Neznámý pachatel ukradl z hlavního kostela v Liberci vzácný kříž z 19. století...

Neznámý pachatel ukradl z hlavního kostela v Liberci vzácný kříž z 19. století s ostatky sv. Antonína Velikého. Kříž o rozměrech 27 krát 13 centimetrů je vyrobený ze starostříbra. Má elipsovitou podstavu s reliéfem svatojakubské mušle. Uprostřed kříže je elipsa, ve které jsou uchovány originální ostatky sv. Antonína Velikého. Ramena kříže jsou zakončeny půlkruhy. | foto: Policie ČR, koláž iDNES.cz

Zloděj ukradl z libereckého kostela vzácný kříž s ostatky svatého

  • 8
Vzácný kříž z 19. století s ostatky sv. Antonína Velikého ukradl neznámý pachatel z kostela nedaleko radnice v Liberci. V litoměřické diecézi byl jediný svého druhu.

V celé zemi jsou podle arciděkana římskokatolické církve v Liberci Radka Jurnečky zřejmě jen tři takové ostatkové kříže.

„Tržní hodnota je asi 50 tisíc korun a historická je pro nás těžko vyčíslitelná,“ uvedl arciděkan. Kříž o rozměrech 27 krát 13 centimetrů je vyrobený ze starostříbra. Má elipsovitou podstavu s reliéfem svatojakubské mušle. Uprostřed kříže je elipsa, ve které jsou uchovány originální ostatky sv. Antonína Velikého. Ramena kříže jsou zakončeny půlkruhy.

Ostatkový kříž z novogotického kostela u radnice ukradl neznámý pachatel 31. března odpoledne, kdy byl přístupný boží hrob. „Ještě ve 13 hodin při otevírání kostela byl kříž v pořádku na svém místě. Když však arciděkan v 16 hodin chtěl kříž ukázat skupince příchozích, tak po něm nebylo nikde ani památky,“ řekla mluvčí policie Vladimíra Šrýtrová.

Policie žádá veřejnost o spolupráci při pátrání. Informace k případu mohou svědci volat na bezplatnou linku 158 nebo sdělit osobně na kterékoli policejní služebně.

,