(ilustrační snímek)

(ilustrační snímek) | foto: Michal Klíma, MAFRA

Lidé i přes zákaz popíjejí alkohol, pokuty za porušení ale neplatí

  • 70
Takřka denně vyjíždí městští strážníci k lidem, co si na náměstí nebo na terminálu ve Fügnerově ulici otevřou lahev piva, vína či vodky. V Liberci přitom už pět let platí vyhláška, která popíjení alkoholu na ulicích zakazuje. V praxi ale příliš nefunguje. Opilci navíc odmítají platit pokuty.

Stovky tisíc korun dluží nejen magistrátu, ale i krajské nemocnici. Jejich alkoholová pouť ulicemi totiž často končí na záchytné stanici.

Lidé si nesmí alkoholu v Liberci přihnout třeba v městské památkové zóně, na dětských hřištích, v parcích, v blízkosti škol nebo na zmíněném dopravním terminálu.

Jenže podle Daniely Buškové, mluvčí liberecké městské policie, jen od letošního ledna do poloviny června strážníci řešili 169 přestupků kvůli porušení protialkoholové vyhlášky.

Kamerový záznam slouží jako důkaz

„Tyto přestupky řešíme prakticky každý den. Několik lidí se jich dopouští opakovaně, a to i přes to, že dostávají opakovaně pokuty, nebo je policisté oznamují správním orgánům,“ uvedla Bušková.

„K jejich odhalení využíváme i kamerový systém. Pomáhá nám jako důkaz, že někdo pije alkoholický nápoj z otevřené lahve. Kontrola pomocí kamer i hlídek probíhá denně.“

Koho strážníci chytí s otevřenou lahví alkoholu, může podle zákona o přestupcích dostat ve správním řízení pokutu až do sta tisíc korun. Vymoci peníze z lidí, kteří se často rekrutují z okraje společnosti, je ale velmi složité. Přesnou evidenci pokut za alkohol ale magistrát ani strážníci neevidují.

„Vymáhání těchto pokut je velmi obtížné, neboť se jedná o nemajetné osoby pohybující se na okraji společnosti s trvalým pobytem na radnici nejen našeho města. Na námi zasílaná upozornění na nedoplatky tito lidé nereagují a poštu si nikde nepřebírají,“ popsala mluvčí liberecké radnice Jana Kodymová.

Pobyt na záchytce vyjde na tři a půl tisíce korun

Doplnila také, že problémy s vymáháním pokut jsou také u cizinců. „Vymáhání pohledávek na mezinárodním poli je velkým problémem,“ upozornila mluvčí magistrátu.

Opilci jsou svízelem také pro krajskou nemocnici. Končí totiž často na záchytce. Podle mluvčího nemocnice Václava Řičáře tady ročně stráví noc necelých 800 lidí, kteří to přehnali s pivem, vínem a lihovinami.

„Jen necelá čtvrtina lidí za pobyt na záchytné stanici zaplatí. Provoz tak musí doplácet nemocnice,“ prozradil Řičář. Pobyt na záchytce vyjde na tři a půl tisíce korun. „Nejvíce lidí sem vozí v pátek a v sobotu,“ doplnil mluvčí nemocnice.

V Jablonci rozšířili seznam míst bez alkoholu

Prohibice platí nejenom v Liberci, ale například i v sousedním Jablonci nad Nisou. Tady na konci minulého roku dokonce museli rozšířit seznam míst, kde se nesmí alkohol veřejně popíjet. Obyvatelé území kolem konečné tramvaje si totiž stěžovali na pochybné existence, které obtěžují kolemjdoucí.

„Na základě stížností obyvatel jsme prověřili možnosti řešení situace a zvolili rozšíření takzvaných bezalkoholových zón ve vyhlášce. Městská policie se důsledně zaměří na vymáhání dodržování vyhlášky v těchto i dalších lokalitách. Bohužel jinak, než represí tyto lidi pravděpodobně nevychováme,“ konstatoval loni primátor Jablonce Petr Beitl.