"Jsem rodákem, mám rád památky a přírodu a vadilo mi, že se o tak významnou památku nikdo pořádně nestará," říká nový majitel hradu.

"Jsem rodákem, mám rád památky a přírodu a vadilo mi, že se o tak významnou památku nikdo pořádně nestará," říká nový majitel hradu. | foto: Jiří Vackář, wikipedia

Nový majitel zříceniny Ralsko odhalil plány. Bude tam rozhledna

  • 6
Podnikatel Milan Baier má velké plány se zříceninou hradu Ralsko. Ta leží na stejnojmenném vrcholu ve výšce téměř sedmi set metrů. Nový majitel z ní chce v příštích dvou letech vytvořit přitažlivý turistický cíl.

Chce rekonstruovat starou cestu na vrchol, postavit rozhlednu uprostřed zbytků věže, nebo vybudovat lanovku pro handicapované.

"Jsem rodákem, mám rád památky a přírodu a vadilo mi, že se o tak významnou památku nikdo pořádně nestará. Poslední opravu provedl německý turistický spolek v Liberci před válkou. Od té doby chátrá a je jasné, že sovětská vojska, která měla na vrcholu nějaké radary, se o objekt také nestarala," uvedl podnikatel, který by chtěl objekt opravit tak, aby odpovídal co nejvíc původnímu stavu.

Jak hrad vypadal v nejhlubší minulosti, se ale přesně neví, protože z něj zbyly jen části dvou obytných věží a obvodové zdi tlusté pět metrů. Dokonce není jasné, kdo původní hrad postavil. První zmínky jsou až z roku 1377, kdy rod Markvarticů vybudoval kamenný hrad místo původní dřevěné stavby.

Na vrchol, z něhož jsou skvělé výhledy, vedou dvě cesty. Jednu z nich začal Milan Baier již opravovat:

"To je základ, protože jinak by se musel stavební materiál nahoru nosit jako v roce 1937. Tehdy vynosili dobrovolníci sto tun písku, pětadvacet tun vápna a cementu. Zajímavé je, že se mi už dnes hlásí zájemci, kteří jsou ochotni pomáhat a nosit nahoru materiál."

Snad nám hrad neoplotí, říká starostka

Rekonstrukci a dění kolem zříceniny oceňuje starostka Novin pod Ralskem Veronika Jírová:

"Zatím se to, že má hrad soukromého vlastníka, nijak na návštěvnosti obce neprojevilo, ale vítáme to. Ralsko je oblíbeným cílem turistů z celé republiky a když nahoře něco bude, určitě jich bude víc. My na něj pořádáme na Silvestra výstup. Nahoře každý dostane diplom, tatranku a opeče si buřta."

"Lidé tam i chodí na prvního máje, a proto je pro nás nejdůležitější, aby tam majitel neumístil vysílače mobilních operátorů a neoplotil to, jak se stalo na českolipském Špičáku."

K tomu se Baier ale nechystá. Projekt na rekonstrukci hradu mu připravuje firma Murus a zkušený projektant památkář Jan Vinař.

"Mně by se líbilo, kdybych mohl hrad opravit tak, jak si Slováci opravili Trenčín, nebo naši památkáři Točník, kam vrátili střechu. S tím ale památkáři při prvním jednání nesouhlasili," vysvětlil podnikatel, který by chtěl v první řadě stabilizovat zdivo hradu a znovu vybudovat vyhlídku ve věži, která tam byla před válkou.

Nahoře by mělo být jednoduché občerstvení a WC. Později expozice o dějinách hradu i o vzácné fauně a flóře, které se v okolí hradu nacházejí.

"Ideální by bylo vybudovat lanovku, která by umožnila lepší dostupnost i pohodlnější zásobování. Handicapovaný člověk nemá šanci se nahoru dostat. Slovo lanovka zatím ale všechny děsí. Myslím ale, že by se ulevilo i přírodě," dodal Baier.

V tom, jak bude Ralsko za několik let vypadat, však budou mít poslední slovo památkáři.