Zamořené sanitky u záchranky končí, vezmou si je hasiči i Červený kříž

  • 25
Sanity záchranné služby, které byly kontaminovány při výbuchu chemikálií ve firmě Purum v roce 2019, našly další uplatnění. O celkem pět vozů projevili zájem hasiči, semilský Český červený kříž a Zdravotní ústav v Ústí nad Labem. Sanity, jejichž zůstatková hodnota je 3,7 milionu, jim daruje Liberecký kraj.

Sanitky musela krajská záchranka vyřadit ze svého provozu, přestože prošly dekontaminací. Podle náměstka hejtmana Jana Svitáka totiž v České republice neexistuje akreditovaná laboratoř, která by potvrdila jejich nezávadnost. „Není tak možné získat oficiální certifikát k jejich návratu do zdravotnického systému,“ vysvětlil Sviták.

Všech pět poškozených a kontaminovaných sanit vyčistili speciální směsí liberečtí chemici. „V současnosti užívaní vozidel nepředstavuje riziko pro zdraví a život posádky,“ potvrdil Sviták. Podle něj nebylo ale možné sanitky nabídnout k prodeji. Možnosti, zda nenechat sanitky certifikovat v zahraničí, podle něj nezvažovali.

Jedna ze sanitek, konkrétně Mercedes Benz Sprinter, poputuje i do Českého červeného kříže v Semilech. „Vozidlo bude sloužit přímo záchrannému týmu, který jsme v loňském roce vytvořili, a bude se používat na různé záchranné akce. Jsme před podpisem s Integrovaným záchranným systémem Libereckého kraje, potažmo Hasičským záchranným sborem a budeme na vyžádání jezdit jako pomoc při různých katastrofách. K tomu bude využito právě toto vozidlo,“ říká ředitel oblastního spolku Petr Šmíd.

Z případné kontaminace obavu nemá. „My v tom budeme převážet třeba stany nebo záchranný materiál. Samozřejmě lůžko tam bude také, ale to nebude až tak využíváno. Ptali jsme se na stav sanitek v Pardubicích na chemické univerzitě a dostali jsme odpověď, že poločas rozpadu případných nebezpečných látek již uplynul. Všechny sanitky navíc prošly dekontaminací u liberecké chemické jednotky, takže strach z toho nemáme,“ dodal.

Podobně reagoval také mluvčí krajských hasičů Jakub Sucharda. „Vozy už nejsou škodlivé a využití pro ně určitě najdeme,“ dodal s tím, že o tom, jak konkrétně hasičům poslouží, ještě není rozhodnuto. Hasiči dostali darem osobní vůz Škoda Yeti a dvě sanity Mercedes-Benz.

K výbuchu v provozovně nebezpečných odpadů v Hamru na Jezeře došlo v listopadu 2019. Při nečekané chemické reakci bylo zraněno osm pracovníků firmy, jeden z nich později v nemocnici zemřel. Podle policie se jednalo o muže, který výbuch zavinil nedodržením pracovních povinností.

Při zásahu se s uniklými chemikáliemi se dostali do styku nejen záchranáři, hasiči a policisté, ale i zdravotníci, kteří se o zraněné starali v nemocnicích. Mnozí měli respirační a kožní potíže.

Momentálně čítá kapacita vozového parku Zdravotní záchranné služby LK 32 vozidel, 10 nových rendez-vous vozů Škoda Kodiaq a 22 vozů rychlé zdravotnické pomoci Mercedes-Benz Sprinter. Obnova vozového parku započala již před třemi lety. Jeho celková hodnota přesahuje 110 milionů korun.