Bývalá hospodářská budova mlékárny. | foto: Město Frýdlant

Dům z 19. století ohrožoval okolí, zachovají z něj městské hradby

  • 5
Kvůli narušené statice museli zbourat bývalou hospodářskou budovu mlékárny v centru Frýdlantu. Byla v takovém stavu, že ohrožovala okolí.

„Dlouho jsme pro ni hledali využití, chtěli jsme tam udělat sklad civilní obrany, ve kterém by byl speciální kontejner pro případ živelné katastrofy či jiné mimořádné události. Nepodařilo se nám ale získat dotaci,“ řekl starosta Dan Ramzer.

Na opravu z vlastních zdrojů nenašlo město peníze. „Na to, abychom objekt opravili sami z peněz z rozpočtu, v současné době Frýdlant nemá finance, stálo by to několik milionů. Navíc provozování by přišlo na další statisíce korun ročně,“ přiblížil starosta.Nakonec se tak město s památkáři dohodlo, že dům z 19. století půjde k zemi.

Zachovány z něj budou jen městské hradby, které byly zastavěné ve spodní části jedné ze stěn.

Hradby čeká obnova

„Jde o historicky nejcennější část. Hradby čeká v příštím roce obnova, budou obklopené parkem. Rozšíří se tak odpočinkové místo, které vzniklo po obnově první části hradeb za radnicí v Okružní ulici před třemi lety,“ uvedla vedoucí investičního oddělení frýdlantské radnice Zdena Ubiasová.

Odkrytí hradeb ze 14. století se stane součástí oslav Frýdlantu, který si příští rok připomene 740 let od založení. Na Liberecku jsou jen tři města, která měla ve středověku právo na hradby. Kromě Frýdlantu to bylo Jablonné v Podještědí a Český Dub.