Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Bitva o střední školy se blíží, nejžádanější jsou gymnázia. Rozhodne i taktika

  5:44
O vybrané obory na středních školách bude boj, hlásí se na ně stovky zájemců. Které z nich patří v Olomouckém kraji k těm nejžádanějším, ukázala data o počtu letošních přihlášek, jež zveřejnila Česká školní inspekce. Přetlak čeká opět gymnázia, v kurzu jsou i soukromé školy.
ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: Alexandr Satinský, MAFRA

Vůbec poprvé na přihláškách žáci uváděli prioritní pořadí, na kterou ze škol chtějí od září nastoupit.

Ačkoliv premiérové jednotné přijímací zkoušky, které letos zajišťuje společnost Cermat, začnou až v pátek, některé školy už nyní vědí, že o žáky nebudou mít nouzi. Naopak jiné budou doufat, že na ně v systému alespoň nějací studenti zbudou.

Celkem je v regionu na středních školách připravených 7 710 míst, hlásit se na ně bude 6 117 deváťáků. Největší zájem je stejně jako v minulých letech o gymnázia, oblíbená jsou třeba ta s rozšířenou výukou jazyků nebo se sportovní přípravou.

Zájem o víceletá gymnázia vzrostl

Mezi nejžádanější patří například Gymnázium Čajkovského v Olomouci. Dle počtu přihlášených se tam na osmileté studium může dostat přibližně jeden z deseti uchazečů, na čtyřleté jeden ze sedmi.

Lepší šance mají uchazeči o místa na čtyřletých gymnáziích třeba v Prostějově, Přerově či Zábřehu, tam bude přijat jeden ze čtyř zájemců.

Vedení gymnázií v kraji zaznamenala oproti loňsku vyšší zájem zejména o osmileté a šestileté studium, na některé školy dorazilo meziročně o polovinu více přihlášek.

Je to dáno rostoucí popularitou i tím, že studenti mohou v letošním roce podat celkem tři přihlášky, tedy o jednu více než v minulých letech. Naopak zájem o čtyřletá všeobecná gymnázia zůstal zhruba stejný.

„Důvodem může být i to, že u osmi- a šestiletých gymnázií si jdou někteří žáci přijímačky třeba jen zkusit, aby se později v devítce vyhnuli stresu,“ vysvětluje Jakub Sís, zástupce ředitele Církevního gymnázia Německého řádu v Olomouci.

Nevýhodou jednotných přijímaček je podle něj to, že se jedná o jeden nebo dva dny, které rozhodnou o studijní budoucnosti dítěte.

„U zkoušek od Cermatu je riziko, že tento typ přijímaček nemusí vyhovovat každému a sítem třeba neprojdou uchazeči, kteří by jinak ve studiu byli úspěšní. Kdyby bylo na nás, uděláme si přijímací řízení sami, klidně i tak, abychom dítě sledovali dlouhodobě,“ dodal Sís.

Boom soukromých škol

Mezi řemesly je největší zájem o obor kadeřník, například na Střední odbornou školu obchodu a služeb v Olomouci se na něj hlásí 192 uchazečů. Škola jich plánuje přijmout 30, tedy přibližně každého šestého.

Naopak příliš netáhnou obory jako klempíř, kominík, zedník či včelař, v kraji se na ně hlásí jen jednotky lidí, část z nich je má navíc až jako druhou či třetí možnost.

Statistika přihlášených za letošní rok také ukazuje, že žáci devátých tříd v kraji vyhledávají i soukromé školy, pro řadu z nich jsou dokonce prioritní volbou.

Například na prostějovskou Střední školu veřejnoprávní Trivis se hlásí přes dvě stovky uchazečů, 96 z nich má školu na prvním místě. V přijímacím řízení škola plánuje přijmout šest desítek zájemců, kteří budou studovat bezpečnostně právní činnost.

„Po absolvování oboru mohou působit v bezpečnostních či záchranných složkách, jako je policie, armáda či záchranné služby, což mnozí zájemci o studium vnímají jako perspektivní. Vyučujeme předměty zaměřené na základy práva, které mají také široké uplatnění,“ uvedla ředitelka školy Anna Zedníková.

Studenti uvádějí i tři školy

Nové přijímačky

Jednotné přijímací zkoušky se konají od 12. do 17. dubna, náhradní termín bude na konci dubna. Po splnění zkoušky systém vyhodnotí výsledky, školy sestaví pořadí uchazečů a do 15. května ho zveřejní v systému Dipsy a na vývěsce školy. Pokud žák uspěje, systém ho sám zapíše na danou prioritní školu, není třeba zápisový lístek.

Zájem je také o pedagogiku, informační technologie nebo obchodní akademii. Díky tomu, že uchazeči předem přidělují školám priority, si mohou vzdělávací instituce udělat představu, kdo se k nim hlásí.

„Ti, kdo naši školu určili jako třetí v pořadí, se velmi často hlásí na dvě gymnázia, tedy výběrové školy. Je to signál, že se k nám hlásí studenti s dobrými studijními předpoklady a potenciálně velkým zájmem o studium,“ uvedla ředitelka Obchodní akademie Prostějov Eva Lošťáková.

Podle ní mohou střední školy přesvědčit zájemce například nabídkou kvalitních předmětů s přesahem do praxe.

„Gymnázia jsou hlavně o přípravě na vysoké školy, u nás se snažíme studenty připravovat všestranně, ale zároveň do praxe. Předáváme jim dovednosti využitelné v různých povoláních, například měkké a prezentační dovednosti,“ dodala ředitelka.

Napoví priority

Priority studentů ukazují na to, že většina budoucích středoškoláků chce studium ukončit maturitou, část z nich ale při výběru zohledňuje flexibilitu a možnosti dalšího vzdělávání.

Vybírají tak třeba studium, při němž získají ještě před maturitou výuční list nebo na které mohou navázat nástavbou. Tyto možnosti nabízejí nejčastěji průmyslovky.

„Nejžádanější je u nás obor požární ochrana, tam evidujeme velký převis. Letos se nám hlásí hodně zájemců také na aplikovanou chemii a maturitní obor mechanik strojů, na němž mají studenti možnost udělat si i výuční list,“ nastínil ředitel Střední průmyslové školy Hranice Ivan Doležel.

O tom, že zájemci o studium zvýšili úsilí s přípravou, svědčí aktuální data Cermatu. Aplikace Trénuj a uč se, díky níž si žáci na webu mohou procvičit úlohy a která nabízí i simulaci opravdové zkoušky, v těchto dnech dle mluvčí společnosti Jany Patákové dosáhne celkového počtu šesti milionů splněných úloh.

  • Nejčtenější

Zemřel kardiochirurg Šantavý, špičkový lékař zachránil nespočet životů

25. dubna 2024  16:28

Fakultní nemocnice v Olomouci oznámila, že v pátek 19. dubna náhle zemřel lékař a někdejší...

Seniorka při vystupování spadla pod tramvaj a zemřela, policie stíhá řidiče

24. dubna 2024  13:51,  aktualizováno  15:21

Obviněním řidiče tramvaje z usmrcení z nedbalosti skončilo po více než půl roce vyšetřování loňské...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Nebýt alkoholu, většinu času skoro nemáme co dělat, říká lékař z urgentu

25. dubna 2024

Premium Končí zde pacienti po mrtvici, infarktu, se zápalem plic, po otravě krve, závažných úrazech nebo po...

Vyprodáno. Sparta se valí na Olomouc. Unikátní situace, těší se trenér Saňák

27. dubna 2024  11:55

Bude to krásný pohled a skvělá kulisa. Fotbalový svátek. Naposledy Sigma vyprodala Andrův stadion...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Světlomet míval osmnáct součástek, dnes i 380, líčí šéfové mohelnické továrny

27. dubna 2024

Premium Tři desetiletí letos uplynula od chvíle, kdy tehdejší továrna Hella Autotechnik v Mohelnici na...

Řidič auta taženého na laně si zamkl volant, neovladatelný vůz skončil v kolejišti

29. dubna 2024  17:52

K neobvyklé nehodě vyjížděli policisté a hasiči na místo nedaleko Hanušovic na Šumpersku, kde...

Přes 80 tisíc uměleckých děl online. Olomoucké muzeum zdigitalizovalo sbírky

29. dubna 2024  15:53

Knihy, grafiky, kresby, mince i hudebniny. Během posledních čtyř let se Muzeu umění Olomouc...

Janotka oživil i Muritalu, dává šanci mladíkům. A olomoucké béčko baví

29. dubna 2024  13:21

V dubnu vyhráli všech pět zápasů a bodově docvakli třetí Táborsko, které přivítají příště. Všimli...

Řidič autobusu ztrácí vědomí, příčinu jeho potíží má zjistit monitor srdce s AI

29. dubna 2024  11:54

Jen dva týdny po oficiálním světovém představení nejnovější generace EKG záznamníku, který...

Svatý grál na suchou kůží na nohou. Přečtěte si, co vám pomůže!
Svatý grál na suchou kůží na nohou. Přečtěte si, co vám pomůže!

30 uživatelů eMimina mělo možnost otestovat krém na nohy od Manufaktury z kolekce Louka. Pomohl vám na suchou a hrubou pokožku chodidel? Přečtěte...

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...

Hello Kitty slaví padesátiny. Celý svět si myslí, že je to kočička, jenže není

Kulatý obličej se dvěma trojúhelníkovýma ušima, drobný čumáček, vousky a červená mašle na uchu. Taková je Hello Kitty,...

KOMENTÁŘ: Z Davida Černého se stal parazit. O umění už dávno nejde

Premium Když se David Černý v televizi pohádal s kurátorkou Marií Foltýnovou, spory o jeho plastiku na obchodním domě Máj...