Diskuze

Ekologové uspěli, v rezervaci Rejvíz se bude od boje s kůrovcem ustupovat

Ministerstvo životního prostředí po odvolání Společnosti přátel Jeseníků (SPJ) zrušilo výjimku, kterou Správa chráněné krajinné oblasti Jeseníky povolila lesníkům těžbu a použití chemikálií v boji s kůrovcem v národní přírodní rezervaci Rejvíz. Chystaná nová pravidla přitom už s lesnickými zásahy kolem unikátních rašelinišť dál nepočítají.
Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

P55e84t75r 63K31o51r44b28e20l

20. 2. 2019 11:04

Je to dobře. Do unikátního rašeliniště chemie nepatří.

1 0
možnosti

P62e47t79r 35K83o68l60á33ř

20. 2. 2019 10:19

Tady je zase mouder. Copak je tak obtížné pochopit, že když je někdě přírodně cenné území (ať už je to NP nebo NPR), tak tam chemie a harvestory nepatří? To jsme vážně tak zdegenerování socialistickým přístupem k životnímu prostředí, po němž nám zůstaly holiny a kyselá půda?

2 0
možnosti

asi tak. To budou lidi tak hloupí, jako naštěstí již bývalý ředitel NPŠ Stráský, který chtěl divočinu pěstovat ;-D

0 0
možnosti

Dobrý den všem diskutujícím. O boji s kůrovcem pro mě asi toto. Představím si zdravý strom, představím si zdravého člověka. Začne se šířit kůrovec a u lidí nyní např. spalničky. Stromek nemá ochranu, kůrovec ho zničí. Člověk ochranu má.

NAŠIM ÚKOLEM JE ROZŠIŘOVAT OKRUH NAŠEHO SOUCITU TAK,

ABY ZAHRNUL VŠECHNA ŽIVÁ STVOŘENÍ A PŘÍRODU V CELÉ JEJÍ KRÁSE.

A. Einstein

2 1
možnosti

Pardon, ale kůrovec nikdy nenapadá zdravý, mladý strom - napadá jen smrky v závěrečné fázi životního cyklu... Pokud je někde vysázená jednodruhová a stejnověká plantáž, tak to po 60 ti letech nevypadá dobře, ale "bojovat" s tím nelze... Jedině můžeme dát víc prostoru přírodě a neopakovat furt tu samou chybu, kdy tu plantáž pokácíme a vysázíme novou. Po 60 ti letech pak zase bojujeme s kůrovcem...

3 0
možnosti

Slovo ekologové je pro mě ekvivalent teroristé, a ať se klidně urazí. S jejich zcestnými nápady, všude kde je vnucují obyčejným lidem, nesouhlasím a za jejich nápady mě stát ještě nutí platit daně! Rv;-€

13 3
možnosti

jsou lidi bez myšlení a rozhledu, souhlas. Ale co jsi tím chtěl říci, netuším.

1 0
možnosti

Šumava kde ekoteroristé vyhráli by mohla povídat. A také z ní kůrovec přelétl dál a postupně zamořil celé území..

13 2
možnosti

A ekoteroristy tiše podporují těžaři, protože díky nim je kůrovcové vše a vše na pokácení, a ještě s dotacemi.

3 3
možnosti

Samotný "boj s kůrovcem" je ze své podstaty kravina... Většinou je to jen zástěrka pro intenzivní těžbu. A použití chemie v chráněné oblasti? To se mi chce zvracet. Ten jednodruhový s stejnověký les má prostě životní cyklus, kdy musí odumřít a zákonitě tam nalétává kůrovec. Pokud by měl zdravou strukturu tak to nikdy nebude taková nehezká "kalamita". Ovšem s přírodou se člověk musí naučit žít, nikoliv stále dookola bojovat. Tento odumřelý les totiž poskytuje stín, mladým stromkům, které nemohou vyrůst na sluncem rozpálených holinách po harvestorech a jeho kmeny se časem stanou součástí ekosystému. Jinými slovy Les, který má nad sebou tyto suché stromy vyroste dřív a zdravější než uměle osázená holina. Kdo nevěří ať se podívá např do Vysokých Tater (Tichá a Kôprová dolina) a srovná to s porostem vysázeným na vytěžených plochách - ten rozdíl je dechberoucí...

4 7
možnosti

Pohled na Šumavu, která ledaskde vypadá jak po atomovém bombardování je opravdu dechberoucí. Pro člověka, který ji zamlada po pádu železné opony kus prošel na vandrech opravu ano. Pevně doufám, že se jednou dočkám toho, že za tenhle "experiment" půjde někdo před soud a sedět. A ideálně pak nucené práce a napravovat škody. Zkuste prosím přestat teoretizovat, některé ty odumřelé lesy navštívit za slunného letního dne a najít tam ten váš stín. Je tam na chcípnutí. Představa, že tohle zvládnou nějaké malé semenáčky je z říše pohádek. A to v posledních letech má Šumava na poměry ČR nadprůměrný příděl vláhy.

6 0
možnosti

Ekologové budou přírodu chránit až do posledního kůrovcem sežraného stromu.

9 2
možnosti

tak a teď něco k věci. Nebylo by ?

1 3
možnosti

Kůrovce chráníme už od Kyrila. V ochraně tohoto brouka se musí pokračovat za každou cenu. Kůrovec má nenahraditelnou roli v čištění lesa od stromů. Bez kůrovce bychom lesy nevyčistily!

3 0
možnosti

Kůrovec byl a bude. Ani sto tun chemie to nezmění... Ale napadá jen smrky v závěrečné fázi životního cyklu. Tak proč máme dookola dělat tu samou chybu a sázet jednodruhové a stejnověké plantáže na holinách?

1 3
možnosti

Ekologové by ale měli zajistit, aby kůrovčák neopouštěl rezervaci a nenapadal okolní lesy.

3 2
možnosti

a článek jsi četl ?

V něm totiž stojí, že kůrovec dorazil do rezervace z okolních hospodářských lesů, nikoli, že přišel z rezervace

3 2
možnosti

Radši broučky, než chemii v jídle.

Ty řeči že se přírodě tunami pesticidů musí pomoct.

To je ta pravá cesta do pekla.

4 3
možnosti