Městské muzeum Špitálek ve Frýdlantě.

Městské muzeum Špitálek ve Frýdlantě. | foto: Město Frýdlant

Výstava promluví k návštěvníkovi, provede ho středověkým tržištěm

  • 0
Expozice v městském muzeu Špitálek ve Frýdlantě projde výraznou obnovou. Pomůže ji k tomu téměř jeden a půl milionu korun, které získá jak z Evropské unie, tak i z městského rozpočtu. Peníze půjdou především na audiovizuální efekty a moderní technologie.

„Návštěvník už nebude odkázaný pouze na to, že si informace o expozici přečte. Nově na něj bude sama promlouvat, v podstatě se ujme role průvodce,“ řekla vedoucí odboru kultury a cestovního ruchu Iva Beranová.

Po celé délce chodby muzea pak bude instalována časová osa města i regionu, kterou doplní interaktivní dotykové obrazovky.

Ty ukáží jak historické, tak i současné fotografie různých exponátů a návštěvník si bude moci sám regulovat, jak podrobně ho téma zajímá. Díky nové expozici se lidé přenesou i do středověkého tržiště. Jeho atmosféru navodí jak zvuky, tak i speciálně vytvořená kulisa.

Ve stáncích se pak budou moci návštěvníci seznámit s dobovými exponáty, a to buď za sklem, nebo přímo dotykem. Projekt zaplatí z padesáti procent evropské dotace, druhou polovinu dá Frýdlant.