Sudkův ateliér stojí na svém místě

Krásné ženy v šatech s čelenkami z dvacátých let, flašinetář a fotograf s ohlušujícím bleskem, pivo, guláš a utopenci. To vše včera tvořilo kulisu právě otevíraného objektu - rekonstrukce ateliéru fotografa Josefa Sudka. Původní ateliér stál ve dvoře domu na pražském Újezdu až do konce 80. let, kdy vyhořel. Prakticky ihned poté se začalo uvažovat o výstavbě kopie. Ta však vznikla až nyní.

"Rekonstruovat objekt v bývalé podobě je nemožné. Ta odešla společně s Josefem Sudkem. To, co zde nyní stojí, je jen připomenutí, jak ateliér vypadal a jak sloužil," poukázal na nenahraditelnost originálu Jan Mlčoch z Uměleckoprůmyslového muzea v Praze. "Měla by to být další cesta, jak přivést veřejnost k dílu tohoto světoznámého umělce," dodává. Stavba budovy trvala pouhé tři měsíce. Díky ní může návštěvník uskutečnit Sudkovu tradiční procházku mezi jeho dvěma sídly - bytem v Úvozu a ateliérem na Újezdě. Obě místa jsou dnes pojata jako výstavní síně.

Sudek: Slyšíte, hudba hraje

Josef Sudek (1896-1976) si ateliér na Újezdě pronajal se společníkem Adolfem Schneebergerem v roce 1927. Stavba původně stála na Královských Vinohradech. Sudek ateliér obýval až do roku 1958, kdy se přestěhoval do nových prostorů na Úvozu. Až do své smrti starý ateliér používal jako laboratoř, poté v něm sama dál žila jeho sestra Božena.
V roce 1985 budova vyhořela. V právě dostavěné kopii jsou nyní vystaveny novodobé reprodukce Sudkových prací, pro originály zde není vhodné prostředí. Následovat je budou snímky Františka Drtikola a v příštím roce by měli dostat prostor i současní tvůrci. Podrobné informace budou k dispozici na internetové stránce www.sudek-atelier.cz.
V ateliéru vznikly slavné cykly Okno mého ateliéru (1940-1954), Procházka po mé zahrádce (1944-1953) či Zahrada mého ateliéru (1950-1958). Právě díky pohledům na zahrádku skrz zamžená okna ateliéru se Sudek stal doma "národním" a v cizině proslulým fotografem. Pro řadu lidí se budova stala nezapomenutelným místem, kde bylo možné navštívit člověka, který při vrčení závěrky říkal: "Slyšíte - hudba hraje!"


Při rekonstrukci bylo v co největší míře využito vše, co se zachovalo z původního vybavení. To se týká například oken nebo dveří, dobová je i část fotografického mobiliáře. Další předměty, které doplní atmosféru Sudkových zátiší, budou zapůjčeny z kolínské galerie. "Místa, známá díky Sudkovým fotografiím po celém světě, znovu ožijí," říká znalkyně Sudkova díla a zároveň duchovní garantka projektu Anna Fárová - v roce 1995 ji v Torstu o autorovi vyšla obsáhlá monografie.

Ještě v červenci přitom nic nenasvědčovalo tomu, že by se zpustlý dvůr měl stát dalším stánkem české výtvarné scény. "Velký dík proto patří společnosti PPF. Bez jejích peněz bychom akci uskutečnit nemohli," uzavírá Mlčoch.

Projekt s názvem Fotograf v zahradě začíná o víkendu. První dva dny každý návštěvník ateliéru obdrží reprint originální Sudkovy fotografie.

Fotograf Václav Chochola před Sudkovým ateliérem

Fotografové Václav Chochola,Hilda Diasová a Jovan Dezort

Václav Chochola stojí před lampou, která je jedním z původních předmětů Sudkova ateliéru