(ilustrační snímek)

(ilustrační snímek) | foto: Roman Čejka, MAFRA, MAFRA

Náměstek hrozí teplárně soudy. Vyhlásil válku, zlobí se Starostové

  • 5
Liberečtí Starostové vyčítají náměstkovi primátora Janu Korytářovi, že zhoršuje napětí mezi městem a většinovým vlastníkem Teplárny Liberec, skupinou MVV Energie. Nelíbí se jim dopis, který Korytář jménem města společnosti zaslal.

Jan Korytář v dopise hrozí soudy a trestním stíháním členů představenstva, pokud se nezačnou chovat jako řádní hospodáři.

„Tohle je zcela nepochopitelné vyhlášení války majoritnímu vlastníkovi. Může vést jedině k tomu, že MVV, potažmo teplárna, zastaví všechny kroky vedoucí k modernizaci parovodů a tím pádem i ke snížení ceny tepla,“ uvedl zastupitel Jaroslav Zámečník.

Ten proto navrhl, aby Korytář skončil ve vyjednávacím týmu, který už se dva roky snaží vztahy s MVV a teplárnou narovnat. Kromě Korytáře jsou v něm ještě zastupitelé Ondřej Petrovský (Změna) a Filip Galnor (dříve z hnutí ANO).

„Žádnou válku nevyhlašujeme. Pouze chceme, aby MVV jednala v zájmu teplárny, a ne jen v zájmu svém. Chceme vidět do hospodaření teplárny a rozklíčovat náklady a tvorbu cen,“ řekl Petrovský.

Korytář: Stále jsme v pozici druhořadého akcionáře

Podle Korytáře je MVV silný hráč, se kterým už se všechny způsoby dohody po dobrém vyčerpaly.

„Stále jsme v pozici druhořadého akcionáře. MVV nám odmítá ukázat smlouvy mezi svými jednotlivými společnostmi, mezi které patří i spalovna, ze které teplárna odebírá teplo. Domníváme se, že transakce dohodnuté v těchto smlouvách poškozují ve výsledku teplárnu a tím i konečné zákazníky. Myslím, že reálná cena za teplo může být v Liberci 550 korun, a ne 672 jako teď,“ zdůvodňuje Korytář.

Ten stále razí názor, že MVV přišla do Liberce s jediným cílem, a to vyvést z teplárny a spalovny co nejvíc peněz. „Kdybychom před MVV stále ohýbali záda a nic neřešili, jak tomu bylo v minulosti, tak je tady cena pořád 900 korun jako před naším nástupem,“ dodal Korytář.

Svůj post si ve vyjednávacím týmu zatím udržel. Městu se totiž ozval primátor německého města Mannheim Peter Kurz, který si s Korytářem a primátorem Tiborem Batthyánym vyžádal schůzku. Mannheim vlastní v MVV 51 procent akcií a dění v Liberci nelibě sleduje.

„Společnému podniku v Liberci hrozí velké škody včetně propadnutí více než sedmdesátimilionové dotace na modernizaci rozvodné sítě. Cílem schůzky je tak vyjasnění postojů a diskuse o dalším postupu, jenž by rozhodně neměl ohrožovat ekonomickou podstatu společného podniku Teplárny Liberec,“ sdělila mluvčí MVV Energie Jitka Tůmová.

Zastupitelé rozhodnou, zda prodají podíl

Ještě před schůzkou ale mají liberečtí zastupitelé rozhodnout o záměru prodeje třicetiprocentního podílu města Liberec v teplárně. Město by tak sice přišlo o kontrolu v teplárně, na druhou stranu už by nemuselo bránit zájemcům odpojit se od centrálního zdroje vytápění.

Podle Korytáře však záměr prodeje neznamená, že by se Liberec svého podílu chtěl hned zbavovat. „Spíš je to příprava na to, co by v budoucnu mohlo nastat,“ řekl náměstek. Pro odběratele se tak zatím nic nemění. Teplárna navíc oznámila, že od ledna 2018 se cena sníží o další dvě procenta na 660 korun za gigajoul včetně DPH.