Padesát horských záchranářů v pátek večer v Krkonoších hledalo ztraceného...

Padesát horských záchranářů v pátek večer v Krkonoších hledalo ztraceného turistu. (4. března 2022) | foto: Horská služba Krkonoše

Padesátka horských záchranářů hledala v Krkonoších zmateného turistu

  • 6
Padesát horských záchranářů v pátek pozdě večer hledalo zmateného a dezorientovaného turistu v Krkonoších. Našli ho zhruba po dvou hodinách podchlazeného, zabalili ho do termofólie a předali zdravotníkům.

Muž se ztratil mezi Lysou horou a boudou Szrenica. Vše Horské službě nahlásil jeho švagr, který s mužem komunikoval po telefonu, ale ten mu nebyl schopen říci, kde se nachází. Ztracený turista vyrazil kolem čtvrté hodiny z Lysé hory do Jilemnice.

„Podařilo se nám pánovi také dovolat na mobilní telefon, a skutečně nebyl schopen komunikace a nereagoval ani na SMS přes portál aplikace Záchranka. Ihned jsme kontaktovali policii, a ta nám sdělila podle signálu jeho polohu v blízkosti pomníku Hanče,“ uvedl Petr Růžička, zasahující člen Horské služby Krkonoše.

Kolem půl deváté večer vyrazily první pátrací skupiny z okrsků Harrachov, Rokytnice, Benecko a Špindlerův Mlýn. Postupně prohledávali cesty od Lysé hory a Vosecké boudy směrem k Labské boudě a Pančavské louce.

„Ze signálu jsme dostávali stále stejnou polohu, ale pátrání úspěšné nebylo. Byli jsme ve stálém telefonické kontaktu s hledaným, ale vcelku zbytečně. Střídali se u něj podivně nálady a evidentně nebyl schopen orientace. Dovolal se dokonce na tísňové volání policie a záchranky, oba dispečinky stále potvrzovaly udanou polohu,“ popsal Růžička.

Další skupiny horských záchranářů vyrazily po 21. hodině ze Špindlerova Mlýna a Benecka. 

Přibližně v tu dobu se hledaný začal trochu orientovat, uvedl, že se domnívá, že je na Pančavské louce. Záchranáři chtěli, aby použil aplikaci Záchranka, která umí odeslat nouzové hlášení s přesnou polohou. 

Ve třičtvrtě na deset řekl, že slyší techniku horské služby. V tu dobu pátrací skupiny dorazily k Labské boudě a směřovaly ke Čtyřem pánům, v ten samý čas dorazila rolba s dalšími pátrači a vydávali se od Čtyř pánů do různých směrů.

„Nakonec hledaný opravdu naše záchranáře zaslechl a viděl světla. Podařilo se ho lokalizovat a během stálého kontaktu po telefonu najít. Ve čtvrt na jedenáct ho záchranáři prochladlého zabalili do termofólie a převezli rolbou k Jilemnické boudě, kde byl v v dobrém zdravotním stavu předán posádce ZZS Jilemnice,“ doplnil Pavel Jirsa, náčelník Horské služby Krkonoše.