V pevných stáncích zaměřených na prodej točené zmrzliny provedli hygienici 29 kontrol a odebrali 25 vzorků, z nichž 11 bylo nevyhovujících. Kvůli tomu pak uložili devět pokut za celkem 44 tisíc korun.
„U všech nevyhovujících vzorků laboratorní vyšetření potvrdila přítomnost bakterií z čeledi Enterobacteriaceae, které ukazují na nedostatečnou provozní hygienu,“ vysvětlila krajská vedoucí oddělení hygieny Klára Hrábková.
„Šlo hlavně o nedostatečné vyčištění zmrzlinového stroje, pracovních ploch a provozního náčiní, případně také nedostatečnou osobní hygienu pracovníka při výrobě zmrzliny jako je mytí rukou či pracovní oděv. V žádném odebraném vzorku zmrzliny ale nebyl zachycen nebezpečný patogen, který by mohl ohrozit zdraví.“
Nepořádek na pracovních plochách i v lednicích
Od roku 2015 kontrolují hygienici výrobu zmrzlin pouze ve stáncích a v části restaurací, zatímco větší výrobny zmrzlin s rozvozem a veškeré cukrárny náleží pod dozor Státní zemědělské a potravinářské inspekce.
Inspekce: Třetina zmrzlin nevyhovuje. Led je na tom hůř |
Další problémy objevili hygienici také ve stáncích s občerstvením. Tady se vypravili na 38 kontrol a nejčastěji se setkávali s celkovým nepořádkem v provozovně nebo špinavými pracovními plochami či lednicemi. Uložili šest pokut za celkem 20 tisíc korun.
„Nedodržení hygienických požadavků v kombinaci s teplým počasím a množstvím návštěvníků představuje zvýšené riziko vzniku a šíření onemocnění jako je nejčastěji salmonelóza či kampylobakterióza,“ varuje Hrábková. „Při výběru by se tedy lidé měli zaměřit především na čistotu, a to jak samotného prostředí stánku, tak personálu.“