Sobota 18. září 2021, svátek má Kryštof
  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
  • Sobota 18. září 2021 Kryštof

Inspekce: Třetina testovaných zmrzlin nevyhovuje. Led je na tom ještě hůř

  13:42
Sezona prodeje zmrzlin je v plném proudu. Právě na tento osvěžující pokrm, zároveň s ledem do nápojů, se nyní zaměřují kontroly Státní zemědělské a potravinářské inspekce. Výsledky jsou již tradičně neuspokojivé, zdůrazňují inspektoři. Ze vzorků nebalených zmrzlin bylo zatím třicet procent nevyhovujících, u ledu prokázaly kontroly problém u 43 procent vzorků.
ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: iDNES.cz

„Vše dáme do sterilního sáčku, zavřeme ho, zabezpečíme a následně dáme do bezpečnostního sáčku,“ názorně předvádí inspektor Pavel Haas ze Státní zemědělské a potravinářské inspekce (SZPI) při středeční kontrole v cukrárně Kochoco v centru Prahy. 

„Ve většině případů provádíme kontrolu ve dvojici,“ komentuje inspektor zatímco jeho kolegyně Marcela Vopršalová vkládá kopeček smetanové zmrzliny i s kornoutem do sterilního sáčku. Právě zmrzliny s mléčnou složkou jsou problematické častěji než sorbety, protože se v nich mohou vyskytovat bakterie typu salmonel.

Do vybavení dvou inspektorů patří sterilní pláště a pokrývky hlavy, dva speciální sáčky, chladící box se suchým ledem, teploměr, rukavice ale i sterilní lopatka na odebírání vzorků ledu.

Stále stejně špatně

Podle tiskového mluvčího SZPI Pavla Kopřivy si letošní sezona prodeje zmrzlin ničím nezavdá s těmi předchozími. Do konce července vyhodnotili inspektoři 64 vzorků točených a kopečkových zmrzlin, přičemž devatenáct, tedy zhruba třicet procent, nesplnilo hygienické limity. 

Procento nevyhovujících vzorků od roku 2017. Letošní sezona kontroly zmrzliny a...

Procento nevyhovujících vzorků od roku 2017. Letošní sezona kontroly zmrzliny a ledu je zatím zhruba v polovině.

„Tyto výsledky přibližně korelují s výsledky loňských let, kdy se to pohybuje okolo pětadvaceti až pětatřiceti procenty u zmrzlin,“ uvádí Kopřiva. Příčinou nevyhovujících výsledků je nejčastěji nedostatečná sanitace zařízení na výrobu zmrzlin, ale i kontaminované vstupní suroviny.

Způsoby, jakými si inspektoři vybírají provozovnu, do níž zavítají, jsou podle inspektora Haase tři. „Je spousta kontrol, které jsou zaměřené na základě podnětu spotřebitele, který nám napíše, že po požití zmrzliny mu bylo špatně nebo má nějaké zdravotní potíže,“ vysvětluje Haas. Takových kontrol je zhruba třetina.

„Další třetina jsou provozovny, které v minulosti neprošly. Těch je velké množství a my se je snažíme každý rok navštívit, odebrat vzorky a zjistit, zdali se napravily,“ říká Haas s tím, že prvotní napravování nedostatků probíhá už v rámci první kontroly, která u zmrzlin nebo ledu zjistí problém. „U poslední třetiny se dá říct, že jde o namátkové kontroly.“

VIDEO: Dobrou zmrzlinu poznáte pohledem. Kvalitu prozradí barva pistáciové

Podle inspekce však podíl nevyhovujících vzorků nelze zevšeobecnit na celý trh. „SZPI vybírá vzorky k odběru dle sofistikované analýzy rizika a častěji prověřuje provozovny, kde očekává problém,“ uvádí Kopřiva. Pro středeční ukázkovou kontrolu si SZPI navíc vybralo cukrárnu, která je podle Kopřivových slov ukázková.

„Sledujeme i provozovny, kde žádné problémy při posledních kontrolách nebyly. Stejně tam jednou za čas musíme jít, abychom si ověřili, že praxe minule zjištěná je stále udržována,“ říká Kopřiva.

Výrobník ledu by se měl čistit dvakrát týdně

U ledu do nápojů jsou výsledky kontrol ještě o něco horší. Do konce července dokončilo SZPI vyhodnocení jednadvaceti vzorků ledů do nápojů, z nichž devět, tedy 43 procent, nesplnilo zdravotní nebo hygienické limity. I u ledu kopírují výsledky situaci předchozích sezon.

„U výrobníku ledu sledujeme, zdali je uvnitř čistý, nejčastější problémy bývají v rozích výrobníku, ve kterých se tvoří takový sliz, v němž je plíseň a další mikroorganismy. Dále se zaměříme okolí výrobníku, zdali do něj provozovatelé nedávají sklo na vychlazení,“ popisuje Haas. 

„Důležitá je i kontrola žaluzií v ledovači, protože tam se dá nejvíc zjistit, jak je ledovač čištěný,“ doplňuje Marcela Vopršalová. Inspektoři odebírají zhruba litr vzorku. Podle Haase by měl podnik čistit nebo sanitovat výrobník ledu alespoň dvakrát do týdne, což se často neděje a zařízení je ponecháno svému osudu celou letní sezonu.

V laboratořích se po odběru vzorků zjišťuje například to, zdali je led vyroben z pitné vody. Samotný rozbor zmrzliny i ledu trvá deset až čtrnáct dní. Pokud kontrola zjistí problém, informuje provozovatele zařízení v řádu hodin. V opačném případě se podnik o vyhodnocení dozví během několika dní.

Ovlivňuje práce Váš osobní život? Všímáte si, když jdete třeba na večeři s rodinou, jak podnik funguje?

Inspektor Pavel Haas

„Jsem obezřetnější v každé provozovně, do které vkročím. Nejdřív si zkontroluji, jak vypadá celý podnik a obsluha. Teprve potom se rozhodnu, jestli si něco dám nebo ne. Nejednou se mi stalo, že jsem kvůli tomu, co jsem v provozovně viděl, odešel. Ne všude si vždycky něco objednám."

Inspektorka Marcela Vopršalová

„Ve chvíli, kdy člověk, povoláním inspektor, vejde do nějaké provozovny, tak samozřejmě má profesionální náhled. Podle něj si i vybírá, kde se nají nebo občerství. Já osobně koukám na personál a na hygienu, na to, jak vypadají jednotlivé vitríny a jakým způsobem je zboží vlastně prezentováno.“

VIDEO: Reportér Matěj Smlsal vyrobil zmrzlinu snů. Majitelka známé kavárny IF Café Iveta Fabešová prozradila recept:

SMLSALOVINY aneb jak žít a přežít

Sledovat další díly na iDNES.tv
  • Nejčtenější

Klamala ministry, investory i sebe sama. Srdcová královna byznysu čelí soudu

Ve Spojených státech začal soud s Elizabeth Holmesovou. Vkládali do ní naději bývalí američtí ministři i ostřílení...

V Praze začala výstavba nové čtvrti, čekalo se na ni přes deset let

Na Rohanském ostrově na pravém břehu Vltavy ve středu odstartovala výstavba nové čtvrti. Developer Sekyra Group zde...

Benzina ustupuje. Pumpy se po sedmi desetiletích přejmenují na Orlen

Čerpací stanice Benzina se postupně přejmenují na Orlen. U prvních osmi pump v Česku přikročí polská společnost PKN...

V americké poušti má vyrůst utopické město, které zachrání kapitalismus

Americký miliardář Marc Lore chce do roku 2030 založit udržitelné město, z nějž se má stát výkladní skříň nejnovějších...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Rána zelené energii. Nefoukalo a Němci se opět musí spoléhat na uhlí

V první polovině letošního roku se v Německu vyrobilo 27 procent elektřiny z uhlí, což je nejvyšší podíl v rámci všech...

Nesmysly o inflaci v Česku. Znovu bude nízká, uvidíte, tvrdí ekonom Michl

Premium ČSÚ zveřejnil, že inflace je nejvyšší od roku 2008, 4,1 %. Hned v pátek jsem k tomu vydal v MF DNES článek „Nebojte se...

Chci přidat 20 tisíc. Generaci Z kuráž nechybí, s trpělivostí už je to horší

Premium Sedmatřicetiletý Libor vede pobočku banky v krajském městě. Za poslední měsíce přijal několik mladých lidí, dvacátníků...

Hladovění je to nejlepší, co pro sebe lidé mohou udělat, říká neurolog

Jde o největší problém současné medicíny, a to bez ohledu na covid-19 - Alzheimerova nemoc, nejčastější typ demence....

  • Další z rubriky

Dražší kovy i dřevo. Ceny v srpnu meziročně vzrostly nejvíce za 28 let

Meziroční růst cen průmyslových výrobců v srpnu zrychlil z červencových 7,8 procenta na 9,3 procenta, což bylo nejvíce...

Bankám se daří. Letos vydělaly více než 31 miliard

Bankám a spořitelnám v Česku v letošním prvním pololetí stoupl souhrnný čistý zisk meziročně o 4,5 miliardy Kč na 31,1...

V Česku se bojuje o zemědělskou půdu, její cena stoupá

Rozloha zemědělské půdy v České republice se rok od roku snižuje, vzhledem k tomu se zvyšuje i její tržní cena. Ta se...

Nedostatek papíru na trhu trápí i některé prodejce. Mají nedostatek tašek

Nedostatek surovin na trhu, včetně papíru, táhne jejich ceny vzhůru. Kromě toho způsobuje lehké komplikace některým...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Gabriela Soukalová je poprvé maminkou, narodila se jí holčička

Bývalá biatlonistka Gabriela Soukalová (31) se stala maminkou. S partnerem Milošem Kadeřábkem přivítala moderátorka na...

Když dva jsou málo. 5 pravd o sexu ve třech, které vám zatím nikdo neřekl

Premium Sex ve třech. Někdy o něm snil kdekdo z nás. Pojďme ovšem pohlédnout pravdě do očí. Pokud do své ložnice přizvete další...

Začalo to jako chřipka, pak vzal Tereze meningokok nohy a zničil ledviny

Před čtyřmi lety si Tereza myslela, že nastydla na kole. Jenže druhý den už ležela na JIP a kvůli meningokokové infekci...

Žena nemá žádné kamarádky, aby nesváděla svou postavou jejich partnery

Sedmadvacetiletá Moriah Millsová z Georgie se živí jako modelka a na své křivky je velmi hrdá. Nepodstoupila údajně...

Probudila mě bolest nehtů. Od té doby nemohu chodit, říká Alfred Strejček

Už téměř čtyři roky je Alfred Strejček (79) zcela odkázaný na péči druhých. Herci, recitátorovi, moderátorovi a...