Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Kraj má po deštivé zimě doplněné zásoby vody. Jak dlouho vydrží, není jisté

  4:54
Tak bohatou zimu na srážky jako letos experti za poslední desítky let nepamatují. Výsledkem jsou významně doplněné zásoby podzemních vod napříč Olomouckým krajem. Dokonce i tradičně vyschlé oblasti na Přerovsku a Prostějovsku, kde v létě obyvatele řady obcí kvůli suchu pravidelně trápí zákazy zalévání rostlin či plnění bazénů, jsou teď zcela nasáklé vodou.
V řekách v regionu je nyní více vody než bývá v tuto dobu běžné.

V řekách v regionu je nyní více vody než bývá v tuto dobu běžné. | foto: Filip Fojtík, MAFRA

Průběh zimy může podle expertů předznamenat, jak „svěží“ bude zbytek roku. Ačkoliv letos bylo sněhu méně než obvykle a jeho zásoby s oteplením na přelomu roku z velké části roztály, vše zachránily nadprůměrné dešťové srážky.

Hydrolog Vladimír Šala z Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) letošní zimu vidí jako nejbohatší na srážky od roku 1961, souhlasí i experti z Ústavu výzkumu globální změny Akademie věd ČR (ve zkratce CzechGlobe).

„Z pohledu dešťových srážek zima patřila k rekordním. V průměru za celou republiku spadlo o šedesát procent více, než je obvyklé, a Olomoucký kraj nebyl výjimkou. Takže co chybělo ve sněhu, nahradilo výrazně větší množství deště,“ uvedl klimatolog Pavel Zahradníček z CzechGlobe.

Právě deště podle něj pomohly k tomu, že půda je aktuálně dostatečně nasycená vodou nejen v povrchové vrstvě, ale i do hloubky. Například vloni v tuto dobu byla situace výrazně horší a poslední rozbory expertů z projektu Intersucho.cz dokonce ukázaly, že ještě v roce 2019 scházelo na jihu a jihozápadě regionu na každém metru čtverečním šedesát litrů vody.

Vědci vyhodnocují míru sucha na základě porovnání aktuální situace s průměrným množstvím vody v půdě v letech 1961 až 2010.

„Když se podíváme na letošní hodnoty půdní vlhkosti v kraji z dlouhodobého hlediska, tak odpovídají průměru zmíněného období. Ve vrstvě do 40 centimetrů je místy lehce nižší, než je obvyklé, naopak v hloubkách 40 až 100 centimetrů je slabě vyšší nebo průměrná,“ přiblížil Zahradníček.

Řeky jsou nad normálem

Nasycenost hlubších vrstev půdy je podle něj dobré znamení, protože odráží dlouhodobý stav.

„Je to určitě zlepšení. Je však otázka, jak dlouho vydrží. Záleží vždy na počasí,“ zdůraznil klimatolog.

S aktuální situací jsou spokojení i hydrologové. „Situace na Horní Moravě je mimořádně nadnormální, podzemní vody jsou nasycené. Uvidíme, jak se to bude vyvíjet dál,“ zhodnotil Šala.

V Jeseníkách připadlo až deset centimetrů sněhu

Zatímco v nižších polohách kvetou stromy, do Jeseníků se o víkendu vrátila zima a na vrcholcích hor připadla vrstva nového sněhu. Návrat zimního počasí vylepšil podmínky v lyžařském středisku na Ovčárně, jediném jesenickém skiareálu, kde se ještě stále lyžuje.

„Na Pradědu napadlo kolem deseti centimetrů,“ popsal v neděli dispečer horské služby.

Právě u nejvyšší moravskoslezské hory je stále v provozu lyžařské středisko, jež je nejvýše položeným skiareálem v Česku – na severních svazích Petrových kamenů se lyžuje v nadmořské výšce 1 235 až 1 445 metrů nad mořem. V nejvyšších partiích hor také mohou běžkaři i nadále využít upravenou stopu z Ovčárny na Praděd.

„Na 31. března plánujeme lyžařský závod Velikonoční vajíčko a rozhodli jsme se rozšířit kategorie pro všechny, nejen malé děti. Takže si může přijet zazávodit kdokoliv. Pokud to půjde a lidé budou mít zájem, počítáme s tím, že budeme v provozu i nadále,“ nastínila zástupkyně střediska Renata Figurová. (ČTK)

Také v řekách proudilo více vody, než v zimě bývá obvyklé. Na konci uplynulého roku a začátkem toho letošního vodohospodáři dokonce řešili povodňové průtoky.

„Celá zima se nesla ve velmi vysokém nasycení celého povodí. Šlo to vidět i na vodních tocích, jež se v případě srážek dokázaly poměrně rychle aktivovat a na některých místech i několikanásobně překračovaly průměrné hodnoty,“ uvedl mluvčí Povodí Moravy Petr Chmelař.

Sucho může i letos ještě pořád přijít

Klimatologové jsou se srážkami v kraji prozatím velmi spokojení. Pokud dosavadní průběh počasí vydrží, mohl by být podle nich letošní rok s ohledem na dlouhodobě se prohlubující sucho přelomový.

„Samozřejmě je na odhady, jaké bude léto, ještě brzy. Předpokládáme však, že jaro bude do května srážkově dobré a teplotně lehce nadprůměrné, teploty zároveň nebudou nijak extrémní, takže neočekáváme velký výpar vody. Nasycenost půdy vodou by se tedy měla udržet, minimálně během startu vegetační sezony,“ předpověděl klimatolog ČHMÚ Pavel Lipina.

Ani příznivý začátek jara však nemusí podle expertů z CzechGlobe znamenat, že se sucho regionu úplně vyhne. Záležet bude na délce období s vysokými teplotami, které půdu nejvíc vysušují. Rizikovým faktorem jsou tak letní vlny veder.

„Ve velmi suchých letech 2015 až 2019 se k nedostatku srážek přidaly právě vysoké teploty a způsobily tak intenzivní a dlouhé sucho,“ připomněl klimatolog Zahradníček.

Půdní sucho se podle něj objevuje každý rok a příroda je na něj i připravená. Rozhodující však je, jak dlouho trvá, jak je intenzivní a ve které části roku udeří.

„Tudíž pokud bude srážkově podnormální jaro a do toho i teplotně nadprůměrné, vznikne riziko suché epizody i letos,“ varoval vědec.

Postrachem opět noční mrazy

Klimatologové také upozorňují, že mrazy, jež tento týden zasáhly i region, mohou udeřit znovu.

„Nedá se vyloučit ani to, že nám třeba v dubnu nasněží ještě i v nižších polohách. Stává se to sice tak jednou za pět let, ale stává,“ podotkl Lipina. Předpovědi počasí nyní s obavami sledují mimo jiné sadaři, především pěstitelé meruněk, kteří už mají stromy v plném květu.

Na řadě míst Olomouckého kraje včetně meruňkových sadů už kvetou stromy (snímek ze sadů ve Skrbni na Olomoucku).

„Letos nám počasí vůbec nepřeje, vegetace je zhruba o tři týdny rychlejší a sady máme rozkvetlé. Mrazy nás tak mohou připravit o úrodu,“ strachuje se třeba Marcel Špaček z firmy Solagro, který u Skrbně na Olomoucku pěstuje meruňky na třech a půl hektarech.

Že byl únor extrémně teplý a nejranější odrůdy meruněk vykvetly dříve, potvrzuje i vedoucí Ústavu ovocnictví brněnské Mendelovy univerzity Tomáš Nečas. Jaké bude mít současné aprílové počasí na pěstitele dopady, bude záležet na řadě faktorů.

„Dvou- až třístupňové mrazy po dobu dvou dnů jsou pro meruňky hraniční stav. Rozhodující tak bude síla a doba trvání,“ shrnul. „Bohužel se nedá vyloučit, že to v některých lokalitách může mít katastrofální následky a bude to znamenat totální ztrátu úrody,“ připustil.

Pěstitelé mohou své sady, pokud se jim to ekonomicky vyplatí, chránit postřiky, rosením nebo lze přitápět loučemi a speciálními svícny.

Například o velmi oblíbené samosběry jahod, jež si každoročně nenechají ujít davy zájemců, se podle pěstitelů lidé bát nemusejí. „Jahodníky ještě nejsou nakvetené, těch se mrazy nedotknou,“ sdělil skrbeňský pěstitel Špaček.

  • Nejčtenější

Zemřel kardiochirurg Šantavý, špičkový lékař zachránil nespočet životů

25. dubna 2024  16:28

Fakultní nemocnice v Olomouci oznámila, že v pátek 19. dubna náhle zemřel lékař a někdejší...

Unikátní přírodní úkaz na Litovelsku: povodně protrhly meandr řeky Moravy

19. dubna 2024  13:10

Odborníci z Agentury ochrany přírody a krajiny (AOPK) a vědci z katedry geoinformatiky Univerzity...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Slavia - Olomouc 2:2, domácí srovnali před koncem. Titul se jim vzdaluje

21. dubna 2024  14:11,  aktualizováno  17:13

Že po jednoznačné první půli padnou po přestávce v Edenu rychlé dva góly, se dalo celkem jasně...

Lidé nám lesy drancují, přemýšlejme o houbařských lístcích, vyzývá podnikatel

20. dubna 2024

Premium Na Slovensku je největším soukromým vlastníkem lesů, v Česku se Richard Benýšek soustředí hlavně na...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Seniorka při vystupování spadla pod tramvaj a zemřela, policie stíhá řidiče

24. dubna 2024  13:51,  aktualizováno  15:21

Obviněním řidiče tramvaje z usmrcení z nedbalosti skončilo po více než půl roce vyšetřování loňské...

Sigma se brání auditem proti nařčením: Prodeje majetku nebyly nevýhodné

27. dubna 2024  7:17

Fotbalová Sigma si nechala od poradenské společnosti Grant Thornton posoudit prodeje nebytových...

Vědci vyvinuli lepší jehly pro novou léčbu, která pomáhá i při poškození míchy

26. dubna 2024  12:14

Vědci z olomoucké Univerzity Palackého vyvinuli novou generaci jehel, které jsou určené pro nyní...

Developer chce u Přerova stavět haly za tři miliardy, pracovat tu má 2 500 lidí

26. dubna 2024  10:22

Obří zóna pro byznys má přibýt v blízké budoucnosti na okraji Přerova. Půjde o více než 110 tisíc...

Vědci nasadili do války s komáry drony a senzory, kalamity budou hlásit předem

26. dubna 2024  5:40

Vědci a obce v Litovelském Pomoraví využívají nejmodernější techniku, která má zamezit komářím...

Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit
Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit

Nespavost a problémy se spánkem se v různé míře objevují až u 30 % dětí. Mohou se projevovat častým buzením, problémy s usínáním, brzkým vstáváním...

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...

Za vytlačení z linky do Brna musí Student Agency zaplatit náhradu 21 milionů

Společnost Student Agency provozující autobusy a vlaky pod označením RegioJet musí zaplatit bývalému konkurentovi 21...