Památník znovu vzdává hold Adolfu Loosovi.

Památník znovu vzdává hold Adolfu Loosovi. | foto: Ota Bartovský, MAFRA

Odlitky skončily na louce, teď znovu vzdávají hold architektu Loosovi

  • 2
Adolfu Loosovi, jednomu z nejvýznamnějších architektů 20. století, vzdává znovu hold památník v Liberci. Technická univerzita památník vztyčila ve čtvrtek, kdy by Loos oslavil 150. narozeniny.

„Adolf Loos je významná osobnost spjatá také s Libercem a památník si tu rozhodně zaslouží,“ říká rektor Technické univerzity v Liberci Miroslav Brzezina.

Betonové odlitky, jejichž autorem je sochař Jiří Seifert, stály ve Voroněžské ulici od roku 1981. Scházela se tam však závadová mládež, a tak vysoká škola nechala památník odstranit. Skončil na louce za městem, teď je zpět. 

Jeho podoba však ještě dozná změn. „Na památníku bude dále pracovat restaurátor Josef Červinka, ale to až v době, kdy to umožní počasí. Restaurováním právě teď prochází také původní plaketa, kterou na památník opět osadíme. A nově přibude nápis odkazující na znovuobnovení v letech 2020 a 2021,“ říká Radek Suchánek, architekt a prorektor pro rozvoj univerzity. Památník zřejmě dostane i osvětlení.

„Veškeré práce na restaurování a úpravě okolí by měly skončit v první polovině roku 2021, aby na 88. výročí úmrtí Adolfa Loose, které připadá na 23. srpna, bylo již vše ve finální podobě,“ dodává prorektor.

Na obnovu památníku přislíbilo 100 tisíci korun přispět město Liberec a podílet se chce i Liberecký kraj. Celkové náklady se mají vyšplhat na zhruba 800 tisíc korun.

Adolf Loos

Adolf Loos se narodil 10. prosince 1870 v Brně. V Liberci studoval v letech 1882–1887 průmyslovou školu stavební, žádná realizaci v tehdejším Reichenbergu od něj nezůstala, i když z jeho tvůrčí dílny pochází podoba jednoho z pavilonů na slavné Německočeské výstavě z roku 1906, který se však nedochoval. Loos působil především ve Vídni a Praze, pracoval také v Paříži a USA, v ČR jsou asi tři desítky jeho realizací.