Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Exministr Staněk přesunul poslaneckou kancelář, ČSSD tím připravil o peníze

  4:54
Exministr kultury Antonín Staněk podle zjištění MF DNES před časem zaskočil regionální vedení ČSSD v Olomouci. Zrušil tam totiž svoji poslaneckou kancelář v sídle strany, čímž kasu sociální demokracie připravil o pravidelný příjem. Staněk tvrdí, že to udělal pro své voliče.

Ministr kultury Antonín Staněk se zúčastnil svého posledního zasedání vlády. (30. července 2019) | foto:  Petr Topič, MAFRA

Staňkovo rozhodnutí přišlo poté, co před koncem uplynulého roku neúspěšně usiloval o místo v předsednictvu olomoucké ČSSD. Poslanec, bývalý primátor a tehdy také poměrně čerstvě odvolaný ministr kultury však podporu nejbližších spolustraníků nezískal. Ve volbě propadl, dostal pouhých 17 hlasů ze 49 možných.

A byť sám Staněk oficiálně výsledku nepřipisoval žádný větší význam, přátelé a přítelkyně – jak se členové sociální demokracie oslovují – tím vystavili někdejšímu lídrovi vypovídající účet.

Uškodilo mu mimo jiné rozpoutání války s olomouckým Muzeem umění a dokonce i jeho někdejším podporovatelům uvnitř strany začalo údajně brzy po nástupu do vlády vadit arogantní a povýšené chování.

Další události však na sebe nenechaly dlouho čekat. Staněk „přátele“ zaskočil a přestěhoval svoji poslaneckou kancelář. Z olomouckého sídla strany v Panské ulici v historickém jádru města se přesunul dál od centra do Tovární ulice poblíž teplárny.

„Ke konci roku jsem obdržel informaci, že jsme od něj dostali výpověď. A začali jsme to ekonomicky řešit, protože bylo jasné, že od Nového roku tento příjem už mít nebudeme,“ potvrdil krajský předseda ČSSD a náměstek olomouckého hejtmana Jiří Zemánek.

Ten jasné vysvětlení Staňkova odchodu nemá. Že by šlo o bezprostřední pomstu za nezvolení, si ovšem nemyslí, obě události podle něj dělí nějaký čas.

„Pan Staněk mi řekl, že k tomu má své důvody. A řekl bych, že když mi takto odpověděl, tak se s tím zkrátka musím vyrovnat,“ podotkl Zemánek.

Nejdřív přišlo překvapivé stěhování...

Strana, která kvůli špatným volebním výsledkům z posledních let počítá každou korunu, tím přišla o téměř třicet tisíc korun měsíčně. Nečekaný výpadek musí nějak vyrovnat, peníze ovšem ČSSD chybí obecně, a to i na celostátní úrovni.

„Každá koruna, která takto odejde, se těžko nahrazuje. Na druhou stranu, každé zlo je k něčemu dobré. Je to impulz k zamyšlení, zda u strany, která místně lavíruje plus minus mezi pěti až deseti procenty, je její stávající aparát funkční anebo zda majetky, které obývá, i naplno využívá,“ naznačil Zemánek.

V Panské ulici sídlil poslanec Staněk od zvolení do Sněmovny v říjnu 2017. Sám stěhování vysvětluje tím, že chtěl víc vyjít vstříc návštěvníkům své kanceláře.

„Dostupnost v sídle ČSSD byla zejména pro hůře se pohybující, seniory a motoristy velice komplikovaná – výstup do kopce, absence parkovacích míst. Nové místo disponuje mnohem komfortnějším přístupem včetně možnosti parkování,“ reagoval Staněk na dotazy MF DNES.

„Pokud někdo argumentuje, že tímto rozhodnutím přichází ČSSD o nemalé finanční prostředky, já konstatuji, že pro mě je na prvním místě občan-volič,“ dodal.

...pak oťukávání podpory pro vlastní buňku

Koho Staňkovo stěhování překvapilo, divil se zanedlouho znovu. Neúspěšný kandidát do předsednictva a někdejší předseda olomoucké organizace totiž začal mezi „přáteli“ podle zjištění MF DNES zhruba na začátku letošního roku zkoumat terén pro založení vlastní buňky ČSSD. I tentokrát však narazil.

„Mluvil o tom, ale nikdy to nedošlo až do rozhodovacího procesu, nikdy nepodal oficiální návrh. Podle mě si vyhodnotil, že by to nebylo reálné. Pan Staněk to všem řekl, reakce ale nebyly úplně pozitivní,“ připustil Zemánek.

Novou stranickou buňku by podle interních stanov sociální demokracie muselo tvořit minimálně pět lidí, vznik by musela schválit místní organizace, okresní i krajské předsednictvo. Podporu by musel získat i v Praze, protože poslední slovo má celorepublikové vedení.

To, že s ostatními členy probíral vznik „vedlejší“ buňky, Staněk na dotaz MF DNES potvrdil s tím, že ho k úvahám vedly podněty od současných i bývalých spolustraníků.

„Současná místní organizace sdružuje více než sedmdesát členů a již delší dobu má problém sejít se v nadpoloviční většině, což za problém označila i současná předsedkyně,“ popsal Staněk.

Staněk straně vyčítal, že ho ve funkci nepodržela

Skutečnost, že se rozdělení velkých stranických organizací v ČSSD občas řeší, potvrzuje i Zemánek.

„Faktem je, že velké organizace nejsou zcela funkční, členové se třeba ani úplně neznají. Myšlenka, že by organizace fungovaly v jednotlivých městských částech, má zdravé jádro. Ovšem zásadní problém nastává, když se tyto organizace nejsou schopny dohodnout na kandidátkách,“ shrnul.

„Ale jinak je ta úvaha správná, jít blíž k lidem. O tom kolega Staněk mluvil. Že by se přiblížil lidem, že by chtěl pracovat a začít svým způsobem od začátku,“ dodal.

Staněk se jako ministr kultury nejvíce „proslavil“ odvoláním šéfa olomouckého Muzea umění Michala Soukupa a ředitele Národní galerie Jiřího Fajta. Následnou vlnu nevole neustál a z vlády byl nakonec odvolán, což podle zdrojů z jeho okolí vnímal jako křivdu, a měl vedení ČSSD za zlé, že ho ve funkci více „nepodrželo“.

Naopak Fajtovi se stát před několika dny oficiálně omluvil a Soukup dnes coby zástupce ředitele muzea pracuje i přímo pro ministerstvo kultury. Naprázdno vyšla také Staňkova trestní oznámení, jež na oba muže podal. Policie je odložila.

11. prosince 2019

  • Nejčtenější

Největší šelma zpět na Olomoucku. Místo výskytu medvědů svědci tají

20. května 2024

Premium Medvědice s medvídětem, která si na Libavé došla za potravou až do blízkosti lidského obydlí a...

Zavíráme, nechodí lidé. V centrech velkých měst zeje stále víc prázdných výloh

23. května 2024  4:54

Lékárnu, jež v domě U Černého orla na prostějovském hlavním náměstí T. G. Masaryka sídlila už od...

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

Slivovice bude vzácnost. Mrazy spálily úrodu, pálenice čekají bídnou sezonu

20. května 2024

Loni tragédie, letos bída. Tak označují majitelé pálenic v Olomouckém kraji loňskou a letošní...

Řidičku překvapila mokrá silnice, dodávka skončila po nehodě na střeše

19. května 2024  12:52

Mokrá silnice zřejmě překvapila řidičku Škody Fabie, která způsobila v neděli dopoledne nehodu obce...

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

Olomoucké béčko bojuje o prvenství ve druhé lize, Příbrami dál hrozí pád

19. května 2024  20:24

Fotbalisté pražské Dukly, kteří již mají jistotu postupu do nejvyšší soutěže, v 29. kole druhé ligy...

Soutěž dopraváků zaskočila řidiče, zmatkovali i profesionální šoféři

23. května 2024  16:37

Že jsou na tom čeští řidiči stále hůř se zvládnutím situace, kdy křižovatku řídí policista,...

Za zneužití dotací při přeměně zámků na hotely dostal podnikatel 5,5 roku

23. května 2024  10:24,  aktualizováno  13:07

Na pět a půl roku poslal krajský soud v Olomouci do vězení podnikatele Petra Látala za podvody s...

Dívka vyrazila na kole bez přilby a se sluchátky, vjela přímo před auto

23. května 2024  12:52

Vrtulník záchranné služby musel ve středu odpoledne vzlétnout do Mohelnice na Šumpersku, kde se při...

Zemřel Petr Huťka, jeden z trenérů daviscupových vítězů z roku 1980

23. května 2024  11:49

Ve věku 76 let zemřel ve středu po dlouhé nemoci prezident Tenisového klubu Precheza Přerov a jeden...

Vyhrajte rodinné vstupné do BRuNO family parku
Vyhrajte rodinné vstupné do BRuNO family parku

Jestliže vás trápí proměnlivé jarní počasí, máme pro vás tip, kam vyrazit, když počasí zrovna nepřeje. BRuNO Family Park v Brně se postará o zábavu...

Nejhorší noční můra, řekla žena, která v botě syna objevila cizí AirTag

Mého syna někdo sleduje. S takovým pocitem několik týdnů žila žena z Floridy poté, co na svůj iPhone začala dostávat...

Párkům odzvonilo. Podnikatel lije do rohlíků svíčkovou a dobývá benzinky

Na pracovních cestách se podnikatel v gastronomii Lukáš Nádvorník přejedl párků v rohlíku. Napadlo ho, že by do pečiva...

Anální sex je výzva. Nejvíc tabu je však v Česku jiná praktika, říká průzkum

Erotické hračky nepředstavují podezřelou exotiku, v ložnicích jsou jako doma. Ostatně jako masturbace. I orální sex....

Svěrák se na mě nedíval jen jako na hezkou buchtu, říká Radka Pavlovčinová

Jan Svěrák ji vidí jako robotku. Radka Pavlovčinová v nové hře filmového a teď už i divadelního režiséra hraje umělou...

Klavírista Petr Malásek si zlomil obě ruce. Mohlo to dopadnout hůř, říká

Klavírista Petr Malásek (59) spadl z kola a zlomil si obě ruce. V pořadu 7 pádů Honzy Dědka popsal nehodu i jaká je...