Diskuze

Školy si nepřipouštějí šikanu, budou proti ní bojovat herci i youtubeři

Liberecká radnice chce zamezit šikaně na základních školách. Pro učitele chystá školení, zapojit chce i známé youtubery.
Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Úplně miluji argument: "To není šikana, to je jen takové dětské škádlení, to je jen klukovina, lepší si toho nevšímat, oni toho nechají sami ..."

Ideální odpověď je: "Dobře, to víte, já nejsem odborník, vezmu dítě do pedagogicko-psychologické poradny, zeptám se na sociálce a na školní inspekci, jak to vidí." A už to lítá. Funguje to zejména v případě, kdy je ve třídě jeden (nebo skupinka) zmetků, kteří otravují život ostatním dětem a škola s tím nechce nic dělat, ať už z lenosti, nebo proto, že se snaží vyhnout jednání s rodiči škůdců.

Pokud je terčem šikany cíleně jedno dítě a šikanér není jen jeden, ale je celkově odmítáno celým kolektivem, není změna školy špatnou taktikou (pokud to z praktických důvodů je možné). Těžko totiž přinutíte třeba celou třídu, aby si šikanovaného spolužáka oblíbili, takže i když se podaří zabránit aktivnímu pronásledování, patrně stejně do kolektivu už nezapadne a chodit do školy, kde s člověkem nepromluví ani klika u dveří ... Možná je lepší začít jinde s čistým štítem.

3 0
možnosti

Šikana u nás ve škole? Není. To je typické zaklínadlo ředitelů a ředitelek. Mluvím z vlastní zkušenosti. Pokud nemá sílu udělat s tím něco třídní, ředitel to zpravidla neřeší vůbec a zametá pod koberec. Přece si nepokazí svou vzornou vizitku. Bohužel.

2 0
možnosti

Ve školce kam chodila dcera to bylo to samé. Až výhrůžka inspekcí a sociálkou zabrala.

Na základce naopak měli kluka, kterého se děti bály, číhal na ně po škole, bral jim věci, vyhrožoval a tak. Škola by s tím ráda něco dělala, učitelky věděly o koho jde, ale děti si doma stěžovaly a ve škole to zase zapíraly ... (snad ze strachu). Jednou si počkal i na mojí dceru a ta (možná proto, že jsem jí ujistila, že v případě nutnosti jí klidně přijdu ke škole naproti a pachatelem si to vyřídím osobně) ho před učiteli identifikovala. Nevím, co přesně podnikli, ale od té doby byl klid. A paní učitelka mi pak ještě děkovala.

Asi to škola od školy.

0 0
možnosti

Jo,zmínit se před učitelkou,že máte podezření na šikanu v její třídě,to je jako zamávat rudým hadrem před býkem.

Pak samozřejmě není možná smysluplná debata.

Zkušenost z pražské školy.

2 0
možnosti