Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Vláda nezvládla mluvit o rušení pošt, zastal se Pavel obcí nejen na Liberecku

  8:17aktualizováno  27. dubna 8:35
Prezident Petr Pavel s manželkou dorazil do Libereckého kraje. Setkali se již se zástupci kraje a obcí, od nichž mimo jiné převzali dary, či vojáky a zdravotníky. Prezident také kritizoval komunikaci vlády s kraji a obcemi ohledně rušení poboček České pošty a finančních úřadů.

„Zrušení poboček pošt a úřadů vychází z předpokladu dostatečné digitalizace. Ale ukazuje se, že některá místa jsou bez dostatečného připojení. Pokud vláda chce, aby se fungovalo přes internet, měla se o to postarat,“ upozornil Pavel během odpolední tiskové konference k plánu snížit počet poboček pošty o 300 na 2900 a zrušit 77 z 201 územních pracovišť finančních úřadů.

„Problémům se dalo předejít, kdyby se dobře komunikovalo od začátku,“ poukázal na nutnost konzultovat plánovaný postup se starosty.

Prezident chce problematiku vzájemné komunikace brzy řešit i s členy vlády. V plánu má kromě schůzky s premiérem Petrem Fialou (ODS), jež se uskuteční v úterý, také setkání s vicepremiérem a ministrem práce a sociálních věcí Marianem Jurečkou (KDU-ČSL), se zástupci Svazu měst a obcí a Asociace krajů.

Se zástupci kabinetu chce Pavel jednat i o tom, do jaké míry je rozhodnutí o rušení poboček pošty závazné, či zda se do něj dá ještě vstupovat.

Výjezd do Libereckého kraje je druhou Pavlovu krajskou návštěvu po inauguraci, před měsícem zamířil do Moravskoslezského kraje.

Studentka si nechala podepsat namalovaný portrét

V půl desáté dopoledne dorazil prezident Petr Pavel s první dámou Evou Pavlovou do Nového Města pod Smrkem ve Frýdlantském výběžku, kde se setkal s hejtmanem Martinem Půtou a starosty přilehlých obcí.

Příjezd prezidenta s chotí si nenechaly ujít děti z místní základní školy a desítky dalších lidí. Někteří si hlavu státu fotografovali, jiní tleskali.

„Fandili jsme mu, volila jsem ho a jsem ráda, že vyhrál. Hodně lidí mu tady fandí,“ svěřila se jedna z obyvatelek města. „Jsme rádi, že je tady,“ dodala druhá.

Do Nového Města dorazila i studentka libereckého Gymnázia Jeronýmova Tereza Engelmannová, která namalovala portrét prezidenta. Nechala si ho podepsat, aby si ho následně mohla vystavit doma.

„Začínáme v Novém Městě pod Smrkem, protože jedno z témat pana prezidenta bylo pomoci regionům, které jsou na tom ekonomicky a i s ohledem na další ukazatele nejhůř. A toto je řadou statistik jasně definované místo, kde je největší nezaměstnanost, nejnižší HDP na obyvatele a celá řada dalších problémů,“ vysvětlil před schůzkou hejtman Martin Půta s tím, že si uvědomuje, že jeden výjezd vlády do okrajové části republiky nezmění vnímání zdejších problémů.

„Ale bez zásadní podpory těchto regionů budeme v dalších letech přihlížet tomu, jak se z nich dál stěhují lidé a jak je tam méně a méně dostupných služeb, jako jsou lékaři nebo školství,“ dodal.

Schůzka s představiteli kraje a obcí trvala asi půl hodiny. Následovala procházka po městě. „Připomíná mi to tu můj rodný kraj,“ řekla první dáma Eva Pavlová, která pochází ze Šumperku.

Inovace, ale i vyloučené lokality

Poté se prezidentský pár přesunul do areálu bývalé továrny Textilana, kde by mohl vyrůst průmyslový park.

„Areál bývalé Textilany může působit velice depresivně, na druhou stranu ta demolice je předzvěstí a příslibem projektu, který je velice zajímavý a o kterém jsme se bavili. Ten by výrazně pomohl městu i regionu. Možná je to symbolické a jsem rád že jsme setkání zahájili právě tady, protože v tomto kraji můžeme vidět často protiklady. Na jedné straně úžasné inovace a technický pokrok, jako jsou například nanotechnologie, na straně druhé vyloučené lokality, které si svými problémy nijak nezadají,“ řekl prezident Pavel bezprostředně po návštěvě rumiště po Textilaně.

„Měl jsem možnost hovořit s místními starosty o zdejších problémech. Rozdíly, které tady vnímám, jsou nejen v nápadech a v odhodlání, ale mají celou řadu dobrých příkladů, které se týkají právě třeba práce s vyloučenými lokalitami a nepřizpůsobivými občany,“ pokračoval prezident.

Liberec bouřil kvůli Babišovi, v Jablonci ho odpůrci vypískali z náměstí

Podle něj může projekt na místě Textilany přinést místu, ale i regionu příležitosti bydlení, vzdělávání, sportu a další, ale obecně naráží na stavební řízení a protahování či na změny v územních plánech.

„V podobných projektech bychom měli reagovat rychleji. Klasickým příkladem je nedaleké Polsko, které řešilo tyto problémy mnohem rychleji než my a řídí se stejnými regulemi jako ČR. Není jediný důvod, aby to u nás trvalo násobně déle než v Polsku,“ dodal prezident.

Ruské lži, překroucená fakta a zavádějící informace

Během návštěvy Textilany Pavel reagoval na úterní komentář ruského ministra zahraničí Sergeje Lavrova vůči němu.

Pavel v rozhovoru pro bruselský web Politico řekl, že mír na Ukrajině v tuto chvíli není v zájmu Číny, protože válka Pekingu umožňuje nutit Rusko k ústupkům. „Nemyslím si, že by Čína měla skutečný zájem válku v krátké době ukončit,“ citoval server českého prezidenta. „Myslím si, že je v zájmu Číny prodlužovat status quo, protože může tlačit Rusko k různým ústupkům.“

Lavrov kritizoval Pavlův výrok o Číně. Klaun k smíchu, opáčil Lipavský

„Je to výrok takového typu, který nemá nic společného s působením normálního politického činitele,“ řekl Lavrov, jenž nyní řídí zasedání RB OSN díky rotačnímu předsednictví, které tento měsíc připadlo Rusku.

„Zrovna z úst ministra zahraničí Ruské federace, která se posledních několik let vůbec nechová jako normální stát, to zní opravdu zajímavě,“ uvedl dnes stručně Pavel s tím, že za svými slovy si stojí a ta Lavrovova nechce komentovat. „Naopak bych řekl, že mnoho z toho, co v posledních letech představitelé ruského státu říkali, byly přímé lži, překroucená fakta nebo zavádějící informace, takže nemá smysl to komentovat, opravdu ne.“

Jako dary sklo i motocykl

Před polednem Petr Pavel zamířil i do sídla krajského úřadu v Liberci, aby pohovořil se členy Rady Libereckého kraje i se starosty obcí s rozšířenou působností. Uvítání se ujal ředitel Krajského úřadu Libereckého kraje René Havlík. Společně se pak odebrali na jednání do velkého sálu, kde na ně již čekali radní.

Poté došlo na předávání darů. První dáma převzala sadu šperků - náhrdelník a náušnice. Prezident Pavel pak obdržel vázu a mísu z fúzovaného skla s názvem Flanel, protože má vzor červeno-černé košile ze stejnojmenného materiálu, jíž Pavel proslul během prezidentské kampaně. Rovněž dostal model motocyklu zkonstruovaný na 3D tiskárně ze střední průmyslové školy a umělecký špendlík s motivem lva.

Prezident následně navštívil také 31. pluk radiační, chemické a biologické ochrany, poté zamířil do krajské nemocnice v Liberci.

Zde ho kromě slavnostního poklepání na základní kámen Centra urgentní medicíny čekala beseda se zaměstnanci i brífink s generálním ředitelem nemocnice Richardem Lukášem.

„Investice do vzdělávání a zdravotnictví mi dávají největší smysl. Tady se jedná o velkou investici, díky níž vznikne špičkové pracoviště,“ pochvaloval si prezident budoucí Centrum urgentní medicíny.

Na debatě v Lidových sadech bylo plno

Tím jeho pobyt v kraji nekončil. Odpoledne Pavel zavítal do firmy Elmarco, která vyvíjí stroje na výrobu nanovlákenných materiálů a je mimo jiné známá svou technologií Nanospider. Vpodvečer se prezident vydal tramvají ze Šaldova náměstí do Lidových sadů.

Svůj nabitý program zakončil v kulturním centru na debatě s veřejností. I zde opřel do komunikace vlády s obyvateli.

„Vláda opravdu ne úplně dobře komunikuje to, co dělá. Neříkám, že všechno to, co dělá, dělá dobře. Určitě by se některé věci daly dělat líp. Ale i ty, které dělá, tak neumí pořádně prodat, neumí pořádně vysvětlit. A to snižuje i to dobré, co udělá vůči veřejnosti. Je to věc, která nejenom této vládě, ale celé zemi škodí,“ řekl Pavel.

Mnoho opatření, které vláda dělá, by podle prezidenta lidé pochopili, kdyby je pořádně vysvětila. Kromě negativních emocí tím podle něj dává vláda opozici včetně té extrémní zadarmo munici, kterou pak může velice úspěšně využívat a do určité míry radikalizovat lidi, kteří jsou nespokojení.

„Pokud by dostali uspokojivé vysvětlení, tak by možná ani na ty demonstrace nechodili, ale protože se jim toho vysvětlení nedostává a nebo to, co se k nim dostane, na ně spíš působí jako arogance než jako vysvětlení, tak je to potom do těch ulic vhání,“ řekl prezident.

Petr Pavel ovládl v lednu ve druhém kole prezidentských voleb všechny okresy v kraji s výjimkou Českolipska, kde jej o téměř 1 380 hlasů předstihl Andrej Babiš. Z volby Liberečanů pak vzešel Pavel s téměř 64 procenty všech hlasů jako jasný vítěz.

Šlo o první návštěvu českého prezidenta v tomto kraji po téměř šesti letech. Naposledy tu byl Pavlův předchůdce Miloš Zeman v květnu 2017.

Autoři: , ,
  • Nejčtenější

Stát se zbavuje dvou zchátralých domů v Harrachově, nabízí je za 112 milionů

22. dubna 2024  12:57

Dva zchátralé bytové domy s nájemníky v Harrachově na Jablonecku nabízí ministerstvo financí...

Opozice v Liberci vyzvala primátora Zámečníka k rezignaci, ten odstoupit nechce

22. dubna 2024  18:01

Opoziční hnutí Liberec otevřený lidem (LOL) usiluje o odvolání libereckého primátora Jaroslava...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Desetina středoškoláků v kraji pomýšlí na sebevraždu, nedokáže prý čelit tlaku

21. dubna 2024  7:39

Desetině středoškoláků v Libereckém kraji se podle výsledku ankety nechce žít. Jednou z možných...

Je to pokus o mou politickou likvidaci, říká hejtman Půta ke korupční kauze

23. dubna 2024  14:41,  aktualizováno  16:55

Hejtman Libereckého kraje Martin Půta se distancuje od liberecké korupční kauzy. Své zatažení do...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Létající pivovary nabízejí ojedinělé chutě i styly, pivaři je vítají

20. dubna 2024  6:36

O tom, že jsou Češi národem pivařů, není pochyb. Dokazuje to i vznik létajících pivovarů, které už...

Zemětřesení ve volejbalové Dukle: italský kouč a hromadné odchody

26. dubna 2024  9:40

Turbulentní sezonu zažil extraligový Volejbalový klub Dukla Liberec. Ženy mají za sebou nejlepší...

Lanovka na Ještěd bude delší a jen s jednou kabinou. Hotová má být za pět let

25. dubna 2024  18:15

Je rozhodnuto. Zastupitelé Liberce si dnes v podvečer odhlasovali, že k vysílači a hotelu Ještěd...

Oprava bazénu v Liberci je v nedohlednu, provizorně by mohl otevřít letos

25. dubna 2024  14:50

Očekávaný začátek rekonstrukce libereckého bazénu se stále odkládá. Přesto je od konce března pro...

Party na veřejných záchodech. Vandalové si přinesli televize, okna zakryli dveřmi

25. dubna 2024  10:34

Veřejné toalety u náměstí 1. máje a Malé ulice v Mimoni se staly místem bujarého setkání. Účastníci...

Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat
Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat

Téměř deset miliard korun – tolik jen za loňský rok poslaly pojišťovny lidem za úrazy, závažná onemocnění či úmrtí. Životní pojištění pomohlo za...

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Největší mýty o zubní hygieně, kvůli kterým si můžete zničit chrup

Možná si myslíte, že se v péči o zuby orientujete dost dobře, přesto v této oblasti stále ještě existuje spousta...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...

Za vytlačení z linky do Brna musí Student Agency zaplatit náhradu 21 milionů

Společnost Student Agency provozující autobusy a vlaky pod označením RegioJet musí zaplatit bývalému konkurentovi 21...