, že zboží může být dostatek a výběr pestrý, svědčí například zkušenosti z centra v Hranicích na Přerovsku. Zařízení tam funguje už téměř tři roky, měsíčně do něj zavítá přibližně osm desítek zákazníků.

„Lidé přivezou věci do sběrného střediska a často zároveň něco koupí. Zpočátku jsme měli zákazníků méně, potom jsme začali dávat informace i aktuální věci na skladě na Facebook a na web. Přilákalo to hodně lidí,“ popsala za společnost Ekoltes, která centrum provozuje, Michaela Šafaříková.

„Taky pořádáme vzdělávací akce a prohlídky pro školáky. Ti pak o re-use řeknou rodičům, kteří se díky tomu o nás dozvědí a přijdou,“ doplnila Šafaříková.

Místo dopisu obraz nebo sklenička. Z bývalé pošty je re-use centrum

Podle jejích slov se nabídka v regálech mění každou chvíli. Občas se v nich objeví i neobvyklé věci, jako jsou například žertovné či sběratelské předměty. Nedávno byly k dostání berle nebo gramofonové desky.

Zaměstnanci centra vše zkontrolují, očistí a připraví k prodeji a určí symbolickou cenu zboží. Mnohdy jsou věci, které pracovníci přijímají k dalšímu prodeji, úplně nové.

„Převažuje nádobí, dekorace, hračky nebo třeba sezonní věci. Největší poptávka je po menším nábytku, přispívá k tomu i to, že starší nábytek je kvalitní a vydrží. Naopak o knihy vůbec zájem není, lidé nám je zároveň hodně nosí,“ shrnula Šafaříková.

Dodala, že centrum nemůže přijímat spotřebiče a elektrická zařízení, neboť ta by před dalším prodejem vyžadovala řádnou revizi. V Zábřehu, kde re-use centrum také již několik let funguje v rámci sběrného dvora, vozí zaměstnanci zboží do poliček v recepci plaveckého areálu.

Jdou tak zákazníkům naproti, mnoho lidí se na nabídku podívá ze zvědavosti. I proto má zábřežské centrum zboží nedostatek. Podle tamního koordinátora centra Davida Schwarze je u zákazníků největší zájem o jedinečné kousky nebo starožitnosti. Nedávno prodali i retro záchod.

Lidé si už domů odnesli desítky tun „odpadu“ z re–use center

„Použitelné věci vybírají zaměstnanci sběrného střediska a připravují je k prodeji, nejčastěji jde o hračky nebo vybavení pro děti. Když se objeví třeba starý porcelán, je hned pryč,“ pověděl Schwarz.

„Věci, které se nám nedaří delší dobu udat, tak třeba nafotíme na sociální sítě, zatím jsme vždy zájemce našli. Ceny jsou symbolické, výtěžek je určený na provoz útulku pro psy,“ doplnil Schwarz.

Re-use centrum už dva roky funguje také v krajském městě, zatím ve sběrném dvoře Andělská.

Zatím jsme vždy zájemce našli. Ceny jsou symbolické, výtěžek je určený na provoz útulku pro psy.

David Schwarzkoordinátor re-use centra v Zábřehu

„Službu provozují Technické služby a zájem o ni je, nicméně teď sídlí v provizorních podmínkách, které jsou malé. Rozšiřovat ji město bude, ale nejspíš až v nových prostorách,“ řekla mluvčí Olomouce Radka Štědrá.

Podle mluvčí plánuje město do budoucna spojit síly s vedením kraje a podílet se na zřízení většího centra, například v blízkosti krajské třídicí linky. Centra sloužící k prodeji věcí z druhé ruky většinou vznikají u sběrných středisek odpadů.

Další, menší místa k výměně nepotřebného vybavení nebo pro jeho prodej vznikají jako součást komunitních projektů či z iniciativy dobrovolníků. Vlastní obchod na stejném principu zvaný Free Shop má od letošního roku například i Univerzita Palackého, provozují jej dobrovolníci ze spolku Udržitelný Palacký.

19. ledna 2024

  • Nejčtenější

Zemřel kardiochirurg Šantavý, špičkový lékař zachránil nespočet životů

25. dubna 2024  16:28

Fakultní nemocnice v Olomouci oznámila, že v pátek 19. dubna náhle zemřel lékař a někdejší...

Seniorka při vystupování spadla pod tramvaj a zemřela, policie stíhá řidiče

24. dubna 2024  13:51,  aktualizováno  15:21

Obviněním řidiče tramvaje z usmrcení z nedbalosti skončilo po více než půl roce vyšetřování loňské...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Nebýt alkoholu, většinu času skoro nemáme co dělat, říká lékař z urgentu

25. dubna 2024

Premium Končí zde pacienti po mrtvici, infarktu, se zápalem plic, po otravě krve, závažných úrazech nebo po...

Vyprodáno. Sparta se valí na Olomouc. Unikátní situace, těší se trenér Saňák

27. dubna 2024  11:55

Bude to krásný pohled a skvělá kulisa. Fotbalový svátek. Naposledy Sigma vyprodala Andrův stadion...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Světlomet míval osmnáct součástek, dnes i 380, líčí šéfové mohelnické továrny

27. dubna 2024

Premium Tři desetiletí letos uplynula od chvíle, kdy tehdejší továrna Hella Autotechnik v Mohelnici na...

Řidič auta taženého na laně si zamkl volant, neovladatelný vůz skončil v kolejišti

29. dubna 2024  17:52

K neobvyklé nehodě vyjížděli policisté a hasiči na místo nedaleko Hanušovic na Šumpersku, kde...

Přes 80 tisíc uměleckých děl online. Olomoucké muzeum zdigitalizovalo sbírky

29. dubna 2024  15:53

Knihy, grafiky, kresby, mince i hudebniny. Během posledních čtyř let se Muzeu umění Olomouc...

Janotka oživil i Muritalu, dává šanci mladíkům. A olomoucké béčko baví

29. dubna 2024  13:21

V dubnu vyhráli všech pět zápasů a bodově docvakli třetí Táborsko, které přivítají příště. Všimli...

Řidič autobusu ztrácí vědomí, příčinu jeho potíží má zjistit monitor srdce s AI

29. dubna 2024  11:54

Jen dva týdny po oficiálním světovém představení nejnovější generace EKG záznamníku, který...

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...

Hello Kitty slaví padesátiny. Celý svět si myslí, že je to kočička, jenže není

Kulatý obličej se dvěma trojúhelníkovýma ušima, drobný čumáček, vousky a červená mašle na uchu. Taková je Hello Kitty,...

KOMENTÁŘ: Z Davida Černého se stal parazit. O umění už dávno nejde

Premium Když se David Černý v televizi pohádal s kurátorkou Marií Foltýnovou, spory o jeho plastiku na obchodním domě Máj...

Muž má recept na dlouhověkost, v jednašedesáti je ve skvělé formě

Dave Pascoe chce dokázat světu, že i v důchodu můžete vypadat jako za mlada a také se tak cítit. Stačí dodržovat pár...