ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: Tomáš Lánský, MAFRA

V Turnově řádí žloutenka typu A, ve školách je nařízená zvýšená hygiena

  • 4
Žloutenkou typu A se nakazilo v Turnově během minulých dvou týdnů 26 lidí. „Vzhledem k jejich počtu předpokládáme, že se nenakazili kontaktem s nemocným člověkem,“ říká Jana Prattingerová, ředitelka protiepidemického odboru krajské hygienické stanice.

„Zdrojem nákazy může být například potravina. Tímto směrem se ubírá naše šetření,“ doplnila Prattingerová. 

„Vzhledem k tomu, že mezi kontakty nemocných jsou také děti, komunikujeme s řediteli škol, kterých se to týká, a nastavujeme opatření, abychom předešli dalšímu šíření. Mezi tato opatření patří například zajištění dezinfekce na toaletách nebo poučení, jak si správně mýt ruce,“ uvedla Prattingerová.

Na školních toaletách se proto objevily dezinfekční prostředky a učitelé děti poučili, jak si správně mýt ruce. O žloutence A se totiž hovoří jako o nemoci špinavých rukou.

Od začátku roku zaznamenali hygienici v Libereckém kraji v 49 případů žloutenky A.

Nejdříve to byla dvě onemocnění dovezená z Egypta. Pak žloutenka pronikala mezi bezdomovce a narkomany zejména v Liberci a Jablonci.

Od poloviny září se však choroba šíří také v běžné populaci. „Letošních 49 onemocnění je nezvykle vysoké číslo,“ podotkla Prattingerová a připomněla, že za celý loňský rok se žloutenkou v Libereckém kraji nakazili pouze dva lidé.

Žloutenka typu A se mimo jiné přenáší kontaktem s nemocným. Člověk se ale může nakazit i prostřednictví kontaminované vody, potravin, znečištěnými předměty nebo specifickými druhy sexu.