„Mám pravidelného zákazníka, který si nachystal čtvrt tuny kvasu. Bohužel mi oznámil, že letos pálit nebude, protože na to zkrátka nemá,“ informoval například jednatel Pálenice Těšetice na Olomoucku Jiří Omelka.
Podobné případy se objevují napříč celým krajem. „Zvlášť starší klienti už počítají každou korunu a někteří oznámili, že letos pálit nebudou. Naštěstí jde jen o jednotky případů, takže pořád máme co dělat,“ shrnul jednatel Pálenice Žešov na Prostějovsku Aleš Letocha.
Protože většina pálenic funguje na plyn a mnohým majitelům vypršela fixace, museli výrazně zvednout cenu. Za litr padesátiprocentní pálenky z vlastního ovoce zákazníci leckde zaplatí přes dvě stovky.
To znamená nárůst mnohde o desítky korun, často i padesát a více za litr. „Zdražili jsme zhruba o čtyřicet korun, ale žádný výrazný úbytek klientů jsme nepocítili,“ doplnil Letocha.
Díky dřevu drží přijatelné ceny
Komu skončila fixace v průběhu letoška, zvýšil ceny pálení o větší sumu. Jen několik pálenic v regionu topí dřevem. Jde například o Palírnu Dolní Libina na Šumpersku, která má také pořád původní kotle z 19. století.
„Je pravda, že dřevo taky podražilo zhruba čtyřnásobně, nicméně pořád můžeme držet přijatelné ceny, protože jsme měli i nějaké zásoby,“ odůvodnil majitel libinské pálenice Radek Stloukal.
Jeho pálenice patří k nejlevnějším. Za litr padesátiprocentní pálenky tam teď lidé zaplatí 165 korun, což je o dvacet korun víc než minulou sezonu.
Další peníze mohou lidé ušetřit v Libině tak, že si přivezou na pálení vlastní dřevo. „Řada lidí, kteří mají na zahradě několikaleté zásoby dřeva, to využívá i v jiných letech. Jen musí být dobře vyschlé,“ upozornil Stloukal.
Sezonu si pochvalují
Navzdory nepříznivé ekonomické situaci si pálenice pochvalují zatím dobrou sezonu. „Třešní bylo sice málo, takže třešňovice bude vzácná, ale velmi slibně vypadají mirabelky nebo špendlíky, hodně je taky jablek,“ hlásí Stloukal.
V jižních oblastech kraje bude taky hodně meruňkovice. „Meruňky letos velmi příjemně překvapily, byť to na jejich dobrou úrodu dlouho nevypadalo. Je ale vysoko nad průměrem a stejně tak kvalita,“ posoudil Letocha.
Naplno už běží i pálení švestek. Přitom před lety začínala sezona výroby nejoblíbenější pálenky, tedy slivovice, až hluboko v zimě. Nyní se rozjela na podzim.
„Lidé už sklidili před časem různé rané druhy švestek. Některé dozrávají o prázdninách, takže tím se posouvá taky začátek pálení slivovice a rozloží se víc do celé sezony,“ vysvětlil Letocha.
Hrozí pálení načerno
S rostoucími cenami pálení ovoce roste pravděpodobnost, že se začne pálit načerno. „Zatím jsme takový případ nezaznamenali, ale vyloučit se to nedá,“ připustil mluvčí Celního úřadu pro Olomoucký kraj David Kubenz.
Celníci kontrolují pravidelně všechny pálenice v regionu. „V naší působnosti je celkem 84 pěstitelských pálenic, což je největší počet ze všech krajů v České republice,“ vypočítal Kubenz.
„Na začátku sezony jsme zkontrolovali všechna výrobní zařízení, na která jsou přiloženy úřední závěry. Další kontroly následují postupně. Nejméně jednou za dva měsíce kontrolujeme každou pálenici v regionu,“ doplnil Kubenz.
Pěstitel ovoce si smí nechat vyrobit v jednom výrobním období z vlastní dodané suroviny nejvýše 30 litrů etanolu.
Ovocný destilát vyrobený pěstitelským pálením nesmí dál prodat. Stát trestá porušení svých nařízení až půlmilionovou pokutou.