ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: Alexandr Satinský, MAFRA

Bitva o střední školy se blíží, nejžádanější jsou gymnázia. Rozhodne i taktika

  • 16
O vybrané obory na středních školách bude boj, hlásí se na ně stovky zájemců. Které z nich patří v Olomouckém kraji k těm nejžádanějším, ukázala data o počtu letošních přihlášek, jež zveřejnila Česká školní inspekce. Přetlak čeká opět gymnázia, v kurzu jsou i soukromé školy.

Vůbec poprvé na přihláškách žáci uváděli prioritní pořadí, na kterou ze škol chtějí od září nastoupit.

Ačkoliv premiérové jednotné přijímací zkoušky, které letos zajišťuje společnost Cermat, začnou až v pátek, některé školy už nyní vědí, že o žáky nebudou mít nouzi. Naopak jiné budou doufat, že na ně v systému alespoň nějací studenti zbudou.

Celkem je v regionu na středních školách připravených 7 710 míst, hlásit se na ně bude 6 117 deváťáků. Největší zájem je stejně jako v minulých letech o gymnázia, oblíbená jsou třeba ta s rozšířenou výukou jazyků nebo se sportovní přípravou.

Zájem o víceletá gymnázia vzrostl

Mezi nejžádanější patří například Gymnázium Čajkovského v Olomouci. Dle počtu přihlášených se tam na osmileté studium může dostat přibližně jeden z deseti uchazečů, na čtyřleté jeden ze sedmi.

Lepší šance mají uchazeči o místa na čtyřletých gymnáziích třeba v Prostějově, Přerově či Zábřehu, tam bude přijat jeden ze čtyř zájemců.

Vedení gymnázií v kraji zaznamenala oproti loňsku vyšší zájem zejména o osmileté a šestileté studium, na některé školy dorazilo meziročně o polovinu více přihlášek.

Je to dáno rostoucí popularitou i tím, že studenti mohou v letošním roce podat celkem tři přihlášky, tedy o jednu více než v minulých letech. Naopak zájem o čtyřletá všeobecná gymnázia zůstal zhruba stejný.

„Důvodem může být i to, že u osmi- a šestiletých gymnázií si jdou někteří žáci přijímačky třeba jen zkusit, aby se později v devítce vyhnuli stresu,“ vysvětluje Jakub Sís, zástupce ředitele Církevního gymnázia Německého řádu v Olomouci.

Nevýhodou jednotných přijímaček je podle něj to, že se jedná o jeden nebo dva dny, které rozhodnou o studijní budoucnosti dítěte.

„U zkoušek od Cermatu je riziko, že tento typ přijímaček nemusí vyhovovat každému a sítem třeba neprojdou uchazeči, kteří by jinak ve studiu byli úspěšní. Kdyby bylo na nás, uděláme si přijímací řízení sami, klidně i tak, abychom dítě sledovali dlouhodobě,“ dodal Sís.

Boom soukromých škol

Mezi řemesly je největší zájem o obor kadeřník, například na Střední odbornou školu obchodu a služeb v Olomouci se na něj hlásí 192 uchazečů. Škola jich plánuje přijmout 30, tedy přibližně každého šestého.

Naopak příliš netáhnou obory jako klempíř, kominík, zedník či včelař, v kraji se na ně hlásí jen jednotky lidí, část z nich je má navíc až jako druhou či třetí možnost.

Statistika přihlášených za letošní rok také ukazuje, že žáci devátých tříd v kraji vyhledávají i soukromé školy, pro řadu z nich jsou dokonce prioritní volbou.

Například na prostějovskou Střední školu veřejnoprávní Trivis se hlásí přes dvě stovky uchazečů, 96 z nich má školu na prvním místě. V přijímacím řízení škola plánuje přijmout šest desítek zájemců, kteří budou studovat bezpečnostně právní činnost.

„Po absolvování oboru mohou působit v bezpečnostních či záchranných složkách, jako je policie, armáda či záchranné služby, což mnozí zájemci o studium vnímají jako perspektivní. Vyučujeme předměty zaměřené na základy práva, které mají také široké uplatnění,“ uvedla ředitelka školy Anna Zedníková.

Studenti uvádějí i tři školy

Nové přijímačky

Jednotné přijímací zkoušky se konají od 12. do 17. dubna, náhradní termín bude na konci dubna. Po splnění zkoušky systém vyhodnotí výsledky, školy sestaví pořadí uchazečů a do 15. května ho zveřejní v systému Dipsy a na vývěsce školy. Pokud žák uspěje, systém ho sám zapíše na danou prioritní školu, není třeba zápisový lístek.

Zájem je také o pedagogiku, informační technologie nebo obchodní akademii. Díky tomu, že uchazeči předem přidělují školám priority, si mohou vzdělávací instituce udělat představu, kdo se k nim hlásí.

„Ti, kdo naši školu určili jako třetí v pořadí, se velmi často hlásí na dvě gymnázia, tedy výběrové školy. Je to signál, že se k nám hlásí studenti s dobrými studijními předpoklady a potenciálně velkým zájmem o studium,“ uvedla ředitelka Obchodní akademie Prostějov Eva Lošťáková.

Podle ní mohou střední školy přesvědčit zájemce například nabídkou kvalitních předmětů s přesahem do praxe.

„Gymnázia jsou hlavně o přípravě na vysoké školy, u nás se snažíme studenty připravovat všestranně, ale zároveň do praxe. Předáváme jim dovednosti využitelné v různých povoláních, například měkké a prezentační dovednosti,“ dodala ředitelka.

Napoví priority

Priority studentů ukazují na to, že většina budoucích středoškoláků chce studium ukončit maturitou, část z nich ale při výběru zohledňuje flexibilitu a možnosti dalšího vzdělávání.

Vybírají tak třeba studium, při němž získají ještě před maturitou výuční list nebo na které mohou navázat nástavbou. Tyto možnosti nabízejí nejčastěji průmyslovky.

„Nejžádanější je u nás obor požární ochrana, tam evidujeme velký převis. Letos se nám hlásí hodně zájemců také na aplikovanou chemii a maturitní obor mechanik strojů, na němž mají studenti možnost udělat si i výuční list,“ nastínil ředitel Střední průmyslové školy Hranice Ivan Doležel.

O tom, že zájemci o studium zvýšili úsilí s přípravou, svědčí aktuální data Cermatu. Aplikace Trénuj a uč se, díky níž si žáci na webu mohou procvičit úlohy a která nabízí i simulaci opravdové zkoušky, v těchto dnech dle mluvčí společnosti Jany Patákové dosáhne celkového počtu šesti milionů splněných úloh.