Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Kraj patří do sítě inovačních center, zpřístupní se mu vynálezy z Evropy

  10:18
Umělá inteligence, robotika nebo 3D tisk. Mozky z Libereckého kraje budou sdílet know-how s celou Evropou a naopak. Dostat k podnikatelům a do veřejné správy jedinečné technologie, které vznikají ve výzkumných centrech a začlenit je do běžné praxe. To je cíl Libereckého a Královéhradeckého kraje, které se staly součástí sítě Evropských digitálních inovačních hubů (EDIH).
Konsorcium nové služby plně představí v průběhu září.

Konsorcium nové služby plně představí v průběhu září. | foto: Ota Bartovský, MAFRA

Projekt nazvaný EDIH Northern and Eastern Bohemia (NEB) má pomoci zrychlit digitalizaci a přenos informací mezi výzkumnými centry po celé Evropě, a současně předat malým a středním firmám na území obou krajů a v příhraničním Polsku a Sasku novinky z digitálního světa.

Projekt EDIH Northern and Eastern Bohemia (NEB) má pomoci zrychlit digitalizaci a přenos informací mezi výzkumnými centry po celé Evropě, a současně předat malým a středním firmám na území obou krajů a v příhraničním Polsku a Sasku novinky z digitálního světa. (Lipo.ink 8/2023)

„Unikátní dovednosti, které například ovládáme my, můžeme skrz síť provázaných hubů v Evropě nabízet i jiným centrům a firmám v EU. A naopak prostřednictvím této sítě jsme schopni pro malé a střední podnikatele zprostředkovat digitální know-how z druhého konce Evropy,“ vysvětlil Petr Dobrovský, ředitel Agentury regionálního rozvoje, která je lídrem společného projektu.

V České republice se nachází pět dalších obdobných center, a to v Praze, Dolních Břežanech, Ostravě a dvě v Brně. Po Evropě jich je rozesetých 151.

„Členství v této prestižní společnosti na evropské úrovni přináší podporu v oblasti digitalizace v hodnotě téměř tři miliony eur včetně možnosti propojení se špičkovými partnery po celé Evropě,“ shrnul hejtman Libereckého kraje Martin Půta.

Jednou z firem, jež chce s místním EDIHem spolupracovat, je Statotest zabývající se monitorováním kritické infrastruktury.

„Máme systém zařízení, kterým osazujeme konstrukce – jako jsou mosty, lávky či skály. Měříme posuny, náklony a vibrace. Umíme vytipovat lokalitu, která je problematická, tu pak osadíme našimi senzory a když se tam něco děje, tak zákazníkům pošleme SMS,“ popsal Petr Klokočník, který vidí hlavní přínos EDIHu v tom, že se díky němu k zákazníkům dostane informace o existenci jejich služeb.

Plný rozjezd v září

Konsorcium nové služby, které zatím výrazně nepropagovalo, plně spustí až v průběhu září. I přesto se už objevili první zájemci. Služby jsou rozdělené do několika kategorií. Některé budou mít klienti zdarma, například prvotní konzultace, u jiných se platí vstupní poplatek.

„To hlavní, co do toho budou firmy investovat, je jejich čas. Za ten čas a za pár drobných nižších tisíc se mají možnost dostat k technologiím a odborníkům, ke kterým by se těžko dostávaly,“ zamyslel se Dobrovský.

Společnost Hardwario se zabývá studentskými projekty, které vytvářejí studenti Střední průmyslové školy strojní a elektrotechnické na své čtrnáctidenní praxi. Od EDIHu si Vratislav Novák z Hardwaria slibuje propojení s inovačními technologiemi.

„Budeme nasávat a pozorovat ty technologie a pak je implementovat v rámci svých projektů,“ řekl a současně s tím představil zařízení zhotovené studenty na 3D tiskárně, které díky softwaru a umělé inteligenci dokáže kontrolovat světlovody.

Od technologií po financování

Projekt EDIH NEB se opírá o dovednosti klíčových partnerů, například výzkumného centra VÚTS, Národní klastrové asociace NCA, Univerzity Hradec Králové či Technické univerzity v Liberci (TUL), jejíž významnou součástí je právě aplikovaný výzkum.

Univerzita může k dobru poskytnout své znalosti spojené s rozpoznáváním hlasů, zapojí se fakulta ekonomická, fakulta mechatroniky i Ústav pro nanomateriály, pokročilé technologie a inovace.

„My z toho získáme kontakt s potenciálními odběrateli našeho výzkumu. Rozvoj v této oblasti pro nás bude hodně zajímavý,“ konstatoval Pavel Satrapa, prorektor pro informatiku na TUL.

EDIH NEB se zaměří na poskytování široké škály odborných služeb, například v oblasti umělé inteligence, internetu věcí, robotiky, 3D tisku či kybernetické bezpečnosti. Prověří jak digitální zralost klientů, tak je seznámí s konkrétními technologiemi. Bude jim k dispozici i v případě nejasností a pomůže v neposlední řadě i s otázkou financování.

  • Nejčtenější

Stát se zbavuje dvou zchátralých domů v Harrachově, nabízí je za 112 milionů

22. dubna 2024  12:57

Dva zchátralé bytové domy s nájemníky v Harrachově na Jablonecku nabízí ministerstvo financí...

Opozice v Liberci vyzvala primátora Zámečníka k rezignaci, ten odstoupit nechce

22. dubna 2024  18:01

Opoziční hnutí Liberec otevřený lidem (LOL) usiluje o odvolání libereckého primátora Jaroslava...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Desetina středoškoláků v kraji pomýšlí na sebevraždu, nedokáže prý čelit tlaku

21. dubna 2024  7:39

Desetině středoškoláků v Libereckém kraji se podle výsledku ankety nechce žít. Jednou z možných...

Je to pokus o mou politickou likvidaci, říká hejtman Půta ke korupční kauze

23. dubna 2024  14:41,  aktualizováno  16:55

Hejtman Libereckého kraje Martin Půta se distancuje od liberecké korupční kauzy. Své zatažení do...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Oprava bazénu v Liberci je v nedohlednu, provizorně by mohl otevřít letos

25. dubna 2024  14:50

Očekávaný začátek rekonstrukce libereckého bazénu se stále odkládá. Přesto je od konce března pro...

Pif paf, slýchává před tréninky táta Krčmář. Ve střelbě nám ujel vlak, říká

27. dubna 2024  11:27

Biatlonista Michal Krčmář měl po skončení sezony úplně jiné starosti než vrcholový sport. K...

Pozor, kam šlapete. Motýli si v obchodním domě sedají na zem i návštěvníky

27. dubna 2024  8:12

Blankytně modrý s křídly ve tvaru srdce. Černý s oranžovými puntíky. Nebo hnědý, jehož vzorování...

Liberec a Jablonec znovu spojuje tramvaj, cestující pohodlně přestoupí na vlak

26. dubna 2024  15:18

Na trať mezi Libercem a Jabloncem nad Nisou se téměř po třech letech a několika odkladech vrátily...

Hubička se vrátila domů, operu z Podještědí ozvláštní živý pes na jevišti

26. dubna 2024  11:42

Ještě v únoru se po jevišti libereckého Šaldova divadla procházel Bedřich Smetana v podání herce...

Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat
Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat

Téměř deset miliard korun – tolik jen za loňský rok poslaly pojišťovny lidem za úrazy, závažná onemocnění či úmrtí. Životní pojištění pomohlo za...

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...

Hello Kitty slaví padesátiny. Celý svět si myslí, že je to kočička, jenže není

Kulatý obličej se dvěma trojúhelníkovýma ušima, drobný čumáček, vousky a červená mašle na uchu. Taková je Hello Kitty,...