Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Na odpady budeme sami, tuší kraj. Plán vozit část do brněnské spalovny padl

  4:51
Nedávné rozhodnutí brněnských zastupitelů, že v tamní spalovně nakonec nebude vybudován třetí kotel, udělalo velkou čáru přes rozpočet mimo jiné i Olomouckému kraji. Nyní musí vymyslet, co se zhruba dvaceti tisíci tunami odpadu, jež podle předpokladů měly ve spalovně končit. Představuje to téměř šest procent krajské produkce.

Část odpadu z Olomouckého kraje končí v brněnské spalovně (na snímku tamní překladiště), loni šlo o dvacet tisíc tun. Zrušení stavby třetího kotle však způsobí, že toto řešení přestane být z důvodu nedostatečné kapacity možné. | foto: Patrik Uhlíř, ČTK

„Za poslední roky energeticky využíváme přibližně 240 tisíc tun odpadu, přičemž Olomoucký kraj je po Jihomoravském vždy ‚nejpilnější‘ dodavatel,“ nastínil Michal Kačírek, mluvčí společnosti SAKO Brno, jež spalovnu provozuje.

Z celkového objemu odpadu, který končí v tamních kotlích, pochází z Olomouckého kraje sedm až osm procent. V roce 2021 převezly velkokapacitní kontejnery z překladišť v regionu do Brna 16 504 tun odpadu, v roce 2022 to bylo 20 123 tun. Většina pocházela z Prostějovska, část také od olomouckých technických služeb.

Spalovna se ale nyní dostala na hranici svých kapacit a bez rozšíření o další kotel nebude schopna zpracovat odpady z jiných krajů. Už teď zájemce odmítá.

„Brno jsme po dlouhou dobu mohli považovat za vzor. Město se k této problematice vždy stavělo čelem, mělo plně soběstačný municipální systém,“ vyzdvihl radní Olomouckého kraje pro životní prostředí Martin Šmída (Piráti a STAN).

„Navíc nemyslelo jen na sebe, ale přijalo roli lídra a působilo i v širším okolí, jemuž dodávalo v oblasti odpadového hospodářství jistou stabilitu a předvídatelnost. To se nyní mění. Považuji to za velmi špatné rozhodnutí,“ zhodnotil radní zrušení třetího kotle.

Nový kotel v brněnské spalovně zatím nebude, rozhodlo se v tajném hlasování

Podle něj přesto omezení rozvoje brněnské spalovny nebude mít zásadní vliv na krajské řešení budoucí likvidace odpadů, jímž je sdružení obcí do akciové Servisní společnosti odpady Olomouckého kraje.

Z odpadu má být palivo

Společnost bude provozovat novou třídicí linku odpadu za půl miliardy korun v Olomouci. Původní plán počítal s tím, že část energeticky využitelných odpadů by směřovala i do Brna.

„Ukazuje se, že se nedá spoléhat na nikoho dalšího a musíme si maximálně poradit sami. A to děláme,“ podotkl Šmída.

Krajský odpadový projekt, který sdružuje nyní 90 obcí z regionu, má více možností, jak se přizpůsobit novým podmínkám. „Podle situace na trhu jsme schopni jednotlivé druhy odpadu nasměrovat do recyklace nebo k energetickému využití,“ přiblížil Šmída.

Roční produkce komunálního odpadu

  • Olomoucko 138 531 tun
  • Přerovsko 72 799 tun
  • Šumpersko 70 685 tun
  • Prostějovsko 63 539 tun
  • Jesenicko 21 140 tun
  • kraj celkem 366 695 tun

Zdroj: Ministerstvo životního prostředí; údaje za rok 2021, za loňský rok ještě nejsou k dispozici.

Výstupem krajské separační linky bude kromě vytříděného odpadu k recyklaci tuhé alternativní palivo (TAP), jež plánují krajští představitelé prodat tomu, kdo dá lepší cenu. Největší odbyt představují teplárny či cementárny. V regionu už kotel na TAP funguje například v přerovské teplárně.

Linku na výrobu TAP chce ovšem postavit i společnost FCC, v níž má čtvrtinový podíl město Prostějov. Firma sváží odpad právě z Prostějova a okolí. Původně měla linka stát v Biskupicích, místní byli ale proti.

Teď společnost podala k posouzení vlivu na životní prostředí projekt plánovaný přímo v Prostějově. Linka má vzniknout v bývalém areálu Vitany za vlakovým nádražím.

„Kapacita zařízení je 50 tisíc tun odpadu za rok. Vstupem budou energeticky využitelné odpady, tedy směsný komunální odpad, materiálově nevyužitelné živnostenské a průmyslové odpady nebo například zbytky z třídění druhotných surovin,“ popsala mluvčí FCC Kristina Jakubcová.

Zplyňování narazilo na odpor místních

Proti plánu se však staví prostějovská opozice. Podle ní bude linka příliš blízko obytné zástavby, navíc zhorší už tak silnou dopravní zátěž města a zvýší hluk.

„Územní plán udává, že má v místě vznikat jen tichá a nerušivá výroba a služby, což tato linka vzhledem k objemu zpracovaného materiálu nebude. Chceme, aby měli možnost se k záměru vyjádřit i obyvatelé nedalekých domů, na jejichž kvalitu života bude mít stavba nepochybně vliv,“ shrnul zastupitel Petr Ošťádal (Na rovinu).

„Od zveřejnění záměru máme omezenou dobu na to, aby se město k tématu vyjádřilo, do dalšího zastupitelstva to nelze stihnout,“ dodal.

Podle kritiků Prostějov nemá jasnou představu o budoucím řešení likvidace odpadů, přitom na jaře vystoupil z krajské odpadové společnosti. Odkládání rozhodnutí se ovšem může městu prodražit.

„Aktuálně nevíme, jak se bude s odpady nakládat, nemáme žádnou analýzu ekonomicky vhodného řešení, místo toho se na jedné straně města má stavět linka na TAP a na druhé zařízení na zplyňování odpadu,“ připomněl další zamýšlené řešení Ošťádal.

Linka může vzniknout i navzdory nesouhlasu

I proti vzniku plazmové zplyňovačky v sousedních Mostkovicích, jež by byla prvním zařízením svého druhu pro zpracování komunálního odpadu v Česku, se ale postavili místní.

Debata o zplyňovací stanici odpadu skončila hádkou. Lidé ji nechtějí

Prostějovská opozice kvůli projektu linky na TAP vyzvala primátora, aby svolal mimořádné zasedání zastupitelstva. Radní ale minulý čtvrtek rozhodli, že se tak nestane.

„Už sama rada přijala usnesení, že město bude požadovat takzvanou velkou EIA (posouzení vlivu na životní prostředí – pozn. red.), jejíž součástí je i veřejné projednání. To je maximum, které je podle zákona možné, a nic víc by stejně zastupitelstvo žádat nemohlo,“ odůvodnil to primátor František Jura (ANO).

Vedení města dříve avizovalo, že pokud by byli občané proti, tak se za ně nepostaví stejným způsobem, jako tomu bylo v Biskupicích, kde obec stavbu linky ihned odmítla. Jak vyplývá z nynější odpovědi na dotaz MF DNES, primátor původní postoj zmírnil.

„Výstavbu linky považujeme za velmi důležitou. Stejně tak vnímáme obavy z toho, aby neměla negativní dopady na životní prostředí v okolí. K celé věci přistupujeme s maximální zodpovědností a zhoršení kvality života občanů nepřipustíme,“ uvedl primátor.

13. října 2023

  • Nejčtenější

Zemřel kardiochirurg Šantavý, špičkový lékař zachránil nespočet životů

25. dubna 2024  16:28

Fakultní nemocnice v Olomouci oznámila, že v pátek 19. dubna náhle zemřel lékař a někdejší...

Seniorka při vystupování spadla pod tramvaj a zemřela, policie stíhá řidiče

24. dubna 2024  13:51,  aktualizováno  15:21

Obviněním řidiče tramvaje z usmrcení z nedbalosti skončilo po více než půl roce vyšetřování loňské...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Nebýt alkoholu, většinu času skoro nemáme co dělat, říká lékař z urgentu

25. dubna 2024

Premium Končí zde pacienti po mrtvici, infarktu, se zápalem plic, po otravě krve, závažných úrazech nebo po...

Vyprodáno. Sparta se valí na Olomouc. Unikátní situace, těší se trenér Saňák

27. dubna 2024  11:55

Bude to krásný pohled a skvělá kulisa. Fotbalový svátek. Naposledy Sigma vyprodala Andrův stadion...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Světlomet míval osmnáct součástek, dnes i 380, líčí šéfové mohelnické továrny

27. dubna 2024

Premium Tři desetiletí letos uplynula od chvíle, kdy tehdejší továrna Hella Autotechnik v Mohelnici na...

Silnice ošizené v kauze zmanipulovaných zakázek chce kraj nechat přestavět

30. dubna 2024  16:30

Analýzy ošizených krajských silnic v korupční kauze Autostráda zřejmě skončí jejich rozebráním a...

Triumfy i pohled do duše. Muzikál oživí příběh Elišky Junkové a jejího bugatti

30. dubna 2024  15:08

Od účasti Elišky Junkové na prestižním závodu Targa Florio uplyne tento týden 96 let a dodnes je...

Vítr zhatil záchranu ze vzduchu, zraněného museli nést přes skaliska a stromy

30. dubna 2024  13:30

Náročnou záchrannou akci absolvovali o víkendu členové horské služby v Jeseníkách, kde se turista...

Spor o platy graduje, řidiči se chystají soudit. Chtějí senzaci, tvrdí dopravce

30. dubna 2024

Premium Počet řidičů autobusů z Olomouckého kraje, kteří jsou odhodlaní domáhat se u soudu části mezd,...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...

Hello Kitty slaví padesátiny. Celý svět si myslí, že je to kočička, jenže není

Kulatý obličej se dvěma trojúhelníkovýma ušima, drobný čumáček, vousky a červená mašle na uchu. Taková je Hello Kitty,...

KOMENTÁŘ: Z Davida Černého se stal parazit. O umění už dávno nejde

Premium Když se David Černý v televizi pohádal s kurátorkou Marií Foltýnovou, spory o jeho plastiku na obchodním domě Máj...

Muž má recept na dlouhověkost, v jednašedesáti je ve skvělé formě

Dave Pascoe chce dokázat světu, že i v důchodu můžete vypadat jako za mlada a také se tak cítit. Stačí dodržovat pár...