ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: Profimedia.cz

Pojďte za ptáky, zvou ornitologové v Libereckém kraji

  • 0
Ornitologové provedou milovníky ptactva českolipskými mokřady i Rašovským sedlem. Procházky vybranými zákoutími podzimní přírody pořádají ornitologové celosvětově už třicet let.

Festival ptactva spojený s pozorováním ptáků v jejich přirozeném prostředí letos nabídne skoro padesát vycházek v různých koutech republiky.

V Černousích na Liberecku se sejdou odborníci i veřejnost v sobotu 1. října od 8.30, aby společně objevovali ptačí život v okolí Smědé a rybníku Dubák. Za příznivého počasí plánují ornitologové i odchyt a kroužkování ptáků.

O týden později, 9. října v 8 hodin, proběhne další vycházka, tentokrát do sedla Rašovky, které je podle informací České společnosti ornitologické (ČSO) jedno z nejlepších míst v okolí Liberce na pozorování a určování migrujících ptáků.

Podzimní výlet pořádá ČSO také v Ptačím parku Mnišské louky ve spolupráci s Vlastivědným muzeem a galerií v České Lípě. Zájemci se setkají v neděli 2. října v 9 hodin u vstupu do parku.

„Poprvé účastníci nepůjdou tradiční trasou od muzea v centru České Lípy, ale společně projdou ptačí park, kde je čeká rozpoznávání ptačích druhů pod vedením Miroslava Honců a pracovníci ČSO je seznámí s procesem vzniku těchto parků, jejich údržbou i s dalšími aktivitami, do nichž by se mohli zapojit,“ sdělila Kateřina Ledvinová z Ekoporadny Orsej. Nejbližší takovou akcí je úklidová brigáda, která se uskuteční 5. listopadu.

Obojživelníkům hloubí tůně

Mokřady mezi Šporkou a Ploučnicí nejsou jen domovem ptáků, ale i obojživelníků, pro které pracovníci ČSO hloubí tůně. Už druhým rokem mění zdejší mokřady v ptačí park.

Mezi jeho stálé obyvatele patří nepřehlédnutelní jeřábi popelaví, čejky chocholaté a bekasiny otavní. „Mnišské louky, které bývaly hospodářsky nevyužívané a zarůstaly tu zbytky původních říčních ramen, jsou dnes územím s velkým potenciálem pro obnovu biodiverzity. V příštích letech zde plánujeme pastvu exmoorských koní, kteří pomohou s údržbou nově vzniklých tůní,“ informoval Martin Bacílek z ČSO.

Podobné vycházky využívají ornitologové jednak ke vzdělávání veřejnosti, ale hlavně k tomu, aby zaznamenali počet ptačích druhů a jedinců, které spatří. Zaměřují se například na nejčastější nebo naopak vzácné druhy. Sebraná data pak vyhodnotí a zveřejní evropský koordinátor akce na webu www.eurobirdwatch.eu.