Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Pronájem víceúčelové haly je lepší než oprava zimáku, říká olomoucká analýza

  5:51
Přestavět starou hokejovou „plechárnu“ v centru, pronajímat si moderní halu ve Velkomoravské ulici, nebo postavit zimní stadion na zelené louce? Olomoucké zastupitelstvo může v pondělí rozhodnout, kde se v hanácké metropoli bude bruslit a hrát hokej.

Město si nechalo jednotlivé varianty zhodnotit odborníky. Radnice se srovnávací analýzou zabývala minulé pondělí, opozice ji dostala před týdnem. Koalice tvořená hnutími ANO, spOLečně a uskupením ProOlomouc a Piráti však shodu nenašla.

Doporučení pro zastupitelstvo zvolit využívání soukromé arény od developera Richarda Morávka (multifunkční arénu zvažuje v bývalém vojenském areálu, kde vzniká čtvrť Nová Velkomoravská) s otevřením v letech 2026 či 2027 prošlo jen těsnou většinou.

Olomouc by platila třicet let investiční dotace zhruba 37 milionů korun ročně včetně inflace. I ostatní varianty byly proto počítané na období do roku 2054.

„Analýza doporučila jako nejvýhodnější variantu řešení budoucnosti zimního stadionu postupovat v realizaci a spolupracovat na projektu Nová Velkomoravská,“ uvedl investiční náměstek primátora Miloslav Tichý z ANO, které má v jedenáctičlenné radě šest zástupců.

Oprava Plechárny

Zbytek koalice podporuje opravu zastaralého zimního stadionu v Hynaisově ulici.

„Jsme pro rekonstrukci stávající haly plus výstavbu malé – ta je ostatně součástí všech variant. Důvodem je konečný efekt, tedy že vládneme nad svým majetkem. Ve variantě Velkomoravská je také popsáno, že může po určité době ztroskotat na podání notifikace veřejné podpory Evropskou komisí. Tím bychom ztratili přinejmenším rok, možná dva,“ uvedl Otakar Štěpán Bačák (spOLečně), jenž dohlíží na městský rozpočet.

„Pamatuji, že když jsem byl účastník notifikace dotace na tramvaje, trvalo to rok, a to se jednalo o osmdesát milionů, tady se bavíme o miliardě. Zdá se nám to jako velké riziko i ve vztahu k času, který je na to dělat něco s halou a zajistit provoz,“ dodal ekonomický náměstek.

O rizicích mluví i ProOlomouc s Piráty. „Náš klub vnímá variantu Velkomoravská jako rizikovou finančně, s malou kontrolou nad vystavěným majetkem a jako velký závazek v době, kdy město nemá peněz nazbyt. Podporujeme výstavbu malé hokejové haly a etapovitý rozvoj areálu na Hynaisově,“ sdělili.

Pokud ANO s šestnácti reprezentanty najde v zastupitelstvu spojence, mohlo by na nezbytnou většinu 23 z 45 hlasů dosáhnout. Jeho pohled by mohly sdílet strany sdružené ve SPOLU (ODS, KDU-ČSL, TOP 09), které se v minulých letech podílely na vedení Olomouce. Nad možnostmi už debatovaly, znovu se potkají den před zasedáním.

„Materiál byl doručen na poslední možnou chvíli a je to přece jen jedna z největších investic z městského rozpočtu, co pamatuji. Překvapuje mne, že v takto zásadní otázce se současná koalice není schopna shodnout a ještě vysílá do světa naprosto odlišené názory. Za sebe preferuji variantu Velkomoravská, ale v klubu je nás deset,“ řekl bývalý radní Martin Major (ODS).

Nejmenší klub STAN a Zelení zaujme stanovisko až po jednání. „Vzhledem ke zkušenosti s financováním akvaparku chceme být obezřetné, já i moje kolegyně, proto se ještě budeme zabývat doplňujícími údaji o předložených variantách. Rozhodneme se po diskusi v zastupitelstvu,“ sdělila Eva Machová (STAN).

Zda budou hlasovat volně, či jednotně, se SPD a Trikolora usnesou zítra. „Můj osobní názor je, že Olomouc multifunkční halu potřebuje a je to do budoucna jediná možnost, jak se k takovému kulturnímu a sportovnímu stánku dopracovat. Chceme se ale ještě seznámit i se stanoviskem finančního výboru,“ uvedl Martin Jirotka (SPD).

Finanční výbor včera navrhl, aby zastupitelstvo věc zatím neprojednávalo kvůli případným rizikům. „Rada nám bod oficiálně nepředložila, ale vzhledem k závažným dopadům na ekonomiku města jsme se o něm bavili. Doporučili jsme jí proto, aby bod z jednání stáhla a předložila ho až po řádném projednání výborem,“ řekl předkladatel návrhu Jan Holpuch (SPOLU).

Varianty hokejových hal

1. Rekonstrukce stadionu a výstavba malé haly v lokalitě Hynaisova (2 ledové plochy, investor: město). Náklady: 1,5 miliardy Kč

2. Výstavba multifunkční haly v lokalitě Velkomoravská (2 ledové plochy, investor: soukromá společnost) a výstavba malé haly v lokalitě Hynaisova (3. ledová plocha) realizována městem. Možností je, že do hal na Velkomoravské bude přesunut pouze A-tým HCO a všechna mládežnická družstva budou využívat malou halu na Hynaisově Náklady: 1,2–1,3 miliardy Kč

3. Výstavba nových hal na zelené louce (2 ledové plochy, investor: město). Náklady: 1,6 miliardy Kč

  • Nejčtenější

Skiareál z evropských dotací za 126 milionů lyžaře netáhl, je roky zavřený

2. května 2024

Dotace z Evropské unie se staly nedílnou součástí většiny velkých projektů v Olomouckém kraji....

Spor o platy graduje, řidiči se chystají soudit. Chtějí senzaci, tvrdí dopravce

30. dubna 2024

Premium Počet řidičů autobusů z Olomouckého kraje, kteří jsou odhodlaní domáhat se u soudu části mezd,...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Sumčí albín z výstaviště si oblíbil makrely. Lidé si občas myslí, že je mrtvý

29. dubna 2024  4:51

Jan Nebor zaplácá do vody a sumec se začne obracet, aby si připlul pro makrelu. Je bílý a jmenuje...

Olomouc se po 25 letech chystá převzít zpět od Francouzů správu pitné vody

3. května 2024  4:55

Vodohospodářskou společnost VHS Olomouc začne už brzy vést nový ředitel, jehož hlavním úkolem bude...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

D35 u Litovle blokovala nehoda, ze zdemolovaného vozu se vysypal náklad

2. května 2024  10:45,  aktualizováno  16:36

Cestu po dálnici D35 ve směru z Olomouce na Mohelnici komplikovala více než sedm hodin nehoda...

Nejstarší a největší park krášlí metropoli Hané už dvě století

6. května 2024  14:25

Když před čtrnácti lety začalo ve Smetanových sadech kácení Rudolfovy aleje, byla to pro Olomouc...

Divočáci v lese hledali potravu, ze země vyhrabali nevybuchlou munici

6. května 2024  11:14

Neobvyklé nálezce měla munice z druhé světové války, která desítky let zůstávala pod zemí v lese u...

Sami jsme se uvařili, ví po porážce v Hradci olomoucký trenér Saňák

6. května 2024  10:01

Sigmáci, takhle se o Evropu nehraje. Fotbalisté Olomouce začali nadstavbovou část Fortuna:Ligy o...

Hokejisty Prostějova posílí zkušený útočník Pilař z Hradce Králové

6. května 2024  9:54

Zajímavou posilu do útočných řad získali hokejisté Prostějova. Prvoligový mančaft posílí...

V 59 letech zemřela herečka Simona Postlerová, ještě v sobotu zkoušela

Zemřela divadelní a filmová herečka Simona Postlerová, bylo jí 59 let. Zprávu o úmrtí potvrdil nadační fond Dvojka...

Dara Rolins je po další plastice. Kritiku fanoušků nechápe, cítí se svěží

Zpěvačka Dara Rolins (51) se na čas stáhla z veřejného života. V tom období prodělala „estetický zákrok“ a na sociální...

Titěrné sukně i míčky na podpatcích. Zendaya vzkřísila trend tenniscore

S nadsázkou bychom mohli říct, že největší tenisovou událostí tohoto roku je premiéra snímku Rivalové. Aspoň co se módy...

Je to šílený, hodnotily firmy práci řemeslníků, kteří opravili střechu

Po zimě se často ukážou mnohé „vady na kráse“ domu, střechy nevyjímaje. Někdy nezbývá nic jiného než kompletní výměna....

Ukradené auto s AirTagem si našel, ale od policie dostal vynadáno

Vyjít ráno před dům a nenajít tam svůj vůz je noční můrou každého majitele. Do takové nezáviděníhodné situace se dostal...