Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Komárů bude letos víc a vyletí dřív, Litovelské Pomoraví už předchází kalamitě

  4:53
Velmi deštivá a teplá zima způsobila, že většina komářích líhnišť je letos po několika letech zcela zaplavená vodou a plná larev. V pohotovosti jsou proto v Olomouckém kraji nejen hygienici, kteří lokality pravidelně monitorují, ale především obce v Litovelském Pomoraví, jež už šikují komáří hlídky a vyrážejí do terénu s postřiky hubícími larvy.

ilustrační snímek | foto: AP

Poslední monitoringy ukázaly že se v osluněných tůních již začínají objevovat i kukly.

„To znamená, že se u těchto líhnišť pomalu uzavírá časové okno, kdy lze larvy jarních kalamitních komárů účinně hubit biologickými larvicidy. Přípravek totiž musí být larvami pozřen, jenže kukly a larvy ve čtvrtém stadiu vývoje těsně před kuklením už nepřijímají potravu,“ varovala mluvčí krajské hygienické stanice (KHS) Markéta Koutná.

Odborníci předpokládají, že komárů v lužních lesích Chráněné krajinné oblasti (CHKO) Litovelské Pomoraví bude letos více než v předešlých letech.

„Líhniště byla letos zaplavena už na začátku ledna, což je výjimečné, protože většinou se zaplavují až na jaře při tání, kdy po opadnutí vody dochází ihned k masivnímu líhnutí larev z vajíček. Letos docházelo k líhnutí už po nástupu velmi teplých period v únoru a začátkem března podle toho, jak se prohřívala voda v líhništích,“ nastínil Libor Mazánek z KHS.

Kalamita hrozí na přelomu dubna a května

Hygienici při monitoringu na začátku března místy zaznamenali vývoj i více než šesti a půl tisíce larev na metr čtvereční vodní plochy.

„V každém případě je zřejmé, že koncem dubna až začátkem května hrozí zvýšený výlet jarních kalamitních komárů, který se bude významně projevovat v přilehlé obydlené zástavbě,“ předpověděl Mazánek.

Ukázka toho, jak vypadají komáří larvy v zatopených místech.

Hygienici proto vyzvali příslušné obce, aby situaci sledovaly a pomocí larvicidů aplikovaných do líhnišť kalamitě předešly.

„Hubení dospělých komárů není tolik účinné,“ podotkl Mazánek a připomněl, že některé insekticidy už jsou zakázané. Třeba při kalamitě po povodních v roce 1997 měly totiž v mokřadech na severu Olomouce na svědomí úmrtí veškerého létajícího hmyzu.

Zažili až 122 útoků na osobu za minutu

Ve střehu jsou třeba v Litovli, kterou přemnožení komáři trápí pravidelně a před pár lety tam místní zažili i kalamitu v podobě až 122 útoků na osobu za minutu.

„Máme informace, že se v lužních lesích larvy vyskytují, takže provedeme ošetření biocidem,“ uvedl ředitel tamních technických služeb Jaroslav Erlec.

Podle něj je důležité vystihnout správný okamžik, aby se aplikace larvicidu neminula účinkem. Například teplota musí být vyšší než pět stupňů, jinak larvy nežerou. Přípravek rovněž nelze aplikovat dopředu, neboť pokud ho larvy hned nepozřou, během několika hodin ho z vody vyfiltrují zbylé organismy.

Druhy komárů a kdo jsou největší trapiči

Na českém území žije 40 až 50 druhů komárů ze šesti rodů. Vyskytují se nejvíce v lužních lesích, v okolí řek a vodních ploch. Podle průzkumů jde na Moravě zejména o podrod Ochlerotatus, jehož larvy jsou potravou například pro obojživelníky.

Mezi jarními druhy je také v CHKO Litovelské Pomoraví nejčastěji zastoupen komár jarní a obecný (Ochlerotatus cataphylla, O. cantans), v létě převažuje O. sticticus (dříve Culex sticticus). Po povodních se zvyšuje výskyt komára záplavového (Aedes vexans), který patří mezi největší trapiče, stejně jako komáři z rodu Anopheles, kteří údajně ještě v 50. letech 20. století sužovali malárií jižní Moravu.

Do lidských obydlí zalétá zejména komár pisklavý (Culex pipiens) a přímo s lidmi žije jeho poddruh komár obtížný (Culex pipiens molestus), který se vyvinul v prostorách londýnského metra.

„Hodně záleží na počasí. V létě trvá vývoj larev velmi krátkou dobu a při vhodné teplotě se dospělý komár vyvine za týden. V jarním období to může trvat dva až tři týdny. Jenže pokud se rapidně oteplí, vývojový cyklus se zrychlí,“ upozornil Erlec.

Protikomáří koalici pomáhají také vědci

V pohotovosti jsou mimo jiné ve Střeni uprostřed Pomoraví, kde obecní pracovníci s postřiky už začali a v těchto dnech se chystají také do CHKO, kde mají k aplikaci larvicidů udělenou výjimku.

„Monitoring ukázal, že v tůních jsou larvy všech stadií, k výletu zatím nedošlo,“ přiblížil starosta Jiří Nevima (SNK obce Střeň), jenž je v kontaktu i s okolními radnicemi. „Má dojít k výraznému oteplení a není na co čekat,“ zdůraznil.

Střeň letos spolu s dalšími obcemi sužovanými přemnoženými komáry zřídila pod hlavičkou dobrovolného svazku obcí Výbor pro kontrolu výskytu komárů. Tato protikomáří koalice má aktuálně devět členů, kromě Střeně jsou v ní ještě Litovel, Bílá Lhota, Červenka, Horka nad Moravou, Mladeč, Náklo, Pňovice a Příkazy. Působí na území s přibližně dvaceti tisíci obyvateli.

Obce v rámci projektu Mosprema spolupracují při minimalizování rizik vzniku komářích kalamit a navázaly spolupráci i s experty z Univerzity Palackého. Vědci v lužním lese rozmístili senzory, jež hlídají i míru zaplavení tůní. Získané údaje pak poslouží k vytvoření modelu předpovídajícímu vývoj populace komárů.

Na komáry s dronem i vrtulníkem

Obce také podaly u Olomouckého kraje žádost o dotaci na pořízení postřikovacího dronu.

„Využili bychom ho na plošnou aplikaci larvicidů při rozlivech na loukách. Dron je velmi výkonný a zvládne za hodinu ošetřit území o rozloze šestnácti hektarů,“ popsal Nevima. V lužních lesích, kam se dron nedostane, by pak mohl ledové kroupy s účinnou látkou aplikovat vrtulník.

„Tento systém už úspěšně používají třeba v Německu. Rádi bychom uspořádali exkurzi do zahraničí, kde bychom mohli načerpat zkušenosti a pomocí nich čelit komářím kalamitám u nás,“ plánuje Nevima.

„Podobné problémy řeší i jiné kraje a chtějí spojit síly. Mohlo by tak vzniknout jakési centrum pro Moravu, potažmo celou Českou republiku. Problematika se tak po deseti letech, co se jí zabýváme, dostává až na národní úroveň,“ pochvaluje si starosta Střeně.

Bližší detaily má přinést konference Mosprema naplánovaná na konec dubna v Příkazech.

26. srpna 2019

  • Nejčtenější

Zemřel kardiochirurg Šantavý, špičkový lékař zachránil nespočet životů

25. dubna 2024  16:28

Fakultní nemocnice v Olomouci oznámila, že v pátek 19. dubna náhle zemřel lékař a někdejší...

Seniorka při vystupování spadla pod tramvaj a zemřela, policie stíhá řidiče

24. dubna 2024  13:51,  aktualizováno  15:21

Obviněním řidiče tramvaje z usmrcení z nedbalosti skončilo po více než půl roce vyšetřování loňské...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Nebýt alkoholu, většinu času skoro nemáme co dělat, říká lékař z urgentu

25. dubna 2024

Premium Končí zde pacienti po mrtvici, infarktu, se zápalem plic, po otravě krve, závažných úrazech nebo po...

Vyprodáno. Sparta se valí na Olomouc. Unikátní situace, těší se trenér Saňák

27. dubna 2024  11:55

Bude to krásný pohled a skvělá kulisa. Fotbalový svátek. Naposledy Sigma vyprodala Andrův stadion...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Světlomet míval osmnáct součástek, dnes i 380, líčí šéfové mohelnické továrny

27. dubna 2024

Premium Tři desetiletí letos uplynula od chvíle, kdy tehdejší továrna Hella Autotechnik v Mohelnici na...

Sigma poprvé usedla nad nabídkou Američanů. Detaily sdělí až po sezoně

30. dubna 2024  22:53

Až do úterního večera jednal spolek SK Olomouc Sigma MŽ o nabídce americké společnosti Blue Crow...

Silnice ošizené v kauze zmanipulovaných zakázek chce kraj nechat přestavět

30. dubna 2024  16:30

Analýzy ošizených krajských silnic v korupční kauze Autostráda zřejmě skončí jejich rozebráním a...

Triumfy i pohled do duše. Muzikál oživí příběh Elišky Junkové a jejího bugatti

30. dubna 2024  15:08

Od účasti Elišky Junkové na prestižním závodu Targa Florio uplyne tento týden 96 let a dodnes je...

Vítr zhatil záchranu ze vzduchu, zraněného museli nést přes skaliska a stromy

30. dubna 2024  13:30

Náročnou záchrannou akci absolvovali o víkendu členové horské služby v Jeseníkách, kde se turista...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...

Hello Kitty slaví padesátiny. Celý svět si myslí, že je to kočička, jenže není

Kulatý obličej se dvěma trojúhelníkovýma ušima, drobný čumáček, vousky a červená mašle na uchu. Taková je Hello Kitty,...

Muž má recept na dlouhověkost, v jednašedesáti je ve skvělé formě

Dave Pascoe chce dokázat světu, že i v důchodu můžete vypadat jako za mlada a také se tak cítit. Stačí dodržovat pár...

SVJ si bude brát úvěr na opravu balkonů. Musím platit, i když ho nemám?

Výhodou bytu ve vlastnictví je, že ho můžete kdykoli prodat, pronajmout či rekonstruovat, aniž byste potřebovali...

Jsou nebezpeční či přešlechtění. Evropa zakazuje chov oblíbených psích plemen

Premium Máte doma jezevčíka? Francouzského buldočka? A co třeba pitbulla, rotvajlera nebo nějakého velkého ovčáckého psa? Tak...