V liberecké zoo uhynula samice žirafy Rothschildovy. | foto: Zoo Liberec

V Liberci uhynula samice ohrožené žirafy, zoo chce kvůli mláděti sehnat novou

  • 2
V liberecké zoo o minulém víkendu nečekaně uhynula šestnáctiletá samice ohrožené žirafy Rothschildovy. Zahradě tak zůstal jen chovný samec a mládě.

„Šestnáctiletá žirafa uhynula následkem rapidního zhoršení zdravotního stavu, který vedl k úplnému a nezvratnému kolapsu,“ uvedla mluvčí zoo Barbara Tesařová.

Co bylo příčinou kolapsu, by měly ozřejmit výsledky laboratorních vyšetření, na které zoologové čekají. „Infekční onemocnění lze však téměř jistě vyloučit, pitva neprokázala žádné významné změny na vnitřních orgánech,“ uvedl liberecký zoolog Luboš Melichar.

V expozici zůstali jen chovný samec Isiolo a desetiměsíční samička Taita. Zahrada sice záměrně držela počet chovaných žiraf na nízkém počtu kvůli chystané rekonstrukci pavilonu, přesto se nyní pokouší sehnat alespoň jednu dospělou samici. A to i kvůli mladé samici.

„Ve svém věku se bez matky obejde a pokud nenastanou další komplikace, měla by být odchována. Takto nastavené sociální prostředí ale jejímu vývoji úplně nesvědčí,“ uvedl zoolog.

Na mládě útočí samec zebry

Situaci nepřilepšuje ani chování samce zebry bezhřívé, které se žirafami sdílí výběh.

„Zareagoval změnou chování a je ve svém projevu vůči mláděti žirafy agresivnější. Proto je dočasně potřeba oba druhy od sebe oddělit a pouštět do výběhu samostatně. Prozatím tedy návštěvníci uvidí žirafy i zebry zvlášť,“ dodal zoolog.

Hříbě si po pádu stromu do výběhu zlomilo nohu, liberecká zoo ho musela utratit

Žirafa Rothschildova patří nejohroženější poddruhy žirafy. V přírodě je její populace odhadována na několik set jedinců žijících v Ugandě a Keni. Dospělí samci měří v průměru pět metrů a váží až 1,5 tuny. Samice je březí zhruba 14 měsíců a mládě se rodí přibližně 1,8 metru vysoké. Žirafy dospívají ve třech letech.

Liberecká zoo chová žirafy Rothschildovy od roku 1985, kdy do zahrady přicestovaly první dvě samice Mahulena a Jesika. Za dobu chovu prošlo zoologickou zahradou přes 50 žiraf.

,