Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Jde o morálku a etiku, komentují disidenti návrat komunistů na radnici

  15:46
Návrat agenta vojenské kontrarozvědky a dvou nomenklaturních aparátčíků, kteří těsně před pádem komunismu volali po tvrdých represích proti odpůrcům totalitního režimu, na prostějovskou radnici, kritizují lidé postižení komunismem.
KSČM si i s jejími lídry s problematickou minulostí z dob totality za partnery do vedení prostějovské radnice vybrala ČSSD. (ilustrační snímek)

KSČM si i s jejími lídry s problematickou minulostí z dob totality za partnery do vedení prostějovské radnice vybrala ČSSD. (ilustrační snímek) | foto: Libor TeichmannMF DNES

V úterý 15. srpna 1989 se sešla rada Městského národního výboru v Prostějově. Komunističtí představitelé, pobouření tím, že po městě koluje protirežimní petice Několik vět, napsali dopis Ústřednímu výboru KSČ. Vyjádřili „vážné rozhořčení“ nad tím, s „jakou drzostí protispolečenské síly vnucují straně a společnosti podmínky, které se snaží v zájmu vlastních cílů využít k destabilizaci společnosti“, a žádali proti nim rázný postup.

Zápis ze schůze rady potvrzuje, že se jí zúčastnili mimo jiné i dva tehdejší místopředsedové Měst NV Josef Augustin a Václav Šmíd. V knize Prostějovská „sametová revoluce“, která vyšla s podporou města Prostějova, Olomouckého kraje a prostějovského muzea, to zdokumentoval historik Pavel Marek.

Augustin a Šmíd pětadvacet let poté, co prosazovali tvrdé represe proti odpůrcům totalitního režimu, míří opět do vedení města Prostějova. Dveře jim otevřela sociální demokracie v čele s primátorem Miroslavem Pišťákem v rámci domluvené koalice ČSSD, PéVéčka a KSČM.

„Represe vůči občanům mě nezajímaly,“ reagoval na konfrontaci s historickými fakty Augustin, který má jako dvojka na kandidátce KSČM namířeno přímo do nejužšího vedení města - do městské rady (více o tom čtěte také zde).

„Je to normální vývoj. Máme demokracii,“ prohlašuje dnes Šmíd, trojka kandidátní listiny KSČM.

ČSSD podala komunistům ruku 25 let po sametové revoluci

Jeden z lidí postižených komunismem, Dušan Pořízka z Prostějova, je znechucený. Právě on se svými přáteli sbíral ve městě podpisy pod Několik vět.

Skupinu však kvůli udání zatkla StB a Pořízka skončil u soudu, kde dostal vysokou pokutu. Kvůli účasti na protirežimní demonstraci v Praze přišel již předtím o místo ve Vědecké knihovně v Olomouci. StB tehdy naštěstí nepřišla na to, že ve sklepě svého domu tajně tiskl církevní samizdat.

„Návrat komunistů na radnici, a zvlášť těch samých, kteří tam před pětadvaceti lety vládli, je pohrdáním. Absolutně odsuzuji ČSSD a PéVéčko, že se s komunisty krátce před 25. výročím sametové revoluce spojili. Vím, že minulost už dnes lidi moc nezajímá, ale tady jde o morálku a etiku,“ je přesvědčen Pořízka.

Podobný názor má i farářka Církve československé husitské Světluše Košíčková, manželka nedávno zemřelého Miloše Košíčka. Košíček byl vůdčí postavou Občanského fóra a před revolucí s manželkou vytvořili ve městě jedno z největších center církevního disentu, které celou zemi zásobovalo necenzurovanou samizdatovou literaturou.

„Když jsem hned po revoluci byla v prostějovském zastupitelstvu, vzpomínám si, jak tehdy komunisté chtěli stále diktovat podmínky a snažili se za každou cenu udržet u moci. Miloš se rozčiloval, jak s nimi má jednat - když čtyřicet let udržovali totalitu, tak se nebudou chovat demokraticky. Bránili se zuby nehty. Nezměnili se tehdy a pochybuji, že se změnili dnes. To by museli vyjádřit nějakými svými činy a o žádných takových nevím,“ řekla Košíčková.

Velmi problematickou minulost má ovšem i lídr KSČM Jaroslav Šlambor, z logiky povolebního uspořádání jeden z kandidátů na post náměstka primátora Prostějova.

Jak před dvěma lety upozornil deník Insider, v 70. a 80. letech byl Šlambor agentem totalitní vojenské kontrarozvědky. Z listin uložených v Archivu bezpečnostních složek vyplývá, že Šlambora tajná služba naverbovala v letech 1973 až 1978, k práci se vrátil ještě v roce 1988.

Úkol pro instruktora: donášet na kolegy

Ve svazcích je uložen Šlamborem podepsaný slib o spolupráci. „Bude získán na základě ideových pohnutek, na základě dobrovolnosti,“ poznamenal si jeho tehdejší řídící důstojník.

Šlambor, který byl instruktorem armádního sportovního družstva parašutistů v Prostějově, měl za úkol donášet na své kolegy, sledovat náznaky o zběhnutí či kontakty s cizinci. Rok před sametovou revolucí byl spojkou na rakouský parašutistický tým a na konkrétního člověka z úřadu rakouského vojenského přidělence.

„Proč by mě mělo diskreditovat něco, co bylo součástí armády? To s sebou nesla doba,“ komentuje dnes udávání kolegů Šlambor.

KSČM si i s jejími lídry s problematickou minulostí z dob totality za partnery do vedení prostějovské radnice vybrala ČSSD. Na otázku, kde je kompromis, za který při sestavování nové radniční koalice nepůjde, lídr sociálních demokratů a primátor Miroslav Pišťák přitom těsně po komunálních volbách odpověděl: „Dobré jméno má člověk jenom jedno a já bych nechtěl být u něčeho, co by pro mě a pro občany města znamenalo velké riziko.“

  • Nejčtenější

Zemřel kardiochirurg Šantavý, špičkový lékař zachránil nespočet životů

25. dubna 2024  16:28

Fakultní nemocnice v Olomouci oznámila, že v pátek 19. dubna náhle zemřel lékař a někdejší...

Unikátní přírodní úkaz na Litovelsku: povodně protrhly meandr řeky Moravy

19. dubna 2024  13:10

Odborníci z Agentury ochrany přírody a krajiny (AOPK) a vědci z katedry geoinformatiky Univerzity...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Slavia - Olomouc 2:2, domácí srovnali před koncem. Titul se jim vzdaluje

21. dubna 2024  14:11,  aktualizováno  17:13

Že po jednoznačné první půli padnou po přestávce v Edenu rychlé dva góly, se dalo celkem jasně...

Lidé nám lesy drancují, přemýšlejme o houbařských lístcích, vyzývá podnikatel

20. dubna 2024

Premium Na Slovensku je největším soukromým vlastníkem lesů, v Česku se Richard Benýšek soustředí hlavně na...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Seniorka při vystupování spadla pod tramvaj a zemřela, policie stíhá řidiče

24. dubna 2024  13:51,  aktualizováno  15:21

Obviněním řidiče tramvaje z usmrcení z nedbalosti skončilo po více než půl roce vyšetřování loňské...

Vědci vyvinuli lepší jehly pro novou léčbu, která pomáhá i při poškození míchy

26. dubna 2024  12:14

Vědci z olomoucké Univerzity Palackého vyvinuli novou generaci jehel, které jsou určené pro nyní...

Developer chce u Přerova stavět haly za tři miliardy, pracovat tu má 2 500 lidí

26. dubna 2024  10:22

Obří zóna pro byznys má přibýt v blízké budoucnosti na okraji Přerova. Půjde o více než 110 tisíc...

Vědci nasadili do války s komáry drony a senzory, kalamity budou hlásit předem

26. dubna 2024  5:40

Vědci a obce v Litovelském Pomoraví využívají nejmodernější techniku, která má zamezit komářím...

Nebýt alkoholu, většinu času skoro nemáme co dělat, říká lékař z urgentu

25. dubna 2024

Premium Končí zde pacienti po mrtvici, infarktu, se zápalem plic, po otravě krve, závažných úrazech nebo po...

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Největší mýty o zubní hygieně, kvůli kterým si můžete zničit chrup

Možná si myslíte, že se v péči o zuby orientujete dost dobře, přesto v této oblasti stále ještě existuje spousta...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...