Výsledky galerijních nákupů ukazují situaci na trhu

Praha - Nákupní politiku regionálních výtvarných institucí, tedy mimo Národní galerii, představuje výstava Přírůstky sbírek státních galerií z let 1990-1997, jež byla včera otevřena v Jízdárně Pražského hradu. Nákupy nových děl potvrzují důležitou sbírkotvornou aktivitu státních galerií, kterou zhodnotí budoucí generace. I když některé galerie v minulém režimu nakupovaly díla neoficiálních autorů téměř poloilegálně, za posledních deset let se stejně nepodařilo zaplnit mezery, které vytvořila totalitní doba. Největším současným problémem akvizic jsou peníze.
Pracovníci galerií se shodují, že potenciálním sponzorům daňový zákon nevychází nijak vstříc. V zahraničí je naprostou samozřejmostí, že díla se dostanou do galerií prostřednictvím darů či dlouhodobých zápůjček.
V nynější pražské expozici, jež potrvá do 5. srpna, jsou zastoupena díla od středověku až po současnost. Mezi nejvzácnější exponáty starého umění patří barokní oltář Ignáce Rohrsacha, perličkou z minulého století je obraz Maxmiliána Pirnera. Nejsilněji je na výstavě prezentováno umění tohoto století, vytváří se tu průřez významných českých autorů - jmenujme například Aléna Diviše, Emila Fillu, Mikuláše Medka, Stanislava Kolíbala a Vladimíra Kokoliu.
Výběr mladších autorů je pro galerie příliš riskantní právě kvůli financím, nákup současného zahraničního umění je pro státní instituce snem budoucnosti.

Témata: Akvizice, Emil Filla