Stovka galerií a muzeí se otevře i v noci

Koncerty, divadelní představení, ukázky řemesel i prezentace sbírek jsou součástí Festivalu muzejních nocí. Začal v Brně a v Olomouci a bude pokračovat ve více než stovce muzeí a galerií ve 73 městech České republiky až do 4. června, kdy skončí v Praze.

Festival se letos koná podruhé a pořadatelé z Asociace muzeí a galerií věří, že se podaří navázat na úspěch loňského ročníku.

"Pražská muzejní noc zaznamenala loni ve dvou desítkách objektů na 50 tisíc vstupů," připomíná také ředitel Národního muzea Michal Lukeš.

Brněnskou část festivalu zakončil ohňostroj Ignis Brunensis. Předcházelo mu pouliční divadlo i přehlídky historických vozidel.

V muzeích nechyběly kostýmované prohlídky, kulinářské speciality a k vidění byly i některé obvykle nepřístupné expozice. V Olomouci se festivalové akce konaly pod názvem Světla noci.

"Například ve vlastivědném muzeu se návštěvníci ocitli v 18. století. Expozicemi je provedly opravdové historické osobnosti Olomouce jako historik a vlastenec Bohuslav Balbín či dokonce Marie Terezie. Navíc jsme připravili výstavu historických svítidel," říká tisková mluvčí muzea Renáta Fifková.

Festival muzejních nocí bude pokračovat mimo jiné v Sokolově, Nové Pace, Jeseníku, Pardubicích, Kutné Hoře či Zlíně. Třeba v Moravské Třebové bude zaměřen na antickou mytologii.

"Jelikož to bude večer, při prohlídkách expozic nebude chybět osvětlení svíčkami. Chceme to pojmout humorně," říká vedoucí tamního muzea Jana Martínková.