Lázeňskou kolonádu v Libverdě poškodil hmyz i povodně, čeká ji velká oprava

  • 0
Do rozsáhlé rekonstrukce lázeňské kolonády se pustila společnost Lázně Libverda. „V současnosti probíhá stavební průzkum stavu dřevěné části krovů a vertikálních podpěr z hlediska napadení dřevokazným hmyzem a houbou,“ uvedla ředitelka obchodu a marketingu Spa Resortu Libverda Eva Olšová.

Průzkum také zjišťuje stav základových konstrukcí a opěrných zdí v oblasti potoka, které byly poškozeny před lety při povodních.

„Podle výsledků průzkumů se rozhodne o rozsahu nutnosti výměny dřevěných konstrukcí, případně o sanaci stávajících tak, aby byla zaručena další dlouhá životnost této státem chráněné památky,“ dodala Olšová.

Zároveň probíhají i jednání s památkáři. Jednou z možností je i původní kolonádu strhnout a postavit novou, architektonicky totožnou jen s použitím kvalitnějších a odolnějších materiálů. Určitá část původní památky ale zřejmě bude muset být zachována.

Práce mají vyjít na 20 milionů korun, skutečná cena se však ukáže až při samotné opravě, která by měla trvat do roku 2024.

Kolonáda je chráněná památka

Areál lázeňské kolonády v Lázních Libverda je jednou z památek chráněných státem. Kolonádu tvoří Kristianův pramen, pavilony zřídel a gloriet hudebního pavilonu.

Dvoukřídlá kolonáda, která uzavírá téměř dvě strany prostranství kolem zřídel, vyrostla v polovině 19. století. Poslední rekonstrukcí prošla v roce 2012, především v oblasti technického zázemí a bunkru pro minerální vodu, který je v zázemí kolonády.

Omezení pro hosty lázní a místní obyvatele jsou nyní minimální. Návštěvníci mohou i přes opravu navštívit pítko, kolonádu i kavárny. Znemožněn je pouze přístup pod kolonádou.