Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Výhledy za pot. Nejtěžší výstup je na Ralsko a Bezděz, Frýdlant zdolá každý

  8:25
Mezi dlouhodobě nejnavštěvovanější hrady v Libereckém kraji patří Trosky a Bezděz. Ten se řadí také k těm nejhůře dostupným. Ještě víc se turisté zapotí cestou na Ralsko.
Hrad Ralsko

Hrad Ralsko | foto: Jiří Vackář, wikipedia

Podle takzvaného Hradního indexu, který nedávno zveřejnila společnost Kofola, patří Ralsko mezi nejobtížněji zdolatelné hrady v kraji. Méně zdatné výletníky může potrápit také výšlap na Bezděz či Frýdštejn.

V krajském srovnání se na Hradním indexu skví dominanta Máchova kraje Bezděz, maloskalský Vranov nebo Valdštejn, ale i méně známý Kumburk u Nové Paky či zřícenina Starý Berštejn nedaleko Dubé.

Seznam hradů, které stojí za návštěvu, sestavil Josef Hložek, zástupce vedoucího Katedry archeologie Fakulty filozofické Západočeské univerzity v Plzni. V Libereckém kraji vytipoval desítku oblíbených i opomíjených památek.

„Naše země je na hrady velmi bohatá. Na území České republiky se nachází více než tisíc hradů, z nichž mnoho bylo později upraveno na zámky, a také neobyčejně vysoký počet tvrzí a objektů na velmi nejasné hranici mezi hradem a tvrzí. V každém kraji je tak možné najít lokality něčím jedinečné a výjimečné,“ shrnul.

Podle Květy Vinklátové, náměstkyně hejtmana pro cestovní ruch, má každý hrad či zřícenina svého genia loci. Výjimkou není ani vrchol kopce Ralsko, na kterém se tyčí stejnojmenná zřícenina hradu ze 13. století.

Ralsko je druhé nejtěžší v zemi

Na ni vedou dvě cesty, jedna z Vranova a druhá z Novin pod Ralskem. Obě dvě stoupají po červené – turisticky značené trase. Z Vranova trvá výšlap přibližně hodinu a půl. Lehčí přístup se otevírá z Novin, přestože tato cesta je o trochu delší. Ralsko, které ve zmíněném indexu obsadilo v celorepublikovém srovnání dokonce druhé místo, a vysloužilo si tak přízvisko extrémní, má však své skalní příznivce.

„Můj nejrychlejší výstup na Ralsko trval 38 minut a 16 sekund,“ vylíčil Lubomír Baďura z party Stovkařů Ralsko, jejíž cíl je vyjít na vrchol alespoň stokrát do roka. Za nejhezčí považuje procházku v zimě. „Ralsko je magické samo o sobě. Přitahuje mě ta příroda a ten vzduch nahoře v sedmi stech metrech. Nejkrásnější je však v zimě, když je pokryté vrstvou sněhu. Výstup je v té době nejnáročnější,“ přidal se Radomír Hodek, další ze skupiny „stovkařů“.

Ralsko se dál rozpadá, záchrana hradu je v nedohlednu

Ti se chlubí rekordním počtem 167 výstupů na vrchol za jeden rok. „Sto výstupů v jednom kalendářním roce, to je při běžných povinnostech záhul,“ okomentoval Hodek.

V září si kopec nadto vychutnají také běžci při terénních závodech Ralská desítka. „Stovkaři“ společně organizují úklidy kolem vrcholu, po jednom z nich snesli dolů 150 litrů odpadků. Hodek vidí problém v tom, že turisté velmi často ignorují, že je nahoře přírodní rezervace. Zřícenina hradu je od května 1958 památkově chráněná.

Frýdlant v suchém tričku

Druhou pomyslnou příčku co do obtížnosti zlezení obsadil Bezděz založený Přemyslem Otakarem II. A třetí místo patří Frýdštejnu. Podle Hradního indexu k němu musí výletníci nastoupat 233 výškových metrů a ujít 3,2 kilometru.

Mezi další středně náročné výlety se řadí Kumburk, Ronov u Blíževedel, Trosky či Valdštejn v Českém ráji. Jako mírně náročné označuje index výlety na Starý Berštejn, Vranov a vůbec nejlehčí cesta prý vede na státní hrad a zámek Frýdlant.

Podle krajské mluvčí Národního památkového ústavu (NPÚ), který spravuje hned několik památek na území kraje, patří mezi dlouhodobě nejnavštěvovanější hrady Trosky a Bezděz. „Byť jejich návštěvnost nedosahuje počtů před obdobím covidu,“ uvedla Lucie Bidlasová.

Král hradů. Impozantní Bezděz láká romantické duše, dobrodruhy i filmaře

Tyto památky vyhledávají návštěvníci všech věkových kategorií. Neodradí je ani to, že Bezděz je i podle měřítek NPÚ jedním z nejhůře dostupných hradů.

„Cesta na hrad je historická, přírodní, návštěvník se může několikrát zastavit a odpočinout si, pokochat se výhledem. Myslím, že hrad se mu za tu cestu odmění, je skutečně nádherný. Ale neexistuje zde jiná možnost, než jít skutečně po svých,“ upozornila Bidlasová. Kvůli své nedostupnosti je proto Bezděz takřka zapovězený lidem s tělesným handicapem.

Na hrady mohou psi

Proč jsou Trosky a Bezděz podle statistik NPÚ nejoblíbenější hrady v kraji? Ne každý touží po výkladu a skupinové prohlídce, jakých se dostává návštěvníkům zámků, navíc sem cílí také cyklisté.

„Sesednou, projdou to ve svém tempu, odjedou. Shodně je vyhledávají i majitelé pejsků. Na tyto hrady mohou, do zámků nikoliv,“ dodala mluvčí NPÚ.

Bezděz, kde letos sklízela úspěch šermířská vystoupení nebo hra pro děti Poklad kralevice Václava, při níž během prohlídky děti plnily úkoly, navštívilo letos od dubna do července téměř 33 700 lidí. Na Trosky ve stejném období přišlo skoro 59 tisíc turistů.

22. července 2023

  • Nejčtenější

Stát se zbavuje dvou zchátralých domů v Harrachově, nabízí je za 112 milionů

22. dubna 2024  12:57

Dva zchátralé bytové domy s nájemníky v Harrachově na Jablonecku nabízí ministerstvo financí...

Opozice v Liberci vyzvala primátora Zámečníka k rezignaci, ten odstoupit nechce

22. dubna 2024  18:01

Opoziční hnutí Liberec otevřený lidem (LOL) usiluje o odvolání libereckého primátora Jaroslava...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Desetina středoškoláků v kraji pomýšlí na sebevraždu, nedokáže prý čelit tlaku

21. dubna 2024  7:39

Desetině středoškoláků v Libereckém kraji se podle výsledku ankety nechce žít. Jednou z možných...

Je to pokus o mou politickou likvidaci, říká hejtman Půta ke korupční kauze

23. dubna 2024  14:41,  aktualizováno  16:55

Hejtman Libereckého kraje Martin Půta se distancuje od liberecké korupční kauzy. Své zatažení do...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Oprava bazénu v Liberci je v nedohlednu, provizorně by mohl otevřít letos

25. dubna 2024  14:50

Očekávaný začátek rekonstrukce libereckého bazénu se stále odkládá. Přesto je od konce března pro...

Pif paf, slýchává před tréninky táta Krčmář. Ve střelbě nám ujel vlak, říká

27. dubna 2024  11:27

Biatlonista Michal Krčmář měl po skončení sezony úplně jiné starosti než vrcholový sport. K...

Pozor, kam šlapete. Motýli si v obchodním domě sedají na zem i návštěvníky

27. dubna 2024  8:12

Blankytně modrý s křídly ve tvaru srdce. Černý s oranžovými puntíky. Nebo hnědý, jehož vzorování...

Liberec a Jablonec znovu spojuje tramvaj, cestující pohodlně přestoupí na vlak

26. dubna 2024  15:18

Na trať mezi Libercem a Jabloncem nad Nisou se téměř po třech letech a několika odkladech vrátily...

Hubička se vrátila domů, operu z Podještědí ozvláštní živý pes na jevišti

26. dubna 2024  11:42

Ještě v únoru se po jevišti libereckého Šaldova divadla procházel Bedřich Smetana v podání herce...

Svatý grál na suchou kůží na nohou. Přečtěte si, co vám pomůže!
Svatý grál na suchou kůží na nohou. Přečtěte si, co vám pomůže!

30 uživatelů eMimina mělo možnost otestovat krém na nohy od Manufaktury z kolekce Louka. Pomohl vám na suchou a hrubou pokožku chodidel? Přečtěte...

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...

Hello Kitty slaví padesátiny. Celý svět si myslí, že je to kočička, jenže není

Kulatý obličej se dvěma trojúhelníkovýma ušima, drobný čumáček, vousky a červená mašle na uchu. Taková je Hello Kitty,...